Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αιθέρια έλαια ή Essential oils

 

 Μακρά η Ιστορία της Βοτανοθεραπείας στην πορεία των αιώνων. Οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν τα βότανα για τις θεραπείες τους και έτσι μέσα στους αιώνες μελέτησαν, κατέγραψαν και εξέλιξαν τις γνώσεις τους για τα φυτά. Το αρχαιότερο σωζόμενο γραπτό κείμενο είναι ο Αιγυπτιακός πάπυρος Ebans γύρω στο 1500π.Χ.

 Ως βότανα ορίζονται όλα τα φυτά των οποίων οι μίσχοι, τα φύλλα, τα άνθη και οι ρίζες τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς ή μαγειρικούς σκοπούς. Τα βότανα μπορούν να δράσουν με ποικίλους τρόπους. Ένας απ’αυτούς είναι και τα αιθέρια έλαια, που θεωρούνται η ψυχή των φυτών.

 Τα αιθέρια έλαια είναι πτητικές ενώσεις, δηλ. ενώσεις που εξατμίζονται γρήγορα σε αντίθεση με τα συνθετικά αρώματος ή τα φυτικά έλαια. Παραλαμβάνονται από ορισμένα αρωματικά φυτά με συγκεκριμένες μεθόδους, όπως είναι η απόσταξη(με νερό ή κ ατμό/ και η ψυχρή έκθλιψη).

 Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 10.000 αρωματικά φυτά,3000 αξιοποιούνται για τα αιθέρια έλαια τους και 500 είναι τα συνηθέστερα του εμπορίου. Τα πιο διαδεδομένα εξ’αυτών είναι: η Μέντα, η Λεβάντα, το Υλάγκ-Υλάγκ, το Πορτοκάλι, το Λεμόνι, το Γκρέιπφρουτ, το Λάιμ, το Χαμομήλι, το Γεράνι, το Γιασεμί, το Τριαντάφυλλο, το Δεντρολίβανο, το Πατσουλί, ο Κέδρος, ο Ευκάλυπτος, το Σανταλόξυλο.

 Για την παραλαβή μικρής ποσότητας αιθέριου ελαίου απαιτείται μεγάλη ποσότητα του αντίστοιχου φυτού, γι αυτό και είναι τόσο δραστικά .Η ποιότητα τους εξαρτάται από τον τρόπο παραλαβής, την εποχή και το έδαφος του φυτού. Παρουσιάζουν μικρή διαλυτότητα στο νερό και σε υψηλές θερμοκρασίες διαχέονται στον χώρο και έτσι απελευθερώνουν το άρωμα τους. Η διάχυσή τους γίνεται με συσκευή διάχυσης και γι’αυτό χρησιμοποιούνται κυρίως στην Αρωματοθεραπεία. Χρησιμοποιούνται όμως και σε τοπική εφαρμογή στο δέρμα ή στο μασάζ. Σε αυτή την περίπτωση μικρή ποσότητα αιθέριου ελαίου προστίθεται σε κάποιο έλαιο βάσης (jojoba, Καρύδας, αμυγδάλου) και αναμιγνύονται. Λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου μπορούν να προστεθούν και στο λουτρό.  Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν και ως αρωματικά χώρου, ως φυσικά εντομοαπωθητικά, για καλλυντική χρήση( αντιγήρανση, σύσφιξη, ραγάδες), για χαλάρωση, ευεξία και μείωση του stress.

 Η αντιμικροβιακή, η αναλγητική δράση, η βελτίωση της συγκέντρωσης, της διάθεσης, της ποιότητας του ύπνου, της libido,είναι μερικές από τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Γενικά θεωρούνται ασφαλή .Θα πρέπει όμως να τηρούνται οι οδηγίες δοσολογίας και η συχνότητα χρήσης του εκάστοτε ελαίου. Παρενέργειες μπορούν να προκύψουν από λάθος χρήση(κατάποση ή μη διάλυση) καθώς και αλλεργία /υπερευαισθησία σε κάποιο από τα συστατικά του. Σε αυτές ανήκουν ο ερεθισμός του δέρματος, η ρινική συμφόρηση, ο πονοκέφαλος, η ταχυκαρδία, η δύσπνοια, οι κρίσεις άσθματος, η ναυτία, ο έμετος και ο βήχας. Τα έλαια από εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι, λάιμ), εντείνουν την ευαισθησία τους στο φως, γι’αυτό και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αρκετές ώρες πριν την έκθεση μας στον ήλιο, για αποφυγή εγκαυμάτων.

 Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται όταν στο χώρο υπάρχουν μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι , κατοικίδια, εγκυμονούσες ή θηλάζουσες και άτομα με σοβαρές παθήσεις. Τηρουμένων όμως των οδηγιών και με σωστή χρήση, μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα και να γίνουν σύμμαχοι στην καθημερινότητα μας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής!


Στέλλα Τζιτζιλή

Οδοντίατρος, μετεκπαιδευθείσα στην Ομοιοπαθητική κ στον Βελονισμό.

