Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φίλες μου, διαβάστε το άρθρο και ενημερωθείτε !!

 

ΕΦΚΑ: 150.000 χήρες σε οικονομική ομηρία από κυβερνητική αυθαιρεσία

Χρεωμένες στον ΕΦΚΑ, χωρίς καν να το γνωρίζουν, 150.000 χήρες που παίρνουν σύνταξη.

Σχεδόν 150.000 συνταξιούχοι χηρείας χωρίς να το ξέρουν, χωρίς να ευθύνονται, βρίσκονται χρεωμένοι στον ΕΦΚΑ.

Και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να υποθηκευτεί η περιουσία τους και να καταστούν υπόλογοι οι κληρονόμοι τους!

Όχι από δική τους υπαιτιότητα, παρά γιατί ο ασφαλιστικός οργανισμός εξακολουθεί να τους καταβάλει μεγαλύτερη σύνταξη λόγω θανάτου.

Με βάση τον νόμο 4387/16 μετά την 3ετία ο/η συνταξιούχος λόγω θανάτου που εργάζεται ή συνταξιοδοτείται εξ ιδίου δικαιώματος, απολαμβάνει το ήμισυ της σύνταξης που έπαιρνε την αρχική περίοδο (για μια 3ετία). Αλλά καθώς την πρώτη περίοδο ελάμβανε το 70% της σύνταξης που δικαιούνταν ο άμεσος ασφαλισμένος (ο θανών), τελικά ο ΕΦΚΑ (πρέπει να) αποδίδει σαν σύνταξη το 35% της αρχικής σύνταξης που δικαιούνταν ή ελάμβανε ο άμεσα ασφαλισμένος. (Εξαιρούνται τα παιδιά έως 24 ετών τα οποία λαμβάνουν το μέρος ης σύνταξης που δικαιούνται ή εφ' όρου ζωής σε περίπτωση αναπηρίας-ανικανότητας προς εργασία).

Ωστόσο, η εν λόγω διάταξη, μέσα στις αδικίες και τις μονομέρειές της, δεν εφαρμόζεται για όλους/ες τους/τις συνταξιούχους. Από τους 385.921 δικαιούχους σύνταξης χηρείας (Δεκέμβριος του 2023), υπολογίζεται ότι 290.000 έχουν κλείσει την 3ετία και από αυτούς οι 200.000 εργάζονται και συνταξιοδοτούνται. Και δεν έχει αναπροσαρμόσει το ΕΦΚΑ τις αποδοχές στο 50%, σε 150.000 δικαιούχους. (Η προσαρμογή-μείωση με βάση το νόμο γίνεται μόνο στο Δημόσιο και τον ΟΓΑ).

Κατ' αυτόν τον τρόπο ο ΕΦΚΑ αποδίδει υψηλότερες αποδοχές σε περισσότερους από 150.000 συνταξιούχους με αποτέλεσμα:

  • 1.Να πληρώνουν υψηλότερο φόρο καθώς η σύνταξή τους του 70% που παράτυπα αποδίδεται, αθροίζεται στις αποδοχές από την εργασία ή τη σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος.
  • 2.Να πληρώνουν Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ), ειδικά όσοι έχουν σύνταξη και εξ ιδίου δικαιώματος, καθώς το άθροισμα των δύο κύριων συντάξεων ξεπερνά, πολλές φορές, τα 1.400 ευρώ και τα 300 ευρώ οι δύο επικουρικές (όρια επιβολής ΕΑΣ).
  • 3.Να τους παρακρατείται εισφορά Υγείας 6% επί μεγαλύτερου ποσού, το οποίο δεν δικαιούνται (σ.σ. το 6% παρακρατείται τόσο από τις κύριες όσο και από τις επικουρικές συντάξεις, ανεξαρτήτως αριθμού αυτών και συνολικού ποσού καταβολής, ενώ σε περίπτωση απασχόλησης παρακρατείται 7,1% επί των μεικτών αποδοχών από τον απασχολούμενο και την επιχείρηση, ενώ καταβάλλονται 64 ευρώ το μήνα σε περίπτωση αυτοαπασχόλησης-ελεύθερος επαγγελματίας).
  • 4.Και το αποκορύφωμα: στο τέλος οι εν λόγω συνταξιούχοι εμφανίζονται χρεωμένοι στον ΕΦΚΑ. Τα «αχρεωστήτως καταβληθέντα» λόγω της αβελτηρίας του ΕΦΚΑ κάποια στιγμή θα (ανα)ζητηθούν και οι δικαιούχοι σύναξης λόγω θανάτου θα κληθούν να επιστρέψουν το υπερβάλλον (αχρεωστήτως καταβληθέν) ποσό, αλλά και να επιστρέψουν στον ΕΦΚΑ τον φόρο που τους παρακρατήθηκε μετά την κατάθεση της συνολικής φορολογικής δήλωσης στις αρχές κάθε καλοκαιριού, την επιπλέον ΕΑΣ που πλήρωσαν, όπως και να επιστρέψουν τις υπερβάλλουσες εισφορές Υγείας. Ποσά που αδίκως έδωσαν στην εφορία κ.α. και εν πάση περιπτώσει, δεν καρπώθηκαν οι ίδιοι!
  • 5.Εάν δεν επιστραφούν οι εν λόγω διαφορές ο ΕΦΚΑ θα στείλει τις απαιτήσεις του στο Κέντρο Είσπραξης (ΚΕΑΟ) και τα περιουσιακά στοιχεία του συνταξιούχου (ακίνητα κ.α.) θα βαρύνονται από το συγκεκριμένο, αλλά απαράδεκτο, χρέος.

