Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι Χήρες (Widows)

 Οι Χήρες (Widows)

 

της Νένας Μεϊμάρη*

 

Πρωταγωνιστούν οι: Robert DuvallCarrie CoonElizabeth DebickiLiam NeesonViola Davis

 

Σε σκηνοθεσία του Steve McQueen (2018), Σικάγο

 

Οι Χήρες δεν είναι ένα κλασικό έργο για τις κλασικές χήρες. Βέβαια, να ρωτήσω «Τι είναι κλασική χήρα; Πώς την προσδιορίζουμε και τι περιμένουμε από αυτήν;» Είμαι σίγουρη ότι θα δημιουργήσουμε μία καθώς πρέπει λίστα με αυτά τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, για κάθε κανόνα υπάρχει και η εξαίρεση, σωστά;



 

Κάπως έτσι θα περιγράψω τις χήρες του έργου. Εκ των πραγμάτων έξω από το κατεστημένο. Από τη μια στιγμή στην άλλη, η ζωή τους αλλάζει δραστικά. Οι άνδρες τους σκοτώνονται σε μια ληστεία και ανταλλαγή πυροβολισμών. Αυτές μένουν με μοναδική συντροφιά τον πόνο τους, τα παιδιά τους και το τεράστιο χρέος των αντρών τους. Και ενώ δεν έχουν τίποτε κοινό μεταξύ τους, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να βρουν μία βιώσιμη λύση στο γιγαντιαίο πρόβλημα που τις παρουσιάζεται.

 

«Θέλω τα παιδιά μου να ξέρουν ότι έκανα κάτι γι’ αυτό», λέει μία και ανασκουμπώνει τα μανίκια της για δουλειά. «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Το κλάμα δεν είναι μέσα σ’ αυτήν τη λίστα», λέει μια άλλη.

 

Η ιστορία περιέχει άφθονη χολιγουντιανή δράση με όλα τα συναφή. Βία, σκοτωμοί, χυδαία γλώσσα, κακοποίηση γυναικών. Η πολιτική διαπλοκή και διαφθορά είναι μέσα στο παιχνίδι. Οι κενές λέξεις και η έλλειψη ειλικρίνειας στο ζενίθ. Η κακία του ανθρώπου, το συμφέρον, ο έρωτας, ο θάνατος, το σκοτάδι της ψυχής, η καθημερινότητα, η αγάπη, η πώρωση με το χρήμα.

 

Μέσα σ’ όλα αυτά, η άγρια πραγματικότητα της χηρείας πρωτοστατεί. Οι έντονες αναμνήσεις έρχονται και φεύγουν, παίζοντας με το μυαλό και τα συναισθήματα των γυναικών αυτών. Ποια είναι η αντίδρασή σου όταν ακούσεις για πρώτη φορά μετά τον χαμό του το τραγούδι που ακούγατε μαζί; Η ημέρα της κηδείας, η εικόνα της γης να καταπίνει μέσα της τον άνθρωπο που αγάπησες και υπηρέτησες μια ζωή. (Η χειρότερη εικόνα της ζωής μου, να προσθέσω εδώ. Αποκλείεται να υπάρχει χειρότερη). «Δεν πρόλαβα να του πω αντίο όπως έπρεπε», σχολιάζει μια από τις χήρες. Καταλαβαίνω, αυτό είναι ένα άλυτο θέμαθα της έλεγα εγώ.

 

Πώς νιώθεις όταν το χέρι σου πηγαίνει από συνήθεια στο μαξιλάρι του; Πώς διαχειρίζεσαι το κλάμα σου; Μέχρι πού το αφήνεις να πάει; Τι κάνεις με τη μοναξιά σου; Η θλίψη που έρχεται σαν τα κύματα θα σε παρασύρει ή θα μπορέσεις να της αντισταθείς; Τι θα κάνεις;

 

«Με τα κύματα δεν παίζεις», μου είπε κάποτε η νοσοκόμα όταν πήγα να φροντίσει τις πληγές στις γάμπες μου από ένα κύμα που με πέταξε επάνω σε κοράλλια σε μια παραλία στη Χαβάη. «Ποτέ δεν έχεις την πλάτη σου στη θάλασσα, δεν θέλεις εκπλήξεις σαν αυτήν». Να προστατευτώ, μου έλεγε, να κοιτάω μπροστά, να κάνω πρόληψη.

