Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όλες οι ημέρες δεν είναι ίδιες


Νένα Μεϊμάρη

24/02/2024

Δεν είναι όλες οι ημέρες ίδιες, φίλες μου. Κάποιες είναι ήρεμες, κάποιες πιο έντονες και μερικές πάρα πολύ δύσκολες. Είχα κι εγώ μία τέτοια δύσκολη μέρα πρόσφατα. Και δεν ήταν μία μόνο, ήταν μερικές και με δυσκόλεψαν πάρα πολύ.

Ξέρετε και εσείς, όταν κάτι μας δυσκολεύει, δυσκολεύει και τον ψυχισμό μας. Αρχίζει το ένα μετά το άλλο να μας πιέζει και να μας αναστατώνει.

Με εμένα άρχισε με την ιδιαιτερότητα που έχω να είμαι πολίτης δύο χωρών. Αυτήν την εποχή στην Αμερική κάνουμε τους φόρους μας. Έπρεπε λοιπόν να είμαι σε επαφή με τον λογιστή μου, την εφορία εκεί και την τράπεζα. Ακούγεται απλό έως ότου χρειαστεί να το κάνεις. Η επικοινωνία είναι απίστευτα μπερδεμένη, περιμένεις στα τηλέφωνα πολλή ώρα, ενώ αν τύχεις κάποιον υπάλληλο χρειάζεται ώρα να καταλάβει το θέμα σου. Κάπου εκεί μπορεί να κοπεί η γραμμή και έχασες όλη τη συνέχεια αρχίζοντας πάλι από την αρχή. Αυτό το πράγμα κράτησε μερικές ημέρες και τελικά έγινε η δουλειά μου. Μετά έπρεπε να κάνω τις πληρωμές τις οποίες μου τις έκανε η ανεψιά μου μέχρι τώρα αλλά αυτή βρίσκεται αλλού αυτήν την εποχή. Το άγχος μήπως κάνω κάποιο λάθος ειδικά με την εφορία, την οποία τρέμουμε εκεί στην Αμερική, ήταν αδιανόητο για μένα. Δεν κατάφερα να το αφήσω στην άκρη. Τελικά τα κατάφερα και με τις πληρωμές στο διαδίκτυο. Τέλος ξόδεψα δύο ολόκληρες ημέρες να ανανεώσω το YouTube Premium, κάτι πάρα πολύ απλό αλλά για κάποιον λόγο δεν μπορούσε να γίνει έως ότου άλλαξα πιστωτική κάρτα. Στο μεταξύ ήμουν πίσω μπρος με την τράπεζα να προσπαθεί να λύσει το μυστήριο (διότι πρόβλημα δεν υπήρχε κανένα) το οποίο δεν λύθηκε ούτε από τους engineers του YouTube.

Όταν τελείωσα με όλα αυτά ένιωσα απελπισμένη. Πιεσμένη από παντού και πολύ μόνη. Κουρασμένη ψυχικά και σωματικά. Φοβισμένη για το μέλλον μου και τη ζωή μου από εδώ και πέρα. Ένιωσα θυμό και τα έβαλα με τον Ιγνάτιο που με άφησε ολομόναχη μέσα σε ένα χάος. Γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ζούμε σε χάος. Κουράστηκα και με το σπίτι γιατί η βοηθός μου λείπει προσωρινά. Μου φάνηκαν βουνό όλες οι ασχολίες.

Τι κάνουμε λοιπόν με κάτι τέτοιο, αγαπητές μου φίλες; Σίγουρα πρέπει να κάνουμε κάτι.

Εγώ φρόντισα ιδιαίτερα τον εαυτό μου τις επόμενες ημέρες. Μαγείρεψα περισσότερα λαχανικά και κατανάλωσα φρούτα της εποχής. Έφτιαξα σπιτικό ποτό με ηλεκτρολύτες που έπινα κάθε μέρα. Πήγα κανονικά στο γυμναστήριο και μετά έκανα κούρα, ξαπλωμένη, ακούγοντας την αγαπημένη μουσική μου. Πήγα  κινηματογράφο με την αδερφή μου  δύο φορές και είδα «Τα παιδιά του χειμώνα» και «Μία ζωή». Και τα δύο φιλμ είναι υποψήφια για Όσκαρ. Και τα δύο μου έδωσαν θάρρος την στιγμή που το είχα μεγάλη ανάγκη. Προσπάθησα να αντλήσω δυνάμεις από τη ζωή μου μέχρι τώρα. Σκέφτηκα ότι τα προβλήματά μας δεν κρατάνε για πάντα και ας μας τραντάζουν προς στιγμή. "Και αυτό θα περάσει", είπα στον εαυτό μου. Στο κάτω κάτω τα κατάφερα μόνη μου, το ανέβηκα το βουνό και κατάφερα να το κατέβω. Αφού ξεκουράστηκα, κοιμήθηκα και περνώντας οι ώρες, ένιωσα καλύτερα. Επέστρεψα στα κανονικά νερά μου.

Φίλες μου, αυτές οι ημέρες είναι δεδομένο πως δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε. Όχι, δεν μπορούμε. Μπορούμε όμως, μέσα από την πείρα μας, να τις αντιμετωπίσουμε με σθένος και ψυχική δύναμη. Μπορούμε να προσπαθήσουμε με ψυχραιμία, γνωρίζοντας ότι δεν κρατάνε για πάντα. Μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια, αν θέλουμε. Να κάνουμε οτιδήποτε για να τα φέρουμε εις πέρας. Στο τέλος να περιποιηθούμε τον εαυτό μας με οτιδήποτε έχουμε ανάγκη, γιορτάζοντας έτσι τη νίκη μας.