Νένα Μεϊμάρη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί φωτογραφίζω;

“Η φωτογραφία είναι μια αδύναμη φωνή, αλλά μερικές φορές μπορεί να προσκαλέσει τις αισθήσεις μας  προς τη συνείδηση, να προκαλέσει συναισθήματα τόσο δυνατά ώστε να λειτουργούν ως καταλύτες της σκέψης”. W.E. Smith 1977 Θεωρούμε ότι η φωτογραφία εφευρέθηκε για να αποτυπώσει, να ερμηνεύσει, ή να αποδείξει κάτι σχετικά με την πραγματικότητα, κατά το “αυτό υπήρξε” του Roland Barthes. Οι έννοιες, όμως, που στηρίζουν τη φωτογραφία δε σχετίζονται μόνο με την πραγματικότητα. Αφορούν και το νόημα, το βλέμμα, την επιθυμία, το θάνατο, τον χρόνο, τη μνήμη, το λόγο. Η τέχνη της φωτογραφίας δεν περιορίζεται στο να αποτελεί απλή συλλογή πληροφοριών σε εικόνες, αλλά στην πραγματικότητα μας αποκαλύπτει την οπτική γωνία του παρατηρητή, άρα του ατόμου που φωτογραφίζει. Είναι μια γλώσσα, ένας κώδικας επικοινωνίας των συναισθημάτων, των διαθέσεων, των σκέψεων. Ένας τρόπος να γνωρίσεις τον κόσμο, τόσο τον εξωτερικό, όσο κυρίως τον εσωτερικό. Η φωτογραφία κρύβει λοιπόν ένα αμέτρητο δυναμικό όχι μόνο ως ερ...

Ποτέ δεν είναι αργά!!!

  «Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είσαι» του George Eliot «Ποτέ δεν είναι αργά – στα μυθιστορήματα η στη ζωή – να αναθεωρήσουμε» της Nancy Thayer «Είμαστε οι πρωταγωνίστριες της δικής μας ιστορίας» της Mary McCarthy «Μην ψάχνεις έξω από τον εαυτό σου. Οι ουρανοί βρίσκονται μέσα σου» της Mary Lou Cook «Λίγο από ότι σου κάνει κέφι, σου κάνει καλό» της Marie Lloyd Νένα Μεϊμάρη

Ο ρατσισμός καλά κρατεί!!!

Νένα Μεϊμάρη «Πήγαινε κάνε κανένα παιδί ή υιοθέτησε κανένα», ακούσαμε πρόσφατα από εκεί που δεν θα έπρεπε να το ακούγαμε αυτό. Ωστόσο είναι κάτι που το ακούμε συχνά εμείς οι γυναίκες και όταν έρχεται και σε εμάς τις χήρες τότε ακούγεται ακόμα πιο έντονα. Η νοοτροπία της κοινωνίας παίρνει για δεδομένο ότι είμαστε χωρίς παιδιά άρα καημένες, για λύπηση και με μοναχικά γεράματα. Ίσως φταίμε και εμείς οι ίδιες γιατί δεν κάναμε τις απαραίτητες θυσίες να μείνουμε στο κρεβάτι για μήνες, να χάσουμε την προσωπική μας ζωή για λίγο και να αφήσουμε τα χόμπι μας στην άκρη, συνεχίζει η νοοτροπία. Κάποια από αυτά τα δέχτηκα και εγώ προσωπικά αλλά φυσικά και δεν τα αγκάλιασα. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που μία γυναίκα και μία χήρα δεν έχει παιδιά. Γιατί όμως αυτό να γίνει στίγμα στη ζωή μας δεν το κατάλαβα ποτέ. Η κοινωνία γαλουχείται με τις δικές της ιδέες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με αντιπροσωπεύουν στο συγκεκριμένο σημείο. Προσωπικά εγώ ποτέ δεν ένιωσα ότι μου λείπει ένα παιδί όσο ζούσε ο άντρας μο...

Εθισμός στο πένθος!

Νένα Μεϊμάρη Με μεγάλο ενδιαφέρον αγόρασα το βιβλίο “Becoming Supernatural” του DR JOE DISPENZA, στα Ελληνικά. (Πώς συνηθισμένοι άνθρωποι κάνουν το ακατόρθωτο). Όπως λέει και ο Tony Robbins: «Ο Dr Joe Dispenza μας δείχνει πώς να ξεπεράσουμε τα όριά μας και να ζήσουμε μια εξαιρετική ζωή». Δεν έχω τελειώσει ακόμα όλο το πόνημα αλλά από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου βρήκα την απάντηση που ψάχνω εδώ και 5 χρόνια στην ερώτηση: «Γιατί με το που ξυπνάω κάθε πρωί πηγαίνω στις ίδιες σκέψεις της απώλειας;». Γιατί δεν μπορώ να ξεφύγω έστω και ένα πρωινό για τόσο καιρό και ας το έχω προσπαθήσει μερικές φορές. Ο Dr Dispenza μας εξηγεί ότι όταν έχουμε εθιστεί σε "κάτι", αυτό το κάτι μας δημιουργεί συναισθήματα τόσο έντονα που γινόμαστε ένα με αυτά και έτσι καθίσταται ως φυσική πραγματικότητα. Με άλλα λόγια έχουμε εθιστεί σοβαρά σε αυτήν την κατάσταση και έτσι βρισκόμαστε σε επίπεδο επιβίωσης. Τώρα βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουμε συνήθειες και να πετάξουμε τον όπο...