Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι φτωχοί δεν έχουν φίλους: Η ζωή μίας Πακιστανής Χήρας

 ALJAZEERA

Indlieb Farazi Saber

8 June 2023

Μετάφραση Νένα Μειμάρη


 Η Zubeida, 42 ετών χήρα σε ένα μικρό χωριό στο Πακιστάν, περπατάει σιγά σιγά και προσεκτικά, χωρίς να κάνει έντονες κινήσεις, οι οποίες θα εστίαζαν την προσοχή σε αυτήν και συγχρόνως μιλάει. Ως χήρα, είναι επιφυλακτική και ανησυχεί για τον εαυτό της, γι’ αυτό και προσπαθεί να παραμείνει στην αφάνεια.

«Μερικές φορές παρατηρώ τα πουλιά καθώς πετάνε, και σκέφτομαι ότι δεν ανησυχούν καθόλου για οικονομικά ή άλλα ανθρώπινα προβλήματα. Όλος ο κόσμος είναι δικός τους και μπορούν να ζουν οπουδήποτε».

Η δική της ζωή είναι χρωματισμένη με αβεβαιότητα. Δε γνωρίζει πού θα βρίσκεται το μελλοντικό της σπίτι. Ο μεγάλος της γιος μετακόμισε στο ταπεινό πατρικό με την οικογένειά του. Ως χήρα ανησυχεί για τα χρήματα όλο και περισσότερο καθώς η υγεία της χειροτερεύει και τα λίγα βασικά αγαθά που αγοράζει ακριβαίνουν περισσότερο.

Ζει με τον μικρότερο γιό της, ο οποίος είναι 21 χρονών και δουλεύει στη βιομηχανία τσαγιού. «Δεν μπορούμε να αγοράσουμε ζώα για την οικογένεια», λέει. Κάποτε είχαν μία αγελάδα που τους δόθηκε ως δώρο από μία οικογένεια που εργαζόταν γι’ αυτήν αλλά αναγκάστηκε να την πουλήσει όταν αρρώστησε ο άντρας της. Δεν έχει πολλές ευκαιρίες να μιλήσει για τον άντρα της. Παντρεύτηκαν μικροί και οι δύο.

Η μητέρα της πέθανε στον τοκετό όταν η Zubeida ήταν πέντε χρονών. Η μητριά της τη σταμάτησε από το σχολείο για να τη βοηθάει στο σπίτι με τις δουλειές. Δεν της φερόταν καλά και ήταν σκληρή μαζί της. Αυτό την ώθησε να παντρευτεί στα 14 της χρόνια με τον άντρα της να είναι στα 16. Ένα χρόνο αργότερα απέκτησε μία κόρη και αμέσως μετά άρχισε να δουλεύει σε μία οικογένεια φροντίζοντας το σπίτι τους.

Ο θάνατος του συζύγου της έφερε οικονομικά προβλήματα αλλά αυτό δεν είναι και το μοναδικό της θέμα. Ως χήρα στο μικρό χωριό τους αντικρύζει καθημερινά τους ψιθύρους των γειτόνων, τις έντονες ματιές των αντρών και την αποστροφή οικογενειών οι οποίες έχουν κορίτσια στο σπίτι ακόμα.

«Οι άνθρωποι με αποφεύγουν γιατί είμαι «χωρίς άντρα». Πιστεύουν ότι κουβαλάω κακά μαντάτα, ότι είμαι καταραμένη κατά έναν τρόπο. Λένε «έχει φάει τον άντρα της». Πρέπει να προσέχω με ποιον μιλάω, πώς τους μιλάω, τι ώρα έρχομαι στο σπίτι και ποιους δρόμους διανύω. Ως χήρα υπάρχει η νοοτροπία ότι έχω ανάγκη έναν άντρα. Ως χήρα δεν έχω σεβασμό και ο κόσμος δε νοιάζεται για μένα. Δεν ξέρω πώς είναι η κατάσταση έξω από το Πακιστάν. Όσο περισσότερο σου λένε ότι είσαι καταραμένη, τόσο πιο πολύ το πιστεύεις».

Ο μισθός της ανέρχεται στα 17 δολάρια τον μήνα. Οι οικογένειες στις οποίες εργάζεται την βοηθούν με ρούχα και άλλα βασικά είδη ανάγκης και έχουν πληρώσει τους δύο γάμους των κοριτσιών της. Τρώει μαζί τους δύο γεύματα την ημέρα και ποτέ δεν ξοδεύει κάτι για την ίδια. Ποτέ δεν έχει αγοράσει ρούχα και παπούτσια. Ποτέ δεν ζήτησε κάτι για τον εαυτό της. Επισκέπτεται τον τάφο του άντρα της μία φορά τον μήνα για να βρει ηρεμία και να του διηγηθεί τις καλές και κακές της εμπειρίες.

