Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι 5 τιμωρίες που επιβάλλει ο ΕΦΚΑ στις... χήρες

 

Οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου φαίνεται ότι βρίσκονται στην κορυφή των αδικηθέντων. Πλάι με τον πόνο για την απώλεια συζύγων και γονέων, οι εν λόγω ασφαλισμένοι λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις, δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν (χωρίς πέναλτι στις αποδοχές τους), μέσω θολών και αδιευκρίνιστων διατάξεων χαρακτηρίζονται «οφειλέτες» του ΕΦΚΑ, ενώ βρίσκονται υπό συνεχή απειλή ακόμη πιο δυσμενών αλλαγών.

Το Ασφαλιστικό Σύστημα και το λεγόμενο «Κοινωνικό Κράτος» δείχνει το πιο σκληρό πρόσωπό του στους πιο ευάλωτους, τους χαροκαμένους…
Πρόκειται για σχεδόν 400.000 συνταξιούχους χηρείας, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (άνω του 90%) είναι γυναίκες. Σε αυτές εξαντλείται η αυστηρότητα των… θολών διατάξεων του ασφαλιστικού. Εδώ γίνονται όλες οι... οικονομίες του ΕΦΚΑ, χορηγώντας όμως μη βιώσιμες παροχές στις πιο αδύναμες οικογένειες.

1. Η σύνταξη λόγω θανάτου περικόπτεται στο 35% της αρχικής (σύνταξη του άμεσα ασφαλισμένου) μετά τη 3ετία σε περίπτωση εργασίας ή σύνταξης εξ ιδίου δικαιώματος. Μάλιστα, εάν ο/η θανών/ούσα είχε λάβει σύνταξη πριν τις 13 Μαΐου 2016, δηλαδή με το παλιό ασφαλιστικό καθεστώς (προ του νόμου Κατρούγκαλου), η σύνταξη χηρείας θεωρείται νέα παροχή και υπολογίζεται εκ νέου με τα μειωμένα ποσοστά του νόμου 4387/16. Πρόκειται για τη μόνη παλιά σύνταξη που υπολογίζεται με το νέο μειωμένα ποσοστά (οι άλλες διατηρούν την προσωπική διαφορά). Η σύνταξη λόγω θανάτου δεν έχει κατώτατο όριο, ειδικά όταν κατανέμεται μεταξύ του/της χήρου/ας και των ορφανών τέκνων.

2. Σε πολλές περιπτώσεις ο ΕΦΚΑ δεν μειώνει τη σύνταξη στο 35% μετά την 3ετία (εκτός από τις συντάξεις του Δημοσίου, των Αγροτών κ.α.). Με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι να θεωρείται ότι λαμβάνουν αδικαιολόγητες παροχές (σ.σ. στο 70%) και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν να βρεθούν χρεωμένοι με τεράστια ποσά. (Σ.σ.: Ο ΕΦΚΑ τους θεωρεί οφειλέτες και είναι θέμα χρόνου πότε θα τους ζητήσει πίσω τα εν λόγω πρόσθεταν ποσά σαν «αχρεωστήτως καταβληθέντα»). Ωστόσο, οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας εξακολουθούν και πληρώνουν για τα επιπλέον(;) ποσά πρόσθετο φόρο, εισφορά Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ) κ.λπ. Ποσά που δεν θα τους αναγνωριστούν ακόμη και στην περίπτωση που θελήσει κάποιος να έρθει σε έναν συμβιβασμό.

Κόβονται και οι δύο συντάξεις

3. Στους συνταξιούχους αγρότες αποκόπτει εντελώς το κοινωνικό μέρος της σύνταξης (υπέχει θέση εθνικής σύνταξης) προκείμενου να λάβουν το… 35% της παροχής του θανόντος (ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για συνταξιούχο του αστικού τομέα ή του πρώην ΟΓΑ). Κατ αυτόν τον τρόπο, ειδικά για τις αγρότισσες, περικόπτονται και οι δύο συντάξεις, τόσο της ίδιας, όσο και του θανόντος συζύγου. Με αποτέλεσμα η σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος να περιορίζεται ακόμη και στα 50 ευρώ το μήνα…

4. Οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου βρίσκονται υπό την συνεχή απειλή για περικοπή της δεύτερης εθνικής σύνταξης (η οποία περιορίζεται πλέον στα 149 ευρώ μετά την 3ετία από τα 426 που είναι και για 20 έτη ασφάλισης). Την σχετική περικοπή προβλέπει ο νόμος 4387/16, αλλά λόγω των αντιδράσεων δεν την έχει εφαρμόσει ακόμη η κυβέρνηση….

5. Από τις αρχές του χρόνου (1/1/2024) δεν περικόπτονται οι συντάξεις όσων ασφαλισμένων απασχολούνται. Με εξαίρεση τους συνταξιούχους… λόγω θανάτου. Αν η χήρα, ακόμη και στην ηλικία των 35 ή 40 ετών, βγει να εργαστεί προκειμένου να ζήσει την οικογένειά της ή ο ορφανός φοιτητής βάλει κάποια μεροκάματα να σπουδάσει, τότε μειώνεται στο μισό η σύνταξή τους (από το 70% στο 36%). Οι συνταξιούχοι γήρατος απασχολούνται χωρίς καμία περικοπή στις αποδοχές του ΕΦΚΑ.

Ιστοσελίδα: https://www.ieidiseis.gr/

Νένα Μεϊμάρη 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί φωτογραφίζω;

“Η φωτογραφία είναι μια αδύναμη φωνή, αλλά μερικές φορές μπορεί να προσκαλέσει τις αισθήσεις μας  προς τη συνείδηση, να προκαλέσει συναισθήματα τόσο δυνατά ώστε να λειτουργούν ως καταλύτες της σκέψης”. W.E. Smith 1977 Θεωρούμε ότι η φωτογραφία εφευρέθηκε για να αποτυπώσει, να ερμηνεύσει, ή να αποδείξει κάτι σχετικά με την πραγματικότητα, κατά το “αυτό υπήρξε” του Roland Barthes. Οι έννοιες, όμως, που στηρίζουν τη φωτογραφία δε σχετίζονται μόνο με την πραγματικότητα. Αφορούν και το νόημα, το βλέμμα, την επιθυμία, το θάνατο, τον χρόνο, τη μνήμη, το λόγο. Η τέχνη της φωτογραφίας δεν περιορίζεται στο να αποτελεί απλή συλλογή πληροφοριών σε εικόνες, αλλά στην πραγματικότητα μας αποκαλύπτει την οπτική γωνία του παρατηρητή, άρα του ατόμου που φωτογραφίζει. Είναι μια γλώσσα, ένας κώδικας επικοινωνίας των συναισθημάτων, των διαθέσεων, των σκέψεων. Ένας τρόπος να γνωρίσεις τον κόσμο, τόσο τον εξωτερικό, όσο κυρίως τον εσωτερικό. Η φωτογραφία κρύβει λοιπόν ένα αμέτρητο δυναμικό όχι μόνο ως ερ...

Ποτέ δεν είναι αργά!!!

  «Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είσαι» του George Eliot «Ποτέ δεν είναι αργά – στα μυθιστορήματα η στη ζωή – να αναθεωρήσουμε» της Nancy Thayer «Είμαστε οι πρωταγωνίστριες της δικής μας ιστορίας» της Mary McCarthy «Μην ψάχνεις έξω από τον εαυτό σου. Οι ουρανοί βρίσκονται μέσα σου» της Mary Lou Cook «Λίγο από ότι σου κάνει κέφι, σου κάνει καλό» της Marie Lloyd Νένα Μεϊμάρη

Ο ρατσισμός καλά κρατεί!!!

Νένα Μεϊμάρη «Πήγαινε κάνε κανένα παιδί ή υιοθέτησε κανένα», ακούσαμε πρόσφατα από εκεί που δεν θα έπρεπε να το ακούγαμε αυτό. Ωστόσο είναι κάτι που το ακούμε συχνά εμείς οι γυναίκες και όταν έρχεται και σε εμάς τις χήρες τότε ακούγεται ακόμα πιο έντονα. Η νοοτροπία της κοινωνίας παίρνει για δεδομένο ότι είμαστε χωρίς παιδιά άρα καημένες, για λύπηση και με μοναχικά γεράματα. Ίσως φταίμε και εμείς οι ίδιες γιατί δεν κάναμε τις απαραίτητες θυσίες να μείνουμε στο κρεβάτι για μήνες, να χάσουμε την προσωπική μας ζωή για λίγο και να αφήσουμε τα χόμπι μας στην άκρη, συνεχίζει η νοοτροπία. Κάποια από αυτά τα δέχτηκα και εγώ προσωπικά αλλά φυσικά και δεν τα αγκάλιασα. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που μία γυναίκα και μία χήρα δεν έχει παιδιά. Γιατί όμως αυτό να γίνει στίγμα στη ζωή μας δεν το κατάλαβα ποτέ. Η κοινωνία γαλουχείται με τις δικές της ιδέες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με αντιπροσωπεύουν στο συγκεκριμένο σημείο. Προσωπικά εγώ ποτέ δεν ένιωσα ότι μου λείπει ένα παιδί όσο ζούσε ο άντρας μο...

Εθισμός στο πένθος!

Νένα Μεϊμάρη Με μεγάλο ενδιαφέρον αγόρασα το βιβλίο “Becoming Supernatural” του DR JOE DISPENZA, στα Ελληνικά. (Πώς συνηθισμένοι άνθρωποι κάνουν το ακατόρθωτο). Όπως λέει και ο Tony Robbins: «Ο Dr Joe Dispenza μας δείχνει πώς να ξεπεράσουμε τα όριά μας και να ζήσουμε μια εξαιρετική ζωή». Δεν έχω τελειώσει ακόμα όλο το πόνημα αλλά από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου βρήκα την απάντηση που ψάχνω εδώ και 5 χρόνια στην ερώτηση: «Γιατί με το που ξυπνάω κάθε πρωί πηγαίνω στις ίδιες σκέψεις της απώλειας;». Γιατί δεν μπορώ να ξεφύγω έστω και ένα πρωινό για τόσο καιρό και ας το έχω προσπαθήσει μερικές φορές. Ο Dr Dispenza μας εξηγεί ότι όταν έχουμε εθιστεί σε "κάτι", αυτό το κάτι μας δημιουργεί συναισθήματα τόσο έντονα που γινόμαστε ένα με αυτά και έτσι καθίσταται ως φυσική πραγματικότητα. Με άλλα λόγια έχουμε εθιστεί σοβαρά σε αυτήν την κατάσταση και έτσι βρισκόμαστε σε επίπεδο επιβίωσης. Τώρα βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουμε συνήθειες και να πετάξουμε τον όπο...