Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

MATA KOURTI

 Η εκπαιδευτικός και σεναριογράφος Μάτα Κούρτη, λίγο πριν την πρεμιέρα της μικρού μήκους ταινίας της «Αχέροντας» στην Κατερίνη, την Δευτέρα 17 Μαρτίου  μιλάει για το σινεμά και το πόσο σημαντικό είναι να παρακολουθούμε ταινίες.

Ο κινηματογράφος μπορεί να σώσει ζωές ή έστω να τις βελτιώσει!

Ακούγεται υπερβολή, κι όμως το σινεμά μπορεί να λειτουργήσει ως ένα σημαντικό καταφύγιο και ως ένα μεγάλο παράθυρο στον κόσμο.

 Η θέαση ταινιών συμβάλει στην καλή ψυχολογία καθώς είναι ένας τρόπος διαφυγής από την καθημερινότητα, μας απομακρύνει από το στρες και τα προβλήματα της ρουτίνας μας. Με μια ταινία συγκεντρώνεσαι στο θέαμα, αναλύεις στο μυαλό σου την πλοκή, συνδέεις τα κομμάτια της ιστορίας αυτόματα και χωρίς καν να το καταλάβεις μπαίνεις μέσα στις ζωές των άλλων ξεμακραίνοντας για μερικές ώρες από τη δική σου. Φυσικά μπορεί να θυμηθείς στιγμές και της δικής σου ζωής μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων και αυτό είναι μια εξίσου  σημαντική εμπειρία. Κάθε που ταυτιζόμαστε με τους ήρωες και τις καταστάσεις στην οθόνη ενισχύουμε την πιθανότητα να επεξεργαστούμε κάπως καλύτερα τα δικά μας παρόμοια συναισθήματα όπως τη λύπη, τον θυμό αλλά και τη χαρά μας γιατί οι ήρωες μας δείχνουν τον δικό τους δρόμο διαχείρισης μιας κατάστασης. Μια νέα εκδοχή της πραγματικότητάς μας λοιπόν παρουσιάζεται μπροστά μας με σάρκα και οστά.

Επιπλέον, το σινεμά είναι μια πολυδιάστατη εμπειρία, οι ταινίες συνδυάζουν εικόνα, μουσική, φωτογραφία και λόγο κάτι που μπορεί να διεγείρει και την δική σου δημιουργικότητα. Σίγουρα με μια ταινία θα εμπνευστείς και θα σκεφτείς διαφορετικά, θα προετοιμαστείς να εξερευνήσεις νέες ιδέες και πιθανότητες για τη δική σου ζωή.

Εάν ένας θεατής επιδιώκει συχνά να παρακολουθεί ταινίες σε κινηματογραφική αίθουσα τότε τα οφέλη αυξάνονται! Παρακολουθώντας την ίδια ταινία με άλλα άτομα στο σινεμά,  μοιράζεσαι συναισθήματα με το κοινό, γελάς και νιώθεις συγκίνηση παράλληλα με άλλους ανθρώπους. Ακόμη και αν μπεις μόνος σου σε μια κινηματογραφική αίθουσα, δεν θα αισθανθείς ποτέ μοναξιά γιατί το βλέμμα σου θα ενωθεί με τα υπόλοιπα βλέμματα στην φωτεινή οθόνη. Έτσι το σινεμά μετατρέπεται σε μια εμπειρία κοινωνική και η ψυχική υγεία βελτιώνεται σημαντικά καθώς αποκτάς την αίσθηση της κοινότητας… και η συλλογικότητα είναι κάτι που λείπει από την εποχή μας. Οι κινηματογραφικές αίθουσες μπορούν να επαναφέρουν τη συλλογικότητας  καθώς η ταινία ενώνει τους θεατές μεταξύ τους. Βγαίνοντας από την αίθουσα έχεις πλέον ένα κοινό βίωμα με τον διπλανό σου που αν και άγνωστος είναι ταυτόχρονα  οικείος καθώς έχετε πλέον μια νέα, κοινή ανάμνηση μιας ιστορίας… και αν επιθυμείς μπορείς να τον γνωρίσεις μιλώντας του για την ταινία.