Το πρόβλημα τείνει να λάβει κοινωνικές διαστάσεις με πολλούς, κυρίως πολλές χήρες, να απευθύνονται στον ΕΦΚΑ και να ζητούν την περικοπή των συντάξεων στο ύψος που προβλέπεται «ώστε να μην αφήσουμε χρεωμένα τα παιδιά μας».

Η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, ενώ γνωρίζουν το πρόβλημα, δεν διορθώνουν τις καταβολές. Οδηγώντας πολλούς συνταξιούχους σε χρέος άνω των 30.000 ή 35.000 ευρώ σήμερα.

Από την άλλη, τυχόν άφεση χρέους (διαγραφή) μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, στο βαθμό που άλλοι/ες συνταξιούχοι έχουν υποστεί τις περικοπές (Δημόσιο, αγρότες) και προκύπτει ζήτημα ίσης μεταχείρισης έναντι του νόμου….

Αλλά, η κυβέρνηση ούτε τροποποιεί το νόμο προς το δικαιότερα (να μην περιορίζεται στο χαμηλό 35% η σύνταξη χηρείας), αλλά ούτε ευθυγραμμίζεται με τις υφιστάμενες διατάξεις έστω και από εδώ και εμπρός, ώστε να μην αθροίζεται νέο χρέος. Και οι παλαιότερες (μέχρι τούδε) «αμαρτίες» του ΕΦΚΑ να εξεταστούν με άνεση χρόνου…

ΠΗΓΗ:https://www.ieidiseis.gr/oikonomia/242409/efka-150-000-xires-se-oikonomiki-omiria-apo-kyvernitiki-afthairesia?fbclid=IwAR2soOpJDsvZg_Wz9CO9GWFYsqXCabLBfQ_XjsWxsk-MusCKs_D2As8POvQ_aem_AbU0yOk50i80MIrkbfXT0ZKpHz-g_YeXPvaWyoaegbmTilBqqV1kW-lvTMdFQpTQYTs-C1mRPKAytyvYUIsu5mlp

Nena Meimaris

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί φωτογραφίζω;

“Η φωτογραφία είναι μια αδύναμη φωνή, αλλά μερικές φορές μπορεί να προσκαλέσει τις αισθήσεις μας  προς τη συνείδηση, να προκαλέσει συναισθήματα τόσο δυνατά ώστε να λειτουργούν ως καταλύτες της σκέψης”. W.E. Smith 1977 Θεωρούμε ότι η φωτογραφία εφευρέθηκε για να αποτυπώσει, να ερμηνεύσει, ή να αποδείξει κάτι σχετικά με την πραγματικότητα, κατά το “αυτό υπήρξε” του Roland Barthes. Οι έννοιες, όμως, που στηρίζουν τη φωτογραφία δε σχετίζονται μόνο με την πραγματικότητα. Αφορούν και το νόημα, το βλέμμα, την επιθυμία, το θάνατο, τον χρόνο, τη μνήμη, το λόγο. Η τέχνη της φωτογραφίας δεν περιορίζεται στο να αποτελεί απλή συλλογή πληροφοριών σε εικόνες, αλλά στην πραγματικότητα μας αποκαλύπτει την οπτική γωνία του παρατηρητή, άρα του ατόμου που φωτογραφίζει. Είναι μια γλώσσα, ένας κώδικας επικοινωνίας των συναισθημάτων, των διαθέσεων, των σκέψεων. Ένας τρόπος να γνωρίσεις τον κόσμο, τόσο τον εξωτερικό, όσο κυρίως τον εσωτερικό. Η φωτογραφία κρύβει λοιπόν ένα αμέτρητο δυναμικό όχι μόνο ως ερ...

