Ράνια Αικατερινάρη, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής & Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΒ, ανεξάρτητο μέλος Δ.Σ. των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ AE, MOTOROIL ΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ
Συνέντευξη στην Άννα Γριμάνη
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου πριν 30 χρόνια. Αποφάσισε αμέσως μετά την αποφοίτησή της να φύγει στο εξωτερικό για να αποκτήσει επαγγελματικές εμπειρίες, μην θέλοντας να εγκλωβιστεί σε ένα περιβάλλον, που εάν και απόφοιτος της καλύτερης τότε σχολής, δεν θα είχε τις ίδιες επαγγελματικές παραστάσεις με διεθνή χαρακτηριστικά αλλά και ευκαιρίες επαγγελματικής εκπαίδευσης και ανάπτυξης. Η επιλογή αυτή της άλλαξε τη ζωή, ενώ γυρίζοντας στην Ελλάδα, δεν δίστασε να αναλάβει δύσκολες θέσεις. Διεθνείς έρευνες λένε, ότι συχνά οι γυναίκες καταφέρνουν να αναλάβουν θέσεις υψηλής ευθύνης σε δύσκολες αποστολές όταν οι προκλήσεις είναι πολλές, οπότε ο ανταγωνισμός για την θέση είναι μικρότερος, καθώς κανείς δεν θέλει να αναλάβει το ρίσκο μίας αποτυχίας και να τσαλακωθεί.
Στη διάρκεια της επαγγελματικής πορείας της, δεν ένιωσε ποτέ ότι υστερεί γιατί είναι γυναίκα, οι δυσκολίες όμως ήταν πολλές, καθώς οι οικογενειακές και επαγγελματικές απαιτήσεις διαφοροποιούνται συχνά και το timing δεν είναι ποτέ τέλειο. Τελικά όμως, όπως αναγνωρίζει η ίδια, «η εσωτερική δύναμή μας και η επίγνωση του τι αξίζουμε έρχεται μέσα από τις προκλήσεις και τις δυσκολίες. Πρέπει να μπορούμε να παίρνουμε μαθήματα από τις καλές και τις κακές στιγμές, και να εξελισσόμαστε μέσω των δικών μας δυνατοτήτων και θέλω. Μόνο έτσι κανείς δεν θα μπορεί να μας αμφισβητήσει, γιατί θα είμαστε πάντα ο εαυτός μας, Ομοίως και για τα παιδιά μας γινόμαστε ένα πρότυπο που θαυμάζουν και σέβονται, παρόλα τα διλήμματα για το εάν ήμασταν κοντά τους όσο χρόνο θα θέλαμε».
Η Ράνια Αικατερινάρη επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας μπορεί να συμβάλλουν καταλυτικά στη δημιουργία μια νέας εταιρικής κουλτούρας που να κληρονομείται στις νέες γενιές. Πιστεύει ότι οι γυναίκες έχουν τη δύναμη, αλλά και έναν ρόλο κλειδί να αλλάξουν μέσα στο επαγγελματικό τους περιβάλλον τις ζωές των άλλων, και ειδικά των νέων γυναικών. Πρέπει να στοχεύουν συνεχώς στη δημιουργία εμπιστοσύνης και ανοικτής επικοινωνίας μέσα και έξω από τον οργανισμό τους, ενισχύοντας με το παράδειγμά και το έργο τους τη διαφάνεια, την υπευθυνότητα, και το “νοιάξιμο” για περισσότερους. Αυτά είναι και τα βασικά ζητούμενα της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης, ειδικά σε καιρούς μεγάλης αβεβαιότητας και προκλήσεων. «Η καλή εταιρική διακυβέρνηση αποτελεί πυξίδα για τις επιχειρήσεις σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και απρόβλεπτο περιβάλλον», τονίζει στη συνέντευξή της στο Women in Business & Science.
Ο ρόλος του Διοικητικού Συμβουλίου σήμερα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος σε σχέση με την ορθή εταιρική διακυβέρνηση. Και είναι μεγάλη η συνεισφορά και ευθύνη των μελών ενός Διοικητικού Συμβουλίου, ιδιαίτερα των μη εκτελεστικών, οπότε έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όταν ψάχνουμε είτε για άντρες είτε για γυναίκες μέλη ΔΣ.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πόσο πιο μεγάλες είναι πλέον οι απαιτήσεις του ρόλου και οι ευθύνες για τα μέλη ΔΣ. Ειδικά για τα μη εκτελεστικά ανεξάρτητα μέλη, αυτά καλούνται σήμερα να συζητούν και να δίνουν στρατηγική κατεύθυνση σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και ταυτόχρονα πρέπει να εποπτεύουν ότι η εκτελεστική διοίκηση κάνει καλά τη δουλειά της. Αυτό απαιτεί και μεγάλη δέσμευση χρόνου, ειδικά εάν συμμετέχουν σε επιτροπές, αλλά και μεγάλη κλαδική ή διοικητική εμπειρία, τακτική ενημέρωση για όλα τα σημαντικά θέματα που επηρεάζουν την εταιρεία ή τον κλάδο, αλλά και εκπαίδευση γύρω από νέες ευκαιρίες και προκλήσεις όπως είναι το ΑΙ, η κυβερνοασφάλεια και η πράσινη μετάβαση.