Αν πάλι ψάχνεις για νέα κίνητρα στην καθημερινότητά σου και έναν νέο στόχο ζωής τότε μπορείς να ψάξεις εκείνη την ταινία όπου ο ήρωας τα κατάφερε, εκείνη την ιστορία όπου κάποιος ξεπέρασε τις δυσκολίες της ζωής του και βγήκε νικητής, εκείνη την ιστορία όπου ο ήρωας ξεκίνησε από το μηδέν και κατέκτησε τον κόσμο. Το σινεμά μπορεί να σε βοηθήσει να πιστέψεις σε εσένα μέσα από πάρα πολλές ιστορίες επιτυχίας. Επιπλέον οι ταινίες μπορούν θα ενισχύσουν την κριτική σου σκέψη, να σε εξοικειώσουν με διαφορετικές κουλτούρες και θα διευρύνουν την αντίληψή σου για τον κόσμο. Μέσα από τις ιστορίες της οθόνης θα ταξιδέψεις σε μέρη μακρινά, χωρίς να μετακινηθείς από τη θέση σου. Μπορείς να ανακαλύψεις ιστορικά μέρη, να μάθεις την ιστορία σημαντικών ανθρώπων, να μεταφερθείς στο παρελθόν και να λύσεις τις απορίες σου ακόμη και για την εποχή που διανύουμε με έναν ευχάριστο και προσιτό τρόπο. Μην ξεχνάς πως πολλές ταινίες αναδεικνύουν σημαντικά κοινωνικά ή ηθικά ζητήματα, ευαισθητοποιώντας μας και ενθαρρύνοντάς μας να ενεργήσουμε.  

Υιοθετώντας τη θέαση μιας ταινίας λίγο πιο συχνά από όσο συνηθίζεις παίζει και να αλλάξει τη ζωή σου χωρίς καλά καλά να το καταλάβεις! Το σινεμά υπερβαίνει την ψυχαγωγία, γίνεται εργαλείο για την εξερεύνηση του εαυτού μας, του κόσμου γύρω μας και των σχέσεών μας με τους άλλους.

 

Tη Δευτέρα 17 Μαρτίου, στον Κινηματογράφο Ευκαρπίδη με ελεύθερη είσοδο για όλους η Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης παρουσιάζει έξι ταινίες μικρού μήκους του διαγωνιστικού τμήματος του WIFTgr από γυναίκες δημιουργούς. Η Μάτα Κούρτη υπογράφει το σενάριο της βραβευμένης ταινίας «Αχέροντας» η οποία θα παρουσιαστεί στην εκδήλωση από την ίδια και την σκηνοθέτιδα της ταινίας Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου. 

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει ιδιαίτερες αφηγήσεις που αγγίζουν κοινωνικά και προσωπικά ζητήματα της εποχής. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους εκπρόσωποι από το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών του Δήμου Κατερίνης και από το Γραφείο Αντιμετώπισης Οικογενειακής Βίας του Αστυνομικού Τμήματος Κατερίνης για μια σύντομη παρουσίαση της Δράσης τους. Το WIFT αποσκοπεί στην προώθηση της ισότητας και της αναγνώρισης των γυναικών στον κινηματογράφο.

            Είσοδος ελεύθερη | Δευτέρα 17 Μαρτίου | στις 19:00 |   

Κινηματογράφος Ευκαρπίδη

  Αναλυτικά οι ταινίες που θα προβληθούν:

Zange |Λου |Απαρατάτεμε |Άσκοπη Μετακίνηση |κυρία Νίτσα| Αχέροντας

(συνολική διάρκεια ταινιών 95 λεπτά)

 

Mata Kourti
English Language & Literature-Faculty of Philosophy (AUTH, GR)
School of Film-Faculty of Fine Arts (AUTH, GR)
Master in Film Studies (University of Kent, Canterbury, UK)

tel. +306977454991 (viber)


 Νένα Μεϊμάρη




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί φωτογραφίζω;

“Η φωτογραφία είναι μια αδύναμη φωνή, αλλά μερικές φορές μπορεί να προσκαλέσει τις αισθήσεις μας  προς τη συνείδηση, να προκαλέσει συναισθήματα τόσο δυνατά ώστε να λειτουργούν ως καταλύτες της σκέψης”. W.E. Smith 1977 Θεωρούμε ότι η φωτογραφία εφευρέθηκε για να αποτυπώσει, να ερμηνεύσει, ή να αποδείξει κάτι σχετικά με την πραγματικότητα, κατά το “αυτό υπήρξε” του Roland Barthes. Οι έννοιες, όμως, που στηρίζουν τη φωτογραφία δε σχετίζονται μόνο με την πραγματικότητα. Αφορούν και το νόημα, το βλέμμα, την επιθυμία, το θάνατο, τον χρόνο, τη μνήμη, το λόγο. Η τέχνη της φωτογραφίας δεν περιορίζεται στο να αποτελεί απλή συλλογή πληροφοριών σε εικόνες, αλλά στην πραγματικότητα μας αποκαλύπτει την οπτική γωνία του παρατηρητή, άρα του ατόμου που φωτογραφίζει. Είναι μια γλώσσα, ένας κώδικας επικοινωνίας των συναισθημάτων, των διαθέσεων, των σκέψεων. Ένας τρόπος να γνωρίσεις τον κόσμο, τόσο τον εξωτερικό, όσο κυρίως τον εσωτερικό. Η φωτογραφία κρύβει λοιπόν ένα αμέτρητο δυναμικό όχι μόνο ως ερ...

Ο ρατσισμός καλά κρατεί!!!

Νένα Μεϊμάρη «Πήγαινε κάνε κανένα παιδί ή υιοθέτησε κανένα», ακούσαμε πρόσφατα από εκεί που δεν θα έπρεπε να το ακούγαμε αυτό. Ωστόσο είναι κάτι που το ακούμε συχνά εμείς οι γυναίκες και όταν έρχεται και σε εμάς τις χήρες τότε ακούγεται ακόμα πιο έντονα. Η νοοτροπία της κοινωνίας παίρνει για δεδομένο ότι είμαστε χωρίς παιδιά άρα καημένες, για λύπηση και με μοναχικά γεράματα. Ίσως φταίμε και εμείς οι ίδιες γιατί δεν κάναμε τις απαραίτητες θυσίες να μείνουμε στο κρεβάτι για μήνες, να χάσουμε την προσωπική μας ζωή για λίγο και να αφήσουμε τα χόμπι μας στην άκρη, συνεχίζει η νοοτροπία. Κάποια από αυτά τα δέχτηκα και εγώ προσωπικά αλλά φυσικά και δεν τα αγκάλιασα. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που μία γυναίκα και μία χήρα δεν έχει παιδιά. Γιατί όμως αυτό να γίνει στίγμα στη ζωή μας δεν το κατάλαβα ποτέ. Η κοινωνία γαλουχείται με τις δικές της ιδέες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με αντιπροσωπεύουν στο συγκεκριμένο σημείο. Προσωπικά εγώ ποτέ δεν ένιωσα ότι μου λείπει ένα παιδί όσο ζούσε ο άντρας μο...

Εθισμός στο πένθος!

Νένα Μεϊμάρη Με μεγάλο ενδιαφέρον αγόρασα το βιβλίο “Becoming Supernatural” του DR JOE DISPENZA, στα Ελληνικά. (Πώς συνηθισμένοι άνθρωποι κάνουν το ακατόρθωτο). Όπως λέει και ο Tony Robbins: «Ο Dr Joe Dispenza μας δείχνει πώς να ξεπεράσουμε τα όριά μας και να ζήσουμε μια εξαιρετική ζωή». Δεν έχω τελειώσει ακόμα όλο το πόνημα αλλά από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου βρήκα την απάντηση που ψάχνω εδώ και 5 χρόνια στην ερώτηση: «Γιατί με το που ξυπνάω κάθε πρωί πηγαίνω στις ίδιες σκέψεις της απώλειας;». Γιατί δεν μπορώ να ξεφύγω έστω και ένα πρωινό για τόσο καιρό και ας το έχω προσπαθήσει μερικές φορές. Ο Dr Dispenza μας εξηγεί ότι όταν έχουμε εθιστεί σε "κάτι", αυτό το κάτι μας δημιουργεί συναισθήματα τόσο έντονα που γινόμαστε ένα με αυτά και έτσι καθίσταται ως φυσική πραγματικότητα. Με άλλα λόγια έχουμε εθιστεί σοβαρά σε αυτήν την κατάσταση και έτσι βρισκόμαστε σε επίπεδο επιβίωσης. Τώρα βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουμε συνήθειες και να πετάξουμε τον όπο...

Ποτέ δεν είναι αργά!!!

  «Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είσαι» του George Eliot «Ποτέ δεν είναι αργά – στα μυθιστορήματα η στη ζωή – να αναθεωρήσουμε» της Nancy Thayer «Είμαστε οι πρωταγωνίστριες της δικής μας ιστορίας» της Mary McCarthy «Μην ψάχνεις έξω από τον εαυτό σου. Οι ουρανοί βρίσκονται μέσα σου» της Mary Lou Cook «Λίγο από ότι σου κάνει κέφι, σου κάνει καλό» της Marie Lloyd Νένα Μεϊμάρη