Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεν μπορείς να ελέγξεις την καταιγίδα, αλλά μπορείς να μάθεις να στέκεσαι μέσα της

 Ενώ όλα αλλάζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς, η τεχνολογία, το κλίμα, η εργασία, οι ανθρώπινες σχέσεις, υπάρχει μια εσωτερική επιθυμία που διαρκώς δυναμώνει – να νιώσουμε σταθερότητα. Όταν ο κόσμος γύρω μας μοιάζει να παραπαίει, η ανάγκη για εσωτερική γείωση είναι ανάγκη επιβίωσης.

Η γείωση, όπως την προσεγγίζει ο Dr. Jordan Grumet στο Psychology Today, δεν είναι κάτι αόριστο. Είναι μια υπαρξιακή αγκύρωση που μας συνδέει με το νόημα και τον σκοπό της ζωής μας και μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο στο άγχος και την αστάθεια της καθημερινότητας. Αυτό δεν σημαίνει να μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν, αλλά να αντλούμε δύναμη από αυτό για να αντιμετωπίσουμε το παρόν με μεγαλύτερη ισορροπία και καθαρότητα.

Η δύναμη της προσωπικής αφήγησης

Ο Grumet κάνει μια σημαντική διάκριση: άλλο είναι το νόημα (το πώς ερμηνεύουμε τη ζωή μας) και άλλο ο σκοπός (οι πράξεις που αναλαμβάνουμε). Η γείωση, λέει, λειτουργεί ως η γέφυρα που ενώνει αυτά τα δύο. Δεν είναι απλώς μια εσωτερική αίσθηση· είναι μια ενεργητική πράξη που πηγάζει από την επαφή μας με την προσωπική μας ιστορία, τις αξίες μας, και τις βαθύτερες ανάγκες μας.

Η γείωση επομένως, μπορεί να είναι τόσο απλή όσο ένα περπάτημα στη γειτονιά που μεγαλώσαμε, τόσο πολύπλοκη όσο η επανεκτίμηση μιας δύσκολης εμπειρίας που μας μεταμόρφωσε. Είναι η στιγμή που επιστρέφουμε σε κάτι γνώριμο, κάτι αυθεντικό, και λέμε στον εαυτό μας “Εδώ ανήκω”.

Μικρές πράξεις, μεγάλος σκοπός

Συχνά, όταν ακούμε για «σκοπό» στη ζωή, το μυαλό μας πηγαίνει σε μεγάλα οράματα ή αποστολές που απαιτούν χρόνο, πόρους ή τύχη. Ωστόσο, ο Grumet εισάγει την έννοια του «μικρού-π» σκοπού —δηλαδή, μικρές καθημερινές πράξεις που μας φέρνουν σε επαφή με το ποιοι πραγματικά είμαστε. Μπορεί να είναι η φροντίδα ενός φυτού, η ακρόαση ενός φίλου, η συγγραφή ενός ημερολογίου.

Αυτές οι φαινομενικά ασήμαντες ενέργειες, όταν γίνονται με πρόθεση και συνέπεια, μπορούν να λειτουργήσουν ως σταθερά σημεία αναφοράς. Μας βοηθούν να θυμόμαστε ποιοι είμαστε όταν όλα γύρω μας μεταβάλλονται.

Το παρελθόν ως οδηγός

Το να στραφούμε στο παρελθόν δεν σημαίνει να μείνουμε παγιδευμένοι σ’ αυτό. Η μνήμη πέρα από καταγραφή γεγονότων, είναι κι ένας τρόπος αφήγησης. Όταν επιλέγουμε συνειδητά ποιες μνήμες θα ανακαλέσουμε και πώς θα τις ενσωματώσουμε στην παρούσα μας ταυτότητα, τότε το παρελθόν λειτουργεί ενδυναμωτικά.

Ένα ταξίδι στο μέρος που μεγαλώσαμε, το άκουσμα μιας μουσικής που μας ενέπνευσε ή ακόμη και μια συζήτηση με έναν άνθρωπο από τα παλιά, μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά. Αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με νοσταλγία -πρόκειται για στρατηγική ενίσχυσης της ψυχικής μας σταθερότητας.

