Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μουσική Jazz, ένα μάθημα ζωής!!!

 Νένα Μεϊμάρη

 

Με τη Jazz έχω ένα σοβαρό φετίχ που κρατάει χρόνια. Είναι μία παράδοση στο σπίτι μου που άρχισε 47 χρόνια πριν και διαρκεί μέχρι σήμερα. Αυτό δεν δείχνει μόνο ανθεκτικότητα, αλλά βαθιές ρίζες που στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν την ψυχή αυτής της μουσικής.

Στη ζωή μας γενικά, όταν αγαπάμε κάτι, θέλουμε να το ακολουθούμε, να το καταλαβαίνουμε και να το απολαμβάνουμε ως το τέλος. Ποτέ δεν το κατανοούμε πλήρως, γιατί είναι ένα πράγμα ζωντανό και δυναμικό και στη συγκεκριμένη περίπτωση η μουσική εξελίσσεται μόνιμα.

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία και την τιμή να μιλήσω για τη Jazz στο μουσικό πρόγραμμα του παιδικού μου φίλου, Βασίλη Ιωαννίδη, «Νυχτωδία». Καθώς ετοίμαζα τις σημειώσεις μου, διαπίστωσα μέσα από τη συζήτηση για ακόμα μία φορά το μεγαλείο της ζωής και την ικανότητα που έχει να βγάζει υπέροχα κομμάτια μέσα από την δυστυχία, την κακοπέραση, την αδικία και τις διάφορες και ποικίλες δυσκολίες. Όχι ότι δεν το γνωρίζω προσωπικά αυτό, αλλά η συγκεκριμένη οπτική γωνία μου άνοιξε τα μάτια περισσότερο και κατέθεσε στην ψυχή μου έντονη ελπίδα για το μέλλον.

Όπως γνωρίζουμε, η Jazz δημιουργήθηκε για να φέρει μία ατμόσφαιρα χαράς στην κοινωνία των δούλων. Οι σκλάβοι, καθώς δούλευαν στις φυτείες, αυτοσχεδίαζαν τραγούδια, μιλώντας ο ένας στον άλλον, απαντώντας και στέλνοντας μηνύματα, ενθαρρύνοντας και ενώνοντας την κοινότητά τους.

Σιγά σιγά η μουσική εξελίχτηκε και πέρασε διάφορα στάδια, πηγαίνοντας από τους αυτοσχεδιασμούς και τις κραυγές στα Negro Spirituals, Minstrel, Barrelhouses, Ragtime, Swing, Dixieland, Piano Trio, Cool Jazz  και στη συνέχεια κατέληξε στην αγαπημένη Smooth Jazz του σήμερα.

Η εξέλιξη αυτή είναι πραγματικά απίστευτη, αν σκεφτούμε ότι έγινε μέσα σε δύσκολες συνθήκες, χωρίς τα κατάλληλα όργανα πολλές φορές, χωρίς την οικονομική άνεση και την κοινωνική υποστήριξη. Κάθε άλλο!! Αυτό που κυριαρχούσε ήταν ο ρατσισμός, η έχθρα, η φυλετική και κοινωνική ανισότητα, η τρομοκρατία, κακοποίηση, φτώχεια και ανέχεια, αδικία και εμπαιγμός.

Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν κατάφερε να σταματήσει τη σταθερή και αδιάκοπη εξέλιξη της Jazz. Αυτό που βλέπουμε είναι σταδιακά να βγάζει μεγάλα ονόματα με άπειρο ταλέντο και λατρεία για τη μουσική, όπως τον Louis Armstrong, Scott Joplin, Duke Ellington, Bessie Smith, Ella Fitzgerald, Art Tatum, Miles Davis και τους σημερινούς Marcus Miller, Chick Corea, Geοrge Benson, Spyro Gyra και πολλούς άλλους.

Όλοι αυτοί κατάφεραν να μας χαρίσουν απλόχερα την υπέροχη μουσική τους μέσα από τα προσωπικά τους πάθη, τους εθισμούς και τα κωλύματα που κυριαρχούν στη ζωή τους.

Και εδώ βρίσκεται το μεγαλείο του ανθρώπου και της δημιουργίας. Ένα ζωτικό και ξέφρενο ταλέντο, που πηγάζει από την ψυχή, περνάει μέσα από κάθε είδους τραγωδίες, ένα πραγματικό inferno που σημαίνει κόλαση, για να εκφραστεί στις νότες, στη φωνή, στο πιάνο, στο σαξόφωνο, στη μουσική Jazz.

Πρόκειται για θαύμα με όλη τη σημασία της λέξης.