Εθισμός στο πένθος!

Νένα Μεϊμάρη Με μεγάλο ενδιαφέρον αγόρασα το βιβλίο “Becoming Supernatural” του DR JOE DISPENZA, στα Ελληνικά. (Πώς συνηθισμένοι άνθρωποι κάνουν το ακατόρθωτο). Όπως λέει και ο Tony Robbins: «Ο Dr Joe Dispenza μας δείχνει πώς να ξεπεράσουμε τα όριά μας και να ζήσουμε μια εξαιρετική ζωή». Δεν έχω τελειώσει ακόμα όλο το πόνημα αλλά από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου βρήκα την απάντηση που ψάχνω εδώ και 5 χρόνια στην ερώτηση: «Γιατί με το που ξυπνάω κάθε πρωί πηγαίνω στις ίδιες σκέψεις της απώλειας;». Γιατί δεν μπορώ να ξεφύγω έστω και ένα πρωινό για τόσο καιρό και ας το έχω προσπαθήσει μερικές φορές. Ο Dr Dispenza μας εξηγεί ότι όταν έχουμε εθιστεί σε "κάτι", αυτό το κάτι μας δημιουργεί συναισθήματα τόσο έντονα που γινόμαστε ένα με αυτά και έτσι καθίσταται ως φυσική πραγματικότητα. Με άλλα λόγια έχουμε εθιστεί σοβαρά σε αυτήν την κατάσταση και έτσι βρισκόμαστε σε επίπεδο επιβίωσης. Τώρα βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουμε συνήθειες και να πετάξουμε τον όπο...

Ποτέ δεν είναι αργά!!!

  «Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είσαι» του George Eliot «Ποτέ δεν είναι αργά – στα μυθιστορήματα η στη ζωή – να αναθεωρήσουμε» της Nancy Thayer «Είμαστε οι πρωταγωνίστριες της δικής μας ιστορίας» της Mary McCarthy «Μην ψάχνεις έξω από τον εαυτό σου. Οι ουρανοί βρίσκονται μέσα σου» της Mary Lou Cook «Λίγο από ότι σου κάνει κέφι, σου κάνει καλό» της Marie Lloyd Νένα Μεϊμάρη

Ο ρατσισμός καλά κρατεί!!!

Νένα Μεϊμάρη «Πήγαινε κάνε κανένα παιδί ή υιοθέτησε κανένα», ακούσαμε πρόσφατα από εκεί που δεν θα έπρεπε να το ακούγαμε αυτό. Ωστόσο είναι κάτι που το ακούμε συχνά εμείς οι γυναίκες και όταν έρχεται και σε εμάς τις χήρες τότε ακούγεται ακόμα πιο έντονα. Η νοοτροπία της κοινωνίας παίρνει για δεδομένο ότι είμαστε χωρίς παιδιά άρα καημένες, για λύπηση και με μοναχικά γεράματα. Ίσως φταίμε και εμείς οι ίδιες γιατί δεν κάναμε τις απαραίτητες θυσίες να μείνουμε στο κρεβάτι για μήνες, να χάσουμε την προσωπική μας ζωή για λίγο και να αφήσουμε τα χόμπι μας στην άκρη, συνεχίζει η νοοτροπία. Κάποια από αυτά τα δέχτηκα και εγώ προσωπικά αλλά φυσικά και δεν τα αγκάλιασα. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που μία γυναίκα και μία χήρα δεν έχει παιδιά. Γιατί όμως αυτό να γίνει στίγμα στη ζωή μας δεν το κατάλαβα ποτέ. Η κοινωνία γαλουχείται με τις δικές της ιδέες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με αντιπροσωπεύουν στο συγκεκριμένο σημείο. Προσωπικά εγώ ποτέ δεν ένιωσα ότι μου λείπει ένα παιδί όσο ζούσε ο άντρας μο...