Κοινότητα και σύνδεση – Ο ανθρώπινος παράγοντας

Η γείωση δεν είναι μόνο προσωπική υπόθεση. Η σύνδεση με άλλους ανθρώπους είναι βασικός άξονας σταθερότητας. Η αίσθηση του «ανήκειν» είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευημερίας μας. Μια συνομιλία με κάποιον που μας καταλαβαίνει, ένα γεύμα με φίλους ή η ένταξη σε μια κοινότητα με κοινές αξίες, μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα της γείωσης με τρόπο που η εσωστρέφεια δεν μπορεί πάντα να επιτύχει. Η αβεβαιότητα μοιρασμένη είναι πιο υποφερτή.

Ενσυνειδητότητα και αποδοχή

Η γείωση περιλαμβάνει και την αποδοχή της αβεβαιότητας ως φυσικό κομμάτι της ζωής. Όσο περισσότερο αντιστεκόμαστε στην αβεβαιότητα, τόσο περισσότερο αυξάνουμε το άγχος μας. Αντίθετα, όταν εστιάζουμε σε ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε —τις σκέψεις, τις πράξεις, τις προτεραιότητές μας— τότε ανακτούμε την εσωτερική μας δύναμη.

Η πρακτική της ενσυνειδητότητας, μέσα από απλές ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμό ή καταγραφή σκέψεων, μπορεί να μας προσγειώσει στο παρόν και να δημιουργήσει ένα εσωτερικό έδαφος σταθερότητας.

Σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα

Το να είμαστε «γειωμένοι» δεν σημαίνει ότι μένουμε ακίνητοι. Αντιθέτως, η σταθερότητα που προκύπτει από τη γείωση μάς επιτρέπει να κινούμαστε με περισσότερη ελευθερία. Όπως ένα δέντρο που ριζώνει βαθιά για να αναπτυχθεί προς τα πάνω, έτσι κι εμείς, όσο πιο πολύ ερχόμαστε σε επαφή με τις ρίζες μας, τόσο πιο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε.

Η αβεβαιότητα είναι μέρος της ανθρώπινης κατάστασης. Η γείωση είναι η απάντησή μας σ’ αυτήν. Εξάλλου, το νόημα της ζωής δεν βρίσκεται στα γεγονότα, αλλά στην αφήγηση που τους δίνουμε.

Πηγές:

  • Grumet, Jordan. How to Feel Grounded in an Uncertain World. Psychology Today, Απρίλιος 2025.
  • Grumet, Jordan. Goals Are Not a Destination, They Are an Invitation. Psychology Today, Απρίλιος 2025.
  • Kahneman, Daniel. Thinking, Fast and Slow. Farrar, Straus and Giroux, 2011.

Ιστοσελίδα Εναλλακτικής Δράσης

Νένα Μεϊμάρη 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mary Elizabeth Frye “Μην στέκεσαι στον τάφο μου και κλαις. Δεν είμαι εκεί…” / Για τον Μάκη Λιόλιο, που έφυγε

 Το ποίημα είναι αρχικά γραμμένο για τα άτομα που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μπορεί, ωστόσο, να "αγγίξει" τον καθένα μας που βιώνει την απώλεια αγαπημένου προσώπου. Μην στέκεσαι στον τάφο μου και κλαις  Δεν είμαι εκεί. Δεν κοιμάμαι.  Είμαι χίλιοι άνεμοι που φυσούν.  Είμαι το διαμάντι που λάμπει στο χιόνι. Είμαι το φως του ήλιου σε ωριμασμένο σιτάρι.  Είμαι η ήπια φθινοπωρινή βροχή.  Όταν ξυπνάς το πρωί  Είμαι η γρήγορη βιασύνη Από ήσυχα πουλιά σε κυκλική πτήση.  Είμαι τα μαλακά αστέρια που λάμπουν τη νύχτα. Μην στέκεσαι στον τάφο μου και κλαις  Δεν είμαι εκεί. Δεν πέθανα Πηγή: faretra.info - ιστοσελίδα Νένα Μεϊμάρη 