Καθώς ετοιμαζόμουν για την «Νυχτωδία», κατέληξα στα εξής:

Με τη μουσική γεννιέσαι. Είναι φυσικό ταλέντο από κάποιον δημιουργό. Ο Scott Joplin έπαιζε πιάνο από 7 χρονών.

Η μουσική έχει ρίζες. Δεν εμφανίζεται από το πουθενά.

Εκφράζει τα εσώψυχα κάποιου, γι’ αυτό είναι τόσο δυναμική.

Δημιουργεί επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων.

Είναι τοπική αλλά και παγκόσμια. Jazz σε όλο τον κόσμο.

Ως ζωντανός οργανισμός εξελίσσεται διαρκώς.

Δημιουργεί πολιτισμό.

Δημιουργεί θέσεις εργασίας, επιχειρήσεις και πλούτο.

Αντιστέκεται στον ρατσισμό και τον τσακίζει. Η Ella Fitzgerald με τη μουσική της κατάφερε να ενώσει λευκούς και μαύρους την εποχή της σκληρής ανισότητας, κάτι που δεν κατάφεραν να κάνουν οι πολιτικοί, οι πλούσιοι, οι μορφωμένοι ούτε και η ίδια η θρησκεία.

Είναι ελεύθερη και κινείται όπως αυτή θέλει, αρνούμενη να μετατραπεί σε στάσιμα νερά.

Φυσική τάση της ζωής να βγάζει κάτι καλό μέσα από το κακό. Οι φυτείες έβγαλαν to τραγούδι, η σκλαβιά την μουσική Jazz.

Παραθέτω το τραγούδι της Ella Fitzgerald, “Summertime”, ένα ερωτικό αλλά και νανούρισμα συγχρόνως, αγαπημένο μέχρι σήμερα.

https://youtu.be/u2bigf337aU?si=Mc14ieLKa-KnhyWO

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί φωτογραφίζω;

“Η φωτογραφία είναι μια αδύναμη φωνή, αλλά μερικές φορές μπορεί να προσκαλέσει τις αισθήσεις μας  προς τη συνείδηση, να προκαλέσει συναισθήματα τόσο δυνατά ώστε να λειτουργούν ως καταλύτες της σκέψης”. W.E. Smith 1977 Θεωρούμε ότι η φωτογραφία εφευρέθηκε για να αποτυπώσει, να ερμηνεύσει, ή να αποδείξει κάτι σχετικά με την πραγματικότητα, κατά το “αυτό υπήρξε” του Roland Barthes. Οι έννοιες, όμως, που στηρίζουν τη φωτογραφία δε σχετίζονται μόνο με την πραγματικότητα. Αφορούν και το νόημα, το βλέμμα, την επιθυμία, το θάνατο, τον χρόνο, τη μνήμη, το λόγο. Η τέχνη της φωτογραφίας δεν περιορίζεται στο να αποτελεί απλή συλλογή πληροφοριών σε εικόνες, αλλά στην πραγματικότητα μας αποκαλύπτει την οπτική γωνία του παρατηρητή, άρα του ατόμου που φωτογραφίζει. Είναι μια γλώσσα, ένας κώδικας επικοινωνίας των συναισθημάτων, των διαθέσεων, των σκέψεων. Ένας τρόπος να γνωρίσεις τον κόσμο, τόσο τον εξωτερικό, όσο κυρίως τον εσωτερικό. Η φωτογραφία κρύβει λοιπόν ένα αμέτρητο δυναμικό όχι μόνο ως ερ...

Ποτέ δεν είναι αργά!!!

  «Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είσαι» του George Eliot «Ποτέ δεν είναι αργά – στα μυθιστορήματα η στη ζωή – να αναθεωρήσουμε» της Nancy Thayer «Είμαστε οι πρωταγωνίστριες της δικής μας ιστορίας» της Mary McCarthy «Μην ψάχνεις έξω από τον εαυτό σου. Οι ουρανοί βρίσκονται μέσα σου» της Mary Lou Cook «Λίγο από ότι σου κάνει κέφι, σου κάνει καλό» της Marie Lloyd Νένα Μεϊμάρη

Ο ρατσισμός καλά κρατεί!!!

Νένα Μεϊμάρη «Πήγαινε κάνε κανένα παιδί ή υιοθέτησε κανένα», ακούσαμε πρόσφατα από εκεί που δεν θα έπρεπε να το ακούγαμε αυτό. Ωστόσο είναι κάτι που το ακούμε συχνά εμείς οι γυναίκες και όταν έρχεται και σε εμάς τις χήρες τότε ακούγεται ακόμα πