Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα ταξίδια αυξάνουν τη γνωστική ευελιξία και τη δημιουργικότητα

Τα ταξίδια αυξάνουν τη γνωστική ευελιξία και τη δημιουργικότητα, σύμφωνα με έρευνα

Κερδίζουμε πολλά ταξιδεύοντας: νέες εμπειρίες, γνωρίζουμε νέους ανθρώπους και γεμίζουμε νέες ιστορίες για να διηγηθούμε. Ωστόσο, ζώντας για λίγο σε άλλη χώρα, μπορεί να έχει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες: Μπορεί να μας κάνει πιο δημιουργικούς.

Οι συγγραφείς και οι στοχαστές γνωρίζουν καλά τα οφέλη του να ταξιδεύουμε. Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ για παράδειγμα αντλούσε την έμπνευσή του για τα έργα του από την περιπλάνησή του στην Ισπανία και τη Γαλλία. Ο Άλντους Χάξλευ μετακόμισε από τη Βρετανία στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των 40 ετών του για να γράψει το “Μάρκ Τουέιν” ενώ υπάρχουν ένα σωρό άλλα παραδείγματα διάσημων συγγραφέων που επέλεξαν να ταξιδέψουν για να βρουν την έμπνευσή τους.

Οι ψυχολόγοι και οι νευροεπιστήμονες έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν πιο στενά αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ήδη εμπειρικά: ότι τα ταξίδια επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία. Σε γενικές γραμμές, η δημιουργικότητα συνδέεται με τη νευροπλαστικότητα και τη νευροβιολογία του εγκεφάλου. Οι νευρώνες του εγκεφάλου μπορούν να επηρεαστούν από ένα νέο περιβάλλον, μια νέα συνήθεια και επιπλέον είναι ευαίσθητοι στις αλλαγές: νέοι ήχοι, μυρωδιές, γλώσσα, γεύσεις, αισθήσεις και ερεθίσματα που πυροδοτούν νέες συνάψεις στον εγκέφαλο, ανανεώνουν το πνεύμα.

Σύμφωνα με τον Adam Galinsky, καθηγητή στο Columbia Business School, οι νέες εμπειρίες αυξάνουν την πλαστικότητα και το βάθος της σκέψης. Η γνωστική ευελιξία είναι η ικανότητα του μυαλού να μεταπηδά σε νέες ιδέες, βασική λειτουργία για τη δημιουργικότητα κάτι το οποίο πυροδοτεί η επαφή με τους ντόπιους καθώς μας προσφέρουν νέες εμπειρίες.

Σε πρόσφατη έρευνα, βρέθηκε ότι όσο περισσότερες χώρες έχει επισκεφθεί κάποιος, τόσο πιο δημιουργικός γίνεται, ενώ όσοι έχουν ζήσει και εργαστεί σε περισσότερες από 3 διαφορετικές χώρες εμφάνισαν πολύ περισσότερη δημιουργικότητα από όσους δεν έχουν ταξιδέψει καθόλου. Σημαντικός παράγοντας είναι και η διαφορά κουλτούρας: παραδόξως όσο πιο όμοια είναι η κουλτούρα της χώρας με τη δική μας, τόσο περισσότερη δημιουργικότητα εμφανίζουμε.

Σύμφωνα με τη Mary Helen Immordino-Yang, καθηγήτρια στο University of Southern California, τα ταξίδια προσφέρουν και άλλα οφέλη στο άτομο καθώς τον προκαλούν να βγει από τη ζώνη ασφαλείας του και να αποκτήσει περισσότερη συνειδητότητα του εαυτού του. Κάτι εξίσου σημαντικό είναι ότι το άτομο που ταξιδεύει, αναπτύσσει το αίσθημα της εμπιστοσύνης στην ανθρωπότητα.

Όμως, όπως υποστηρίζουν και οι ειδικοί, τα ταξίδια δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξελίξουμε τη δημιουργικότητά μας. Ακόμη και να επισκεφθούμε και να ανακαλύψουμε μια νέα γειτονιά είναι εξίσου σημαντικό για να εξελίξουμε τις λειτουργίες του εγκεφάλου που διεγείρουν τη δημιουργικότητα.