Καθώς παρατηρεί τα πουλιά γύρω της, ψιθυρίζει: «Αυτό είναι δώρο για να το απολαύσω. Τα τραγούδια τους μου δίνουν χαρά και θα μπορούσα να τα ακούω όλη μέρα.

Όταν ο μεγάλος γιος της μετακόμισε στα δύο δωμάτια, αυτή με τον μικρό της γιος μετακόμισε στην μικρή αποθήκη που φύλαγαν τις φακές. Είναι πολύ ζεστή το καλοκαίρι αλλά ευχάριστη τον χειμώνα. Τα παιδιά της έχουν τις δικές τους οικογένειες και δεν μπορούν να τη βοηθήσουν οικονομικά.

Παρόλο που είναι πολύ προσεκτική με τα χρήματα, έχει νιώσει την ακρίβεια στα τρόφιμα τον τελευταίο κυρίως χρόνο. Δεν μπορεί να αγοράσει βασικά είδη, όπως πρώτα και συχνά φέρνει αποφάγια από τα σπίτια που εργάζεται.

Ποτέ δεν καλεί φίλες στο σπιτικό της. Γελάει μόνο με την ιδέα.

«Δε γνωρίζεις ότι οι φτωχοί δεν έχουν φίλους»;

Ανησυχεί για την υγεία της, δεν έχει χρήματα να πληρώσει την κλινική στο γειτονικό χωριό. Ο δεξιός της ώμος πονάει και τα γυναικολογικά προβλήματα συνεχίζονται.

Ανησυχεί επίσης για την επόμενη δουλειά που ίσως χρειαστεί και ως χήρα θα την κακοποιούν με διάφορους τρόπους.

Όλες της οι ελπίδες προσβλέπουν στον μικρό της γιό. Αν βρει μία καλύτερη δουλειά, ίσως καταφέρουν να έχουν και αυτοί ένα μικρό σπιτάκι.


Το δικό μου σχόλιο!!!

Τώρα, φίλες μου, τι σχόλιο να κάνω πάνω σε αυτήν την ιστορία; Τι να πω; Πώς να νιώσω; Τι να σκεφτώ, για ποιόν και γιατί; Ομολογώ ότι είμαι συγκινημένη με το θάρρος αυτής της χήρας. Πώς έχει την δύναμη να σηκωθεί το πρωί με τον πονεμένο της ώμο και τα γυναικολογικά προβλήματα που την ταλαιπωρούν και να κάνει δουλειές όλη μέρα σε ένα ξένο σπίτι; Τι είδους φτώχεια είναι αυτή που ζει; Τι ατυχία να χάσει τόσο νωρίς τον άντρα της για τον οποίον λέει πολύ καλά λόγια μέσα στο κείμενο! Να ζει χωρίς φίλους γιατί αυτό της επιβάλλεται από τη σκληρή και άπονη ζωή της! Να ανησυχεί όλη την ώρα για τα χρήματα και για την καθημερινότητα! Να κακοποιείται από τους συγχωριανούς της!! Να έχει μεταβληθεί όλη της η υπόσταση σε ένα ταμπού!! Και άντε τώρα να βρεις απάντηση για αυτή την ανισότητα. Τι κάνει εμένα να βρίσκομαι σαφώς σε καλύτερη μοίρα από αυτήν την γυναίκα; Ποιος το έχει αποφασίσει αυτό;

Εγώ πάντως της στέλνω νοερά την αγάπη μου, τον σεβασμό μου και τον τεράστιο θαυμασμό μου. Εύχομαι ο γιός της να βρει καλύτερη δουλειά και μία ημέρα να βρεθεί έστω και με ένα δωμάτιο ως σπίτι για να περάσει το τελευταίο στάδιο της ζωής της ήρεμα ακούγοντας τα πουλιά γύρω της να κελαηδούν!!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί φωτογραφίζω;

“Η φωτογραφία είναι μια αδύναμη φωνή, αλλά μερικές φορές μπορεί να προσκαλέσει τις αισθήσεις μας  προς τη συνείδηση, να προκαλέσει συναισθήματα τόσο δυνατά ώστε να λειτουργούν ως καταλύτες της σκέψης”. W.E. Smith 1977 Θεωρούμε ότι η φωτογραφία εφευρέθηκε για να αποτυπώσει, να ερμηνεύσει, ή να αποδείξει κάτι σχετικά με την πραγματικότητα, κατά το “αυτό υπήρξε” του Roland Barthes. Οι έννοιες, όμως, που στηρίζουν τη φωτογραφία δε σχετίζονται μόνο με την πραγματικότητα. Αφορούν και το νόημα, το βλέμμα, την επιθυμία, το θάνατο, τον χρόνο, τη μνήμη, το λόγο. Η τέχνη της φωτογραφίας δεν περιορίζεται στο να αποτελεί απλή συλλογή πληροφοριών σε εικόνες, αλλά στην πραγματικότητα μας αποκαλύπτει την οπτική γωνία του παρατηρητή, άρα του ατόμου που φωτογραφίζει. Είναι μια γλώσσα, ένας κώδικας επικοινωνίας των συναισθημάτων, των διαθέσεων, των σκέψεων. Ένας τρόπος να γνωρίσεις τον κόσμο, τόσο τον εξωτερικό, όσο κυρίως τον εσωτερικό. Η φωτογραφία κρύβει λοιπόν ένα αμέτρητο δυναμικό όχι μόνο ως ερ...

Ο ρατσισμός καλά κρατεί!!!

Νένα Μεϊμάρη «Πήγαινε κάνε κανένα παιδί ή υιοθέτησε κανένα», ακούσαμε πρόσφατα από εκεί που δεν θα έπρεπε να το ακούγαμε αυτό. Ωστόσο είναι κάτι που το ακούμε συχνά εμείς οι γυναίκες και όταν έρχεται και σε εμάς τις χήρες τότε ακούγεται ακόμα πιο έντονα. Η νοοτροπία της κοινωνίας παίρνει για δεδομένο ότι είμαστε χωρίς παιδιά άρα καημένες, για λύπηση και με μοναχικά γεράματα. Ίσως φταίμε και εμείς οι ίδιες γιατί δεν κάναμε τις απαραίτητες θυσίες να μείνουμε στο κρεβάτι για μήνες, να χάσουμε την προσωπική μας ζωή για λίγο και να αφήσουμε τα χόμπι μας στην άκρη, συνεχίζει η νοοτροπία. Κάποια από αυτά τα δέχτηκα και εγώ προσωπικά αλλά φυσικά και δεν τα αγκάλιασα. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που μία γυναίκα και μία χήρα δεν έχει παιδιά. Γιατί όμως αυτό να γίνει στίγμα στη ζωή μας δεν το κατάλαβα ποτέ. Η κοινωνία γαλουχείται με τις δικές της ιδέες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με αντιπροσωπεύουν στο συγκεκριμένο σημείο. Προσωπικά εγώ ποτέ δεν ένιωσα ότι μου λείπει ένα παιδί όσο ζούσε ο άντρας μο...

Εθισμός στο πένθος!

Νένα Μεϊμάρη Με μεγάλο ενδιαφέρον αγόρασα το βιβλίο “Becoming Supernatural” του DR JOE DISPENZA, στα Ελληνικά. (Πώς συνηθισμένοι άνθρωποι κάνουν το ακατόρθωτο). Όπως λέει και ο Tony Robbins: «Ο Dr Joe Dispenza μας δείχνει πώς να ξεπεράσουμε τα όριά μας και να ζήσουμε μια εξαιρετική ζωή». Δεν έχω τελειώσει ακόμα όλο το πόνημα αλλά από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου βρήκα την απάντηση που ψάχνω εδώ και 5 χρόνια στην ερώτηση: «Γιατί με το που ξυπνάω κάθε πρωί πηγαίνω στις ίδιες σκέψεις της απώλειας;». Γιατί δεν μπορώ να ξεφύγω έστω και ένα πρωινό για τόσο καιρό και ας το έχω προσπαθήσει μερικές φορές. Ο Dr Dispenza μας εξηγεί ότι όταν έχουμε εθιστεί σε "κάτι", αυτό το κάτι μας δημιουργεί συναισθήματα τόσο έντονα που γινόμαστε ένα με αυτά και έτσι καθίσταται ως φυσική πραγματικότητα. Με άλλα λόγια έχουμε εθιστεί σοβαρά σε αυτήν την κατάσταση και έτσι βρισκόμαστε σε επίπεδο επιβίωσης. Τώρα βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουμε συνήθειες και να πετάξουμε τον όπο...

Ποτέ δεν είναι αργά!!!

  «Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είσαι» του George Eliot «Ποτέ δεν είναι αργά – στα μυθιστορήματα η στη ζωή – να αναθεωρήσουμε» της Nancy Thayer «Είμαστε οι πρωταγωνίστριες της δικής μας ιστορίας» της Mary McCarthy «Μην ψάχνεις έξω από τον εαυτό σου. Οι ουρανοί βρίσκονται μέσα σου» της Mary Lou Cook «Λίγο από ότι σου κάνει κέφι, σου κάνει καλό» της Marie Lloyd Νένα Μεϊμάρη