…τι θα κάνεις με τη μοναξιά;

  «Η μοναξιά έρχεται με πολλές μορφές. Μπορεί να βρίσκεται στο σπίτι σου, να φωλιάζει στην καρδιά σου, να σε βαραίνει στο μυαλό σου. Κρύβεται σε μια άδεια καρέκλα, στις σιωπές, στις αποστάσεις που γεννιούνται στις σχέσεις μας με τους άλλους. Και τότε… τι θα κάνεις με τη μοναξιά; Τι θα κάνω εγώ; Από εμάς εξαρτάται. Εμείς πρέπει να κάνουμε το βήμα. Να σταθούμε απέναντί της, να τη δούμε κατάματα — και να επιλέξουμε να κάνουμε κάτι.» Πηγή: How art you today - facebook page Νένα Μεϊμάρη 

Νένα Μεϊμάρη: «Γνωρίζουμε από κοντά την Μάτα Κούρτη» (podcast)

  Η Νένα Μεϊμάρη διετέλεσε επί σειρά ετών εκπαιδευτικός σε δημόσιο σχολείο της Βοστώνης. Συνταξιούχος, πλέον, και με πλούσιο ακαδημαϊκό υπόβαθρο, ασχολείται με την αρθρογραφία, το ραδιόφωνο και τον εθελοντισμό. Δημιούργησε το πρώτο blog για χήρες γυναίκες στην Ελλάδα, « Είμαι Χήρα – Έχω Φωνή ». Έχει γράψει δύο βιβλία « Σου γράφω γιατί υπάρχεις » (Εκδόσεις Μάτι) και « Αναμνήσεις – Η ζωή μου όπως την είδα και την έζησα » (Εκδόσεις οξύνοια). Την ακούτε κάθε Τετάρτη στις 20.00 στην εκπομπή  Katerini Jazz & Blues  στο Ράδιο Ενημέρωση 92,2 στα FM. Τέλος, θα ακούσετε τις ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις στο  Let’s Talk Podcast με την Νένα Μεϊμάρη . https://www.facebook.com/odelalis/videos/1085943230104430/?t=3 Νένα Μεϊμάρη

Καλοκαίρι 2025

  Αγαπητές μου φίλες, Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, όπως πάντα, και αυτό το καλοκαίρι θα αποσυρθώ για λίγο καιρό από όλα μου τα projects. Ήταν μια δύσκολη εποχή για μένα· μου συνέβησαν πολλά και διάφορα και νιώθω την ανάγκη να ξεκουραστώ σε βάθος. Δεν ξέρω για εσάς αλλά καθώς περνάει ο καιρός το πένθος μου έχει πάρει άλλη μορφή, θα έλεγα έχει γίνει πιο έντονο και οξύ γιατί τον έχω επιθυμήσει αφάνταστα ενώ συγχρόνως έχω μάθει να ζω με αυτήν την περίεργη κατάσταση. Δεν την εύχομαι σε καμία γυναίκα και πάντα λέω μακάρι να είμαι η μόνη που νιώθει έτσι!! Στο μεταξύ καθώς σκοπεύω να ξεκουραστώ, θα δουλέψω στο τρίτο μου βιβλίο που ήταν να τελειώσει το φθινόπωρο αλλά μου έτυχαν πολλά και δεν τα κατάφερα. Το βιβλίο αυτό είναι ένα εγχειρίδιο κατά κάποιο τρόπο και νιώθω ότι το χρωστάω στον εαυτό μου και σε όλες εσάς. Εύχομαι να καταφέρω να το ολοκληρώσω τους επόμενους μήνες. Θέλω να σας πω πόσο πολύ σας σκέφτομαι, πόσο πολύ θα ήθελα να βοηθήσω τις διάφορες ανάγκες σας καθώς μου έρχονται μπρο...