Μην ξεχνάμε ποτέ ότι πρόκειται για νίκη, όσο μικρή και να φαίνεται. Και μία τέτοια νίκη, φίλες μου, μας δείχνει καθαρά την προσωπική μας δύναμη, αυτήν που δεν τη χάσαμε αλλά βρίσκεται ακόμα μέσα μας. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί φωτογραφίζω;

“Η φωτογραφία είναι μια αδύναμη φωνή, αλλά μερικές φορές μπορεί να προσκαλέσει τις αισθήσεις μας  προς τη συνείδηση, να προκαλέσει συναισθήματα τόσο δυνατά ώστε να λειτουργούν ως καταλύτες της σκέψης”. W.E. Smith 1977 Θεωρούμε ότι η φωτογραφία εφευρέθηκε για να αποτυπώσει, να ερμηνεύσει, ή να αποδείξει κάτι σχετικά με την πραγματικότητα, κατά το “αυτό υπήρξε” του Roland Barthes. Οι έννοιες, όμως, που στηρίζουν τη φωτογραφία δε σχετίζονται μόνο με την πραγματικότητα. Αφορούν και το νόημα, το βλέμμα, την επιθυμία, το θάνατο, τον χρόνο, τη μνήμη, το λόγο. Η τέχνη της φωτογραφίας δεν περιορίζεται στο να αποτελεί απλή συλλογή πληροφοριών σε εικόνες, αλλά στην πραγματικότητα μας αποκαλύπτει την οπτική γωνία του παρατηρητή, άρα του ατόμου που φωτογραφίζει. Είναι μια γλώσσα, ένας κώδικας επικοινωνίας των συναισθημάτων, των διαθέσεων, των σκέψεων. Ένας τρόπος να γνωρίσεις τον κόσμο, τόσο τον εξωτερικό, όσο κυρίως τον εσωτερικό. Η φωτογραφία κρύβει λοιπόν ένα αμέτρητο δυναμικό όχι μόνο ως ερ...

Ποτέ δεν είναι αργά!!!

  «Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είσαι» του George Eliot «Ποτέ δεν είναι αργά – στα μυθιστορήματα η στη ζωή – να αναθεωρήσουμε» της Nancy Thayer «Είμαστε οι πρωταγωνίστριες της δικής μας ιστορίας» της Mary McCarthy «Μην ψάχνεις έξω από τον εαυτό σου. Οι ουρανοί βρίσκονται μέσα σου» της Mary Lou Cook «Λίγο από ότι σου κάνει κέφι, σου κάνει καλό» της Marie Lloyd Νένα Μεϊμάρη

Ο ρατσισμός καλά κρατεί!!!

Νένα Μεϊμάρη «Πήγαινε κάνε κανένα παιδί ή υιοθέτησε κανένα», ακούσαμε πρόσφατα από εκεί που δεν θα έπρεπε να το ακούγαμε αυτό. Ωστόσο είναι κάτι που το ακούμε συχνά εμείς οι γυναίκες και όταν έρχεται και σε εμάς τις χήρες τότε ακούγεται ακόμα πιο έντονα. Η νοοτροπία της κοινωνίας παίρνει για δεδομένο ότι είμαστε χωρίς παιδιά άρα καημένες, για λύπηση και με μοναχικά γεράματα. Ίσως φταίμε και εμείς οι ίδιες γιατί δεν κάναμε τις απαραίτητες θυσίες να μείνουμε στο κρεβάτι για μήνες, να χάσουμε την προσωπική μας ζωή για λίγο και να αφήσουμε τα χόμπι μας στην άκρη, συνεχίζει η νοοτροπία. Κάποια από αυτά τα δέχτηκα και εγώ προσωπικά αλλά φυσικά και δεν τα αγκάλιασα. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που μία γυναίκα και μία χήρα δεν έχει παιδιά. Γιατί όμως αυτό να γίνει στίγμα στη ζωή μας δεν το κατάλαβα ποτέ. Η κοινωνία γαλουχείται με τις δικές της ιδέες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με αντιπροσωπεύουν στο συγκεκριμένο σημείο. Προσωπικά εγώ ποτέ δεν ένιωσα ότι μου λείπει ένα παιδί όσο ζούσε ο άντρας μο...

Εθισμός στο πένθος!

Νένα Μεϊμάρη Με μεγάλο ενδιαφέρον αγόρασα το βιβλίο “Becoming Supernatural” του DR JOE DISPENZA, στα Ελληνικά. (Πώς συνηθισμένοι άνθρωποι κάνουν το ακατόρθωτο). Όπως λέει και ο Tony Robbins: «Ο Dr Joe Dispenza μας δείχνει πώς να ξεπεράσουμε τα όριά μας και να ζήσουμε μια εξαιρετική ζωή». Δεν έχω τελειώσει ακόμα όλο το πόνημα αλλά από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου βρήκα την απάντηση που ψάχνω εδώ και 5 χρόνια στην ερώτηση: «Γιατί με το που ξυπνάω κάθε πρωί πηγαίνω στις ίδιες σκέψεις της απώλειας;». Γιατί δεν μπορώ να ξεφύγω έστω και ένα πρωινό για τόσο καιρό και ας το έχω προσπαθήσει μερικές φορές. Ο Dr Dispenza μας εξηγεί ότι όταν έχουμε εθιστεί σε "κάτι", αυτό το κάτι μας δημιουργεί συναισθήματα τόσο έντονα που γινόμαστε ένα με αυτά και έτσι καθίσταται ως φυσική πραγματικότητα. Με άλλα λόγια έχουμε εθιστεί σοβαρά σε αυτήν την κατάσταση και έτσι βρισκόμαστε σε επίπεδο επιβίωσης. Τώρα βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουμε συνήθειες και να πετάξουμε τον όπο...