Πηγή: https://enallaktikidrasi.com/2019/03/taxidia-auxanoun-gnwstiki-euelixia-dimiourgikotita-simfwna-ereuna/?fbclid=IwAR2gAq1bpuTIw6QuSRSzStX5HXNVxjBILgWlT-v8b7zXG0bVtuSF_dDDPzI

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απώλεια – Γενικές σημειώσεις

   Η απώλεια μπορεί να έρθει σε πολλές μορφές. Εμείς γνωρίζουμε την απώλεια του άντρα μας, που είναι το άλλο μας "μισό", η προέκταση του εαυτού μας. Έφυγε και καλούμαστε να συνεχίσουμε μόνες μας. Με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε. Πενθούμε με τον δικό μας μοναδικό τρόπο. Στην ουσία θα χάσουμε το νόημα της ζωής μας, έτσι όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Θα χρειαστεί να βρούμε άλλο νόημα για να συνεχίσουμε με νέα κανονικότητα. Αυτό οδηγεί συχνά σε διαταραχή και συγκεκριμένα σε ένα είδος άγχους.  Ο Cabor Mate στο βιβλίο του «Όταν το σώμα λέει όχι» ρωτάει: "Πώς γίνεται να δημιουργούνται τόσα προβλήματα όταν απουσιάζει κάποιος η κάτι; Πρέπει να υπάρχει μία βιολογία της απώλειας, και πρέπει να την ανακαλύψουμε". Στο ίδιο βιβλίο διαβάζουμε: "Τα στρεσογόνα ερεθίσματα υποδηλώνουν ότι κάτι λείπει 'ή πρόκειται να εξαφανιστεί και αυτό το κάτι είναι σημαντικό και επιθυμητό από τον οργανισμό". Τέλος πάντων... η απώλεια γίνεται και ένα είδος ναρκωτικού. Δε θέλεις να εί...

Αγαπητές μου φίλες και φίλοι, σας εύχομαι ολόψυχα Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση, με την ελπίδα το φως να κερδίσει το σκοτάδι!

  Νένα Μεϊμάρη

Εθισμός στο πένθος!

Νένα Μεϊμάρη Με μεγάλο ενδιαφέρον αγόρασα το βιβλίο “Becoming Supernatural” του DR JOE DISPENZA, στα Ελληνικά. (Πώς συνηθισμένοι άνθρωποι κάνουν το ακατόρθωτο). Όπως λέει και ο Tony Robbins: «Ο Dr Joe Dispenza μας δείχνει πώς να ξεπεράσουμε τα όριά μας και να ζήσουμε μια εξαιρετική ζωή». Δεν έχω τελειώσει ακόμα όλο το πόνημα αλλά από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου βρήκα την απάντηση που ψάχνω εδώ και 5 χρόνια στην ερώτηση: «Γιατί με το που ξυπνάω κάθε πρωί πηγαίνω στις ίδιες σκέψεις της απώλειας;». Γιατί δεν μπορώ να ξεφύγω έστω και ένα πρωινό για τόσο καιρό και ας το έχω προσπαθήσει μερικές φορές. Ο Dr Dispenza μας εξηγεί ότι όταν έχουμε εθιστεί σε "κάτι", αυτό το κάτι μας δημιουργεί συναισθήματα τόσο έντονα που γινόμαστε ένα με αυτά και έτσι καθίσταται ως φυσική πραγματικότητα. Με άλλα λόγια έχουμε εθιστεί σοβαρά σε αυτήν την κατάσταση και έτσι βρισκόμαστε σε επίπεδο επιβίωσης. Τώρα βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουμε συνήθειες και να πετάξουμε τον όπο...

Πώς το τραύμα μπορεί να γίνει ο δάσκαλός μας και να μας κάνει σοφότερους. Ακούστε τον Gabor Mate με ελληνικούς υπότιτλους.

  Νένα Μεϊμάρη