Να δώσουμε ορισμένα στοιχεία για την εκπροσώπηση γυναικών σε ΔΣ ανά τον κόσμο. Ποιες χώρες έκαναν τη μεγάλη πρόοδο και η Ελλάδα συγκριτικά που βρίσκεται; Η Ευρώπη πρωτοστατεί, άρα να αναφέρουμε Ευρώπη και σίγουρα Αμερική. Θα θέλαμε τα σχόλιά σας ειδικά για την Ασία, που είναι ξεχωριστό και αξιοπρόσεκτο κεφάλαιο.
Πάντως, το κρίσιμο θέμα δεν είναι οι ποσοστώσεις στα ΔΣ, αλλά η ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών σε C-suite θέσεις, όπως και η ενδυνάμωση και υποστήριξή τους σε όλα τα στάδια της επαγγελματικής καριέρας τους. Χρειάζεται να τους δοθούν ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης διοικητικών και ηγετικών δεξιοτήτων, ίσες ευκαιρίες αναφορικά με την αξιολόγηση και την προαγωγή αλλά και ίδια αμοιβή για την ίδια δουλειά σε σχέση με τους άνδρες, ειδικά στο middle management.
Όπως και να το δούμε, έως το 2100, ο ενεργός πληθυσμός της ΕΕ αναμένεται να μειωθεί κατά σχεδόν 50 εκατομμύρια, αυξάνοντας την πίεση στα οικονομικά και κοινωνικά μας συστήματα. Η συμμετοχή περισσοτέρων γυναικών στην εργασία για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής πρόκλησης είναι μονόδρομος. Για αυτό και χρειάζεται μια στενή συνεργασία πολιτείας και επιχειρήσεων και μια ολιστική προσέγγιση για την αύξηση της οικονομικής συμμετοχής των γυναικών. Μεταξύ άλλων αυτό προϋποθέτει και την άρση των αντικινήτρων στα συστήματα φορολογίας και κοινωνικής προστασίας και τη βελτίωση των υποδομών παιδικής μέριμνας της Ευρώπης. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να ενισχυθεί η στήριξη των γυναικών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων υψηλής ζήτησης σε τομείς όπως η επιστήμη, η τεχνολογία, η μηχανική και τα μαθηματικά (STEM).
Αφενός, οι εταιρείες οφείλουν να καλλιεργήσουν πιο ενεργά μια κουλτούρα αξιοκρατίας και ίσων ευκαιριών μέσα από δομημένες πολιτικές και πρακτικές που διασφαλίζουν τη συμπερίληψη, αλλά και τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, όπως και της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και οικογένειας. Αφετέρου, χρειάζεται και εμείς οι ίδιες ως γυναίκες να θέτουμε τις προσωπικές μας προτεραιότητες και να ισορροπούμε μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Πρέπει να δίνουμε καθημερινά προσοχή για να κατακτήσουμε αυτήν την αρμονική σχέση, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι ποτέ δεν θα υπάρξει η τέλεια ισορροπία.
Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη δύναμη της δικτύωσης και του Mentoring, ειδικά από εμάς τις μεγαλύτερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης προς τις νεότερες γενιές γυναικών. Σχετικά με τη δικτύωση, αυτή θεωρώ ότι μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας. Προσωπικά ανέπτυξα με τα χρόνια ισχυρούς δεσμούς φιλίας και βαθιάς εκτίμησης με άλλες γυναίκες επαγγελματίες, όχι μόνο στους χώρους εργασίας, αλλά και στην κοινωνία των πολιτών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, που με βοήθησαν πολύ. Όλες αυτές οι γυναίκες ήταν πηγή έμπνευσης και δύναμης στη ζωή μου. Αυτό αναδεικνύει και τη σπουδαιότητα των δικτύων, όχι για να ανταλλάξεις κάρτες ή τηλέφωνα, αλλά για να αναπτύξεις σχέσεις εμπιστοσύνης και ένα δίκτυο καθοδήγησης και υποστήριξης στις καλές και στις δύσκολες στιγμές. Αυτό που είμαι σήμερα το οφείλω σε μεγάλο βαθμό στις γυναίκες και αισθάνομαι ότι πρέπει να πράξω το ίδιο και για τις νεότερες γυναίκες για να έχουν και αυτές τις ίδιες ευκαιρίες με εμένα. Και είναι κάτι που το κάνω συστηματικά.
Ομοίως, φαίνεται ότι αντιστρέφεται και η ψαλίδα μεταξύ νέων γυναικών και ανδρών, με τις νέες γυναίκες μεταξύ 18-27 να διεκδικούν και καλύτερες σπουδές και καλύτερες θέσεις εργασίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες θα τα πάνε καλύτερα από τους άνδρες, τα επόμενα 30 χρόνια. Τέτοια θέματα έχουν σοβαρότερες κοινωνικο-οικονομικές προεκτάσεις που θα επηρεάσουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας, και πηγαίνουν πολύ πιο πέρα από θέματα συμπερίληψης.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που σέβεται την ατομικότητα και προάγει την αίσθηση του ανήκειν είναι μονόδρομος για αυτή τη γενιά.
Πηγή: ιστοσελίδα women in business & science
Νένα Μεϊμάρη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου