Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί φωτογραφίζω;


“Η φωτογραφία είναι μια αδύναμη φωνή, αλλά μερικές φορές μπορεί να προσκαλέσει τις αισθήσεις μας  προς τη συνείδηση, να προκαλέσει συναισθήματα τόσο δυνατά ώστε να λειτουργούν ως καταλύτες της σκέψης”. W.E. Smith 1977


Θεωρούμε ότι η φωτογραφία εφευρέθηκε για να αποτυπώσει, να ερμηνεύσει, ή να αποδείξει κάτι σχετικά με την πραγματικότητα, κατά το “αυτό υπήρξε” του Roland Barthes. Οι έννοιες, όμως, που στηρίζουν τη φωτογραφία δε σχετίζονται μόνο με την πραγματικότητα. Αφορούν και το νόημα, το βλέμμα, την επιθυμία, το θάνατο, τον χρόνο, τη μνήμη, το λόγο.

Η τέχνη της φωτογραφίας δεν περιορίζεται στο να αποτελεί απλή συλλογή πληροφοριών σε εικόνες, αλλά στην πραγματικότητα μας αποκαλύπτει την οπτική γωνία του παρατηρητή, άρα του ατόμου που φωτογραφίζει. Είναι μια γλώσσα, ένας κώδικας επικοινωνίας των συναισθημάτων, των διαθέσεων, των σκέψεων. Ένας τρόπος να γνωρίσεις τον κόσμο, τόσο τον εξωτερικό, όσο κυρίως τον εσωτερικό.

Η φωτογραφία κρύβει λοιπόν ένα αμέτρητο δυναμικό όχι μόνο ως εργαλείο για να διευκολύνει και να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην επικοινωνία, ειδικά όταν ορισμένα συναισθήματα ή εμπειρίες είναι δύσκολο να εκφραστούν με λέξεις, αλλά και ως εργαλείο ικανό να εκφράσει μεταφορικά σκέψεις και συναισθήματά, καθώς επίσης και ως εργαλείο αυτο-εξερεύνησης του Εαυτού, χρήσιμο για τη βελτίωση της αυτογνωσίας, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και την αύξηση της συνειδητοποίησης.

Η φωτογραφία μπορεί να γίνει ένας πολύτιμος οδηγός σε αυτό το ταξίδι καθώς, κατά γενική ομολογία, στο κάθε κλικ μας αποτυπώνονται πτυχές του εαυτού μας που, τις περισσότερες φορές, αγνοούμε ακόμη και εμείς οι ίδιοι. Οι μεγάλοι φωτογράφοι είχαν επίγνωση αυτής της αλήθειας, όπως ο Andre Kertesz που έλεγε ότι «Οι φωτογραφίες μου δεν είναι ποτέ απλό ρεπορτάζ, ποτέ απλά αντικειμενικές. Σε όλες τους, έχω εκφράσει τον εαυτό μου, τίποτε άλλο».

Ενώ ο Αμερικανός φωτογράφος Ralph Steiner αναφέρει «Τελικά ανακάλυψα μόνος μου την απλούστατη συνταγή για τη δημιουργικότητα: να είσαι με ένταση ο εαυτός σου. Μην προσπαθήσεις να είσαι ξεχωριστός. Μην προσπαθήσεις να είσαι επιτυχημένος. Μην προσπαθήσεις να κάνεις εικόνες για να τις κοιτάζουν οι άλλοι –απλά κάνε ό,τι σου αρέσει».

Θέτοντας ερωτήματα, όπως, το γιατί φωτογραφίζω; Τι μου αρέσει να φωτογραφίζω; Γιατί δείχνω προτίμηση σε συγκεκριμένα θέματα; Τι λένε οι φωτογραφίες μου για μένα; Συνειδητοποιούμε ποια είναι η δική μας πραγματικότητα και πόσο διαφορετική μπορεί να είναι από εκείνη των άλλων, ενώ μαθαίνουμε πώς να αλλάζουμε τα πράγματα μέσω της αποδοχής, πώς να βγαίνουμε από τη ζώνη της συνήθειας και να ανακαλύπτουμε την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας και μέσα μας αλλά και πως να αποδίδουμε αξία στη κάθε στιγμή που βιώνουμε.

.

Μέσα από τη φωτογραφία μαθαίνουμε πώς να ξαναγράφουμε την προσωπική μας ιστορία, με φως και όχι με λέξεις!





















Πηγές:

 Η Φωτογραφία στην Ψυχοθεραπεία, Αιμιλία Αξιωτίδου

 Καγγελάρης Φ.,  Homo Photographicus: Ψυχαναλυτικές και Φιλοσοφικές Διαστάσεις της Εικόνας

 Πως μπορούμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας μέσα από τη φωτογραφία, Αγγελική Καστρινέλη


Η Μένη Σεϊρίδου ασχολείται ενεργά με τη φωτογραφία από το 2014. Ζει και δραστηριοποιείται ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Πιερία. Σπούδασε Τέχνη φωτογραφίας, με υποτροφία, στο ΣΑΕΚ Esp. Συμμετείχε σε εκθέσεις, φεστιβάλ, σεμινάρια και εργαστήρια φωτογραφίας και συγγραφής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2020 ασχολείται επίσης με την οργάνωση και επιμέλεια καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, εκθέσεων φωτογραφίας και φωτογραφικών βιβλίων. Το 2021 κέρδισε το 2 ο βραβείο στον διαγωνισμό που διοργάνωσε η Artifactory με τίτλο «4 ποιήματα για τον Καβάφη- Το τέλος του Αντωνίου» και το 2022 κέρδισε το 3 ο βραβείο στον διαγωνισμό “Staging the real” που διοργανώθηκε από το Photopolis festival. Το φωτογραφικό της έργο αποτελείται κυρίως από εργασίες που αφορούν το αστικό και υπεραστικό τοπίο, σε μια προσπάθεια εξερεύνησης και ανακάλυψης τόπων, αληθινών και φανταστικών, αλλά και το αυτοπορτραίτο, ως μέσο έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων, ενώ την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η σύνδεση ανάμεσα στον γραπτό λόγο και τη φωτογραφία. Έχουν κυκλοφορήσει τέσσερα φωτογραφικά βιβλία της: Blue drops of ink, εκδόσεις Άθωνος art space(2020) Υφές, εκδόσεις Τρι.ενα Πολιτισμού (2022) και Πιερίας αφήγημα, εκδόσεις Τρι.ενα Πολιτισμού (2023) Searching for Victories (2024), αυτοέκδοση και έχουν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες ατομικές εκθέσεις ενώ συμμετείχε ως συγγραφέας και ως φωτογράφος σε δύο βιβλία: Γυμνά καλώδια, εκδόσεις Ρώμη (2018) και Δέκα παράθυρα ανοικτά, εκδόσεις Ελκυστής (2023). Από το 2023 είναι μέλος της φωτογραφικής ομάδας Zinners που μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει δύο τεύχη του No name zine και έχει πραγματοποιήσει μία έκθεση φωτογραφίας.

Νένα Μεϊμάρη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποτέ δεν είναι αργά!!!

  «Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είσαι» του George Eliot «Ποτέ δεν είναι αργά – στα μυθιστορήματα η στη ζωή – να αναθεωρήσουμε» της Nancy Thayer «Είμαστε οι πρωταγωνίστριες της δικής μας ιστορίας» της Mary McCarthy «Μην ψάχνεις έξω από τον εαυτό σου. Οι ουρανοί βρίσκονται μέσα σου» της Mary Lou Cook «Λίγο από ότι σου κάνει κέφι, σου κάνει καλό» της Marie Lloyd Νένα Μεϊμάρη

Ο ρατσισμός καλά κρατεί!!!

Νένα Μεϊμάρη «Πήγαινε κάνε κανένα παιδί ή υιοθέτησε κανένα», ακούσαμε πρόσφατα από εκεί που δεν θα έπρεπε να το ακούγαμε αυτό. Ωστόσο είναι κάτι που το ακούμε συχνά εμείς οι γυναίκες και όταν έρχεται και σε εμάς τις χήρες τότε ακούγεται ακόμα πιο έντονα. Η νοοτροπία της κοινωνίας παίρνει για δεδομένο ότι είμαστε χωρίς παιδιά άρα καημένες, για λύπηση και με μοναχικά γεράματα. Ίσως φταίμε και εμείς οι ίδιες γιατί δεν κάναμε τις απαραίτητες θυσίες να μείνουμε στο κρεβάτι για μήνες, να χάσουμε την προσωπική μας ζωή για λίγο και να αφήσουμε τα χόμπι μας στην άκρη, συνεχίζει η νοοτροπία. Κάποια από αυτά τα δέχτηκα και εγώ προσωπικά αλλά φυσικά και δεν τα αγκάλιασα. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που μία γυναίκα και μία χήρα δεν έχει παιδιά. Γιατί όμως αυτό να γίνει στίγμα στη ζωή μας δεν το κατάλαβα ποτέ. Η κοινωνία γαλουχείται με τις δικές της ιδέες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με αντιπροσωπεύουν στο συγκεκριμένο σημείο. Προσωπικά εγώ ποτέ δεν ένιωσα ότι μου λείπει ένα παιδί όσο ζούσε ο άντρας μο...

Εθισμός στο πένθος!

Νένα Μεϊμάρη Με μεγάλο ενδιαφέρον αγόρασα το βιβλίο “Becoming Supernatural” του DR JOE DISPENZA, στα Ελληνικά. (Πώς συνηθισμένοι άνθρωποι κάνουν το ακατόρθωτο). Όπως λέει και ο Tony Robbins: «Ο Dr Joe Dispenza μας δείχνει πώς να ξεπεράσουμε τα όριά μας και να ζήσουμε μια εξαιρετική ζωή». Δεν έχω τελειώσει ακόμα όλο το πόνημα αλλά από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου βρήκα την απάντηση που ψάχνω εδώ και 5 χρόνια στην ερώτηση: «Γιατί με το που ξυπνάω κάθε πρωί πηγαίνω στις ίδιες σκέψεις της απώλειας;». Γιατί δεν μπορώ να ξεφύγω έστω και ένα πρωινό για τόσο καιρό και ας το έχω προσπαθήσει μερικές φορές. Ο Dr Dispenza μας εξηγεί ότι όταν έχουμε εθιστεί σε "κάτι", αυτό το κάτι μας δημιουργεί συναισθήματα τόσο έντονα που γινόμαστε ένα με αυτά και έτσι καθίσταται ως φυσική πραγματικότητα. Με άλλα λόγια έχουμε εθιστεί σοβαρά σε αυτήν την κατάσταση και έτσι βρισκόμαστε σε επίπεδο επιβίωσης. Τώρα βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουμε συνήθειες και να πετάξουμε τον όπο...