 

Μέσα σ’ όλα αυτά, να μην παίξουν ρόλο και τα σχόλια των άλλων; «Είναι δικό σου το λάθος», «Λυπάμαι τόσο πολύ για τον χαμό σου», «Πώς τα βγάζεις πέρα μόνη σου;», «Είσαι ένα τίποτα τώρα», «Γιατί δεν έκανες αυτό ή το άλλο ή το παράλλο;»

 

Οι χήρες του έργου φέρνουν εις πέρας το project στο οποίο εμπλέκονται και η ιστορία τελειώνει με την τύχη να τις ευνοεί. «Θέλω ν’ αρχίσω απ’ την αρχή κάπου αλλού», εκφράζει την επιθυμία της μία από αυτές στις άλλες. Και μ’ αυτό επιδιώκει να περιγράψει τη δύναμη της ζωής που στο τέλος, εάν την αφήσεις, θα σε κατακλύσει.

 

Το Soundtrack #1 του έργου με τον τίτλο Wild is The Wind σε εκτέλεση της Nina Simone είναι πραγματικά συγκινητικό. Δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα για την πλοκή του έργου.

 

Οι Χήρες, ένα έργο για την περιπέτεια, τις εκπλήξεις και τη δύναμη της ζωής μέσα στην χηρεία.




 

 

 

*Η Νένα Μεϊμάρη ήταν επί χρόνια εκπαιδευτικός με πλούσιο ακαδημαϊκό υπόβαθρο σε δημόσιο σχολείο της Βοστώνης. Συνταξιούχος, πλέον, ασχολείται με την αρθρογραφία και τον εθελοντισμό. Πρόσφατα δημιούργησε το πρώτο blog για χήρες και στήριξη αυτών με τίτλο Είμαι Χήρα – Έχω Φωνή και ολοκλήρωσε το πρώτο της βιβλίο Σου γράφω γιατί υπάρχεις.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί φωτογραφίζω;

“Η φωτογραφία είναι μια αδύναμη φωνή, αλλά μερικές φορές μπορεί να προσκαλέσει τις αισθήσεις μας  προς τη συνείδηση, να προκαλέσει συναισθήματα τόσο δυνατά ώστε να λειτουργούν ως καταλύτες της σκέψης”. W.E. Smith 1977 Θεωρούμε ότι η φωτογραφία εφευρέθηκε για να αποτυπώσει, να ερμηνεύσει, ή να αποδείξει κάτι σχετικά με την πραγματικότητα, κατά το “αυτό υπήρξε” του Roland Barthes. Οι έννοιες, όμως, που στηρίζουν τη φωτογραφία δε σχετίζονται μόνο με την πραγματικότητα. Αφορούν και το νόημα, το βλέμμα, την επιθυμία, το θάνατο, τον χρόνο, τη μνήμη, το λόγο. Η τέχνη της φωτογραφίας δεν περιορίζεται στο να αποτελεί απλή συλλογή πληροφοριών σε εικόνες, αλλά στην πραγματικότητα μας αποκαλύπτει την οπτική γωνία του παρατηρητή, άρα του ατόμου που φωτογραφίζει. Είναι μια γλώσσα, ένας κώδικας επικοινωνίας των συναισθημάτων, των διαθέσεων, των σκέψεων. Ένας τρόπος να γνωρίσεις τον κόσμο, τόσο τον εξωτερικό, όσο κυρίως τον εσωτερικό. Η φωτογραφία κρύβει λοιπόν ένα αμέτρητο δυναμικό όχι μόνο ως ερ...

Ποτέ δεν είναι αργά!!!

  «Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είσαι» του George Eliot «Ποτέ δεν είναι αργά – στα μυθιστορήματα η στη ζωή – να αναθεωρήσουμε» της Nancy Thayer «Είμαστε οι πρωταγωνίστριες της δικής μας ιστορίας» της Mary McCarthy «Μην ψάχνεις έξω από τον εαυτό σου. Οι ουρανοί βρίσκονται μέσα σου» της Mary Lou Cook «Λίγο από ότι σου κάνει κέφι, σου κάνει καλό» της Marie Lloyd Νένα Μεϊμάρη

Ο ρατσισμός καλά κρατεί!!!

Νένα Μεϊμάρη «Πήγαινε κάνε κανένα παιδί ή υιοθέτησε κανένα», ακούσαμε πρόσφατα από εκεί που δεν θα έπρεπε να το ακούγαμε αυτό. Ωστόσο είναι κάτι που το ακούμε συχνά εμείς οι γυναίκες και όταν έρχεται και σε εμάς τις χήρες τότε ακούγεται ακόμα πιο έντονα. Η νοοτροπία της κοινωνίας παίρνει για δεδομένο ότι είμαστε χωρίς παιδιά άρα καημένες, για λύπηση και με μοναχικά γεράματα. Ίσως φταίμε και εμείς οι ίδιες γιατί δεν κάναμε τις απαραίτητες θυσίες να μείνουμε στο κρεβάτι για μήνες, να χάσουμε την προσωπική μας ζωή για λίγο και να αφήσουμε τα χόμπι μας στην άκρη, συνεχίζει η νοοτροπία. Κάποια από αυτά τα δέχτηκα και εγώ προσωπικά αλλά φυσικά και δεν τα αγκάλιασα. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που μία γυναίκα και μία χήρα δεν έχει παιδιά. Γιατί όμως αυτό να γίνει στίγμα στη ζωή μας δεν το κατάλαβα ποτέ. Η κοινωνία γαλουχείται με τις δικές της ιδέες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με αντιπροσωπεύουν στο συγκεκριμένο σημείο. Προσωπικά εγώ ποτέ δεν ένιωσα ότι μου λείπει ένα παιδί όσο ζούσε ο άντρας μο...

Εθισμός στο πένθος!

Νένα Μεϊμάρη Με μεγάλο ενδιαφέρον αγόρασα το βιβλίο “Becoming Supernatural” του DR JOE DISPENZA, στα Ελληνικά. (Πώς συνηθισμένοι άνθρωποι κάνουν το ακατόρθωτο). Όπως λέει και ο Tony Robbins: «Ο Dr Joe Dispenza μας δείχνει πώς να ξεπεράσουμε τα όριά μας και να ζήσουμε μια εξαιρετική ζωή». Δεν έχω τελειώσει ακόμα όλο το πόνημα αλλά από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου βρήκα την απάντηση που ψάχνω εδώ και 5 χρόνια στην ερώτηση: «Γιατί με το που ξυπνάω κάθε πρωί πηγαίνω στις ίδιες σκέψεις της απώλειας;». Γιατί δεν μπορώ να ξεφύγω έστω και ένα πρωινό για τόσο καιρό και ας το έχω προσπαθήσει μερικές φορές. Ο Dr Dispenza μας εξηγεί ότι όταν έχουμε εθιστεί σε "κάτι", αυτό το κάτι μας δημιουργεί συναισθήματα τόσο έντονα που γινόμαστε ένα με αυτά και έτσι καθίσταται ως φυσική πραγματικότητα. Με άλλα λόγια έχουμε εθιστεί σοβαρά σε αυτήν την κατάσταση και έτσι βρισκόμαστε σε επίπεδο επιβίωσης. Τώρα βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουμε συνήθειες και να πετάξουμε τον όπο...