Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η χήρα «Ψωροκώσταινα»

 Σήμερα, το παρατσούκλι της χρησιμοποιείται απαξιωτικά, για να αποδώσει την κακομοιριά και την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας. Η ίδια όμως, υπήρξε μια ηρωική και αξιέπαινη Ελληνίδα.

Στην εποχή που κυβερνούσε την Ελλάδα ο Καποδίστριας ζούσε στο Ναύπλιο μια ζητιάνα, που τη φώναζαν «Ψωροκώσταινα». Σε μια συνεδρίαση της Συνέλευσης, κάποιος θέλοντας να πει για τη φτώχεια του Ελληνικού Δημοσίου, το παρομοίασε με την πασίγνωστη ζητιάνα.

Από τότε η λέξη επαναλήφθηκε στις συζητήσεις και τελικά επικράτησε. Μόνο που, όταν λέγεται τώρα δεν εννοεί το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ολόκληρη τη χώρα.

Η όλη ιστορία της Ψωροκώσταινας (Ευ. Δαδιώτης, «Αιγαιοπελαγίτικα» τεύχος 13) είναι η εξής: «Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι», είπε περήφανα η γριά πλύστρα Χατζηκώσταινα και τα άφησε πάνω στο τραπέζι που είχε στήσει στην πλατεία του Ναυπλίου η ερανική επιτροπή, εκείνη την Κυριακή του 1826.

Ύστερα από αυτή την απρόσμενη χειρονομία, κάποιος από το πλήθος φώναξε: «Για δείτε, η πλύστρα η Ψωροκώσταινα πρώτη πρόσφερε τον οβολό της.»

Κι αμέσως το φιλότιμο πήρε και έδωσε. Βροχή πέφταν πάνω στο τραπέζι λίρες, γρόσια και ασημικά. Αυτή ήταν η συνέχεια της φτωχής προσφοράς της πλύστρας Χατζηκώσταινας, που από εκείνη τη στιγμή απαθανατίστηκε με το παρατσούκλι «Ψωροκώσταινα». Και το παρανόμι αυτό κόλλησε έπειτα στην Ελλάδα.

Αλλά, ποιά ήταν αυτή η «Ψωροκώσταινα»;

Ήταν η κάποτε αρχόντισσα των Κυδωνιών, του Αϊβαλιού, Πανωραία Χατζηκώστα, σύζυγος πάμπλουτου Αϊβαλιώτη εμπόρου, που φημιζότανε όχι μόνο για τα πλούτη του άνδρα της, μα και για τα πολλά δικά της κι ακόμα για την ομορφιά της.

Όταν αργότερα οι Τούρκοι πυρπόλησαν την πολιτεία του Αϊβαλί, και έσφαξαν άνδρες και γυναικόπαιδα, ανάμεσα σε αυτούς που σώθηκαν ήταν και η αρχόντισσα Πανωραία Χατζηκώστα, που είδε να σφάζουν οι Τούρκοι τον άνδρα της και τα παιδιά της. Κατά καλή της τύχη ένας ναύτης την βοήθησε και μαζί με άλλους την ανέβασε σε ένα καράβι που ξεμπάρκαρε στα Ψαρά.

Εκεί αναγνωρίστηκε από τον ομοιοπαθή της Βενιαμίν τον Λέσβιο, την προστάτεψε και τον ακολούθησε στην Πελοπόννησο. Στο Ναύπλιο, ο Βενιαμίν παρέδιδε μαθήματα για να ζήσει και η Πανωραία, για να ζήσει, άρχισε να ξενοπλένει και αργότερα, με σαλεμένα σχεδόν τα λογικά της, ζητιάνευε στους δρόμους του Ναυπλίου.

Έπειτα από το περιστατικό του εράνου στο Ναύπλιο, όταν έφτασε ο Καποδίστριας στην Ελλάδα, τη συμμάζεψε κι όταν ίδρυσε το ορφανοτροφείο, η Πανωραία, που τώρα έγινε γνωστή με το παρανόμι «Ψωροκώσταινα», προσφέρθηκε να πλένει τα ρούχα των ορφανών χωρίς καμιά πληρωμή.

Σχόλια της Νένας Μειμάρη:

Έχω ακούσει πολλές φορές τον όρο "ψωροκώσταινα", ο οποίος αναφέρεται στην Ελλάδα της φτώχειας, δεν γνώριζα όμως την σημασία του, έως ότου μία φίλη με ενημέρωσε ότι η "Ψωροκώσταινα" ήταν μία αρχικά πλούσια χήρα, η οποία βοήθησε τον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας μας από τους Τούρκους, δίνοντας όλη την περιουσία της για τον σκοπό αυτό. Η ίδια δυστυχώς κατέληξε στην απόλυτη φτώχεια. Η ιστορία αυτή παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για μια ικανή γυναίκα, θαρραλέα χήρα, που άφησε το δικό της αποτύπωμα και ένα ερωτηματικό σε μία ιδιαίτερη περιόδο της ιστορίας της χώρας μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Πέθανε ο άντρας μου και δεν με νοιάζει, στα 40 δεν πήγα, δεν έκανα μνημόσυνα και δεν πατάω στο νεκροταφείο»

  Αυτή η ιστορία με εντυπωσίασε σε σημείο που να γράψω σχόλιο στην κοπέλα. Της είπα ότι δεν το άξιζε αυτό που έζησε και ουσιαστικά καμία γυναίκα δεν αξίζει κάτι τέτοιο. Αφού διαβάσετε την ιστορία της κοπέλας αυτής, διαμορφώστε την προσωπική σας γνώμη. Δύσκολα πράγματα αυτά!!! Έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της μόλις έμαθε πως ο άντρας της είχε ερωμένη και αποφάσισε μετά τον θάνατό του να κάνει σαν να μην υπήρξε ποτέ. «Διαβάζω πολύ καιρό τώρα τις ιστορίες σας και σας συγχαίρω για την αξιέπαινη προσπάθεια. Σκέφτηκα πολύ πριν σας γράψω αλλά θέλω κάπου να τα πω και νομίζω πως και άλλες χήρες στη θέση μου νιώθουν έτσι όπως εγώ. Θα ακουστώ σκληρή αλλά είμαι έτοιμη να με κρίνει και ο κόσμος και ο Θεός. Έχω δυο αγόρια 2 και 4 χρονών. Γνώρισα τον άντρα μου σε ένα ταξίδι με τη δουλειά, αγαπηθήκαμε πολύ και πήγα να μείνω στον τόπο καταγωγής του, αφήνοντας πίσω τις παρέες μου, τους γονείς μου και κυρίως μια πολύ καλή δουλειά. Από στέλεχος έγινα νοικοκυρά και δεν το μετάνιωσα, το έκανα για την α...

Αφιερωμένο σε όλες μας για μια καλή χρονιά!!!

  Νένα Μεϊμάρη

Pilates: Τα 12 σημαντικά οφέλη για το σώμα μας Μεϊμάρη

  Η συνεχής ενασχόληση με το   Pilates , μπορεί να σας βοηθήσει να αποκομίσετε τα σημαντικά του οφέλη. Το Pilates απευθύνεται σε όλους, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, την ικανότητα ή το τρέχον επίπεδο φυσικής κατάστασης. Το Pilates, το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις ταπί και εξειδικευμένου εξοπλισμού, αποτελείται από περισσότερες από 600 κινήσεις και παραλλαγές. Μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής έχοντας  θετική επίδραση στην κατάθλιψη και τον πόνο, κυρίως μειώνοντας τον πόνο στην πλάτη. Τι είναι το Pilates; Αρχικά ονομαζόμενο ως «Contrology»,  το Pilates είναι μια μέθοδος άσκησης ολόκληρου του σώματος και δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Joseph Pilates. Το Pilates ευθυγραμμίζει τη συνολική δομή ολόκληρου του σώματός σας και υποστηρίζει τις αρθρώσεις του. Αυτό που φαίνεται να είναι απλό μπορεί να είναι πολύ πιο απαιτητικό, αλλά απίστευτα αποτελεσματικό όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο. Τα οφέλη του Pilates 1.Αυξάνει τη δύναμη του πυρ...

6 Ιανουαρίου 2025

Άλλη μια καινούρια χρονιά βρίσκεται μπροστά μας και εμείς είμαστε έτοιμες να την υποδεχτούμε με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας, ανανεώσαμε τις λίστες μας, κάναμε τα απαραίτητα ραντεβού μας και αρχίζουμε πάλι από την αρχή. Για μένα σημαίνει πως είναι 5 χρόνια μετά τον χαμό που άλλαξε τη ζωή μου όλη και μπορώ να πω ότι είμαι λιγάκι καλύτερα. Λιγάκι, κάτι είναι και αυτό. Αναγκάστηκα να αναθεωρήσω κάποια πράγματα όταν πρόσφατα πέρασα δύο ολόκληρους μήνες παλεύοντας με ιατρικά θέματα που με έβγαλαν κανονικά από την τροχιά μου και δεν μου άρεσαν καθόλου.  Έτσι επέβαλα στον εαυτό μου να πάρει αποφάσεις με γνώμονα εμένα, την υγεία και την ευεξία μου. Συνειδητοποίησα ότι η κακή μου υγεία δεν θα φέρει πίσω τον αγαπημένο μου και έκανα στροφή 180 μοίρες με τη ματιά μου στραμμένη σε εμένα. Μέσα σε όλη αυτή την εμπειρία παρατήρησα ότι επιθύμησα πολύ το blog και την επικοινωνία με όλα τα κείμενα, τους συγγραφείς και τα άτομα που μου γράφουν. Γι’ αυτό και σήμερα είναι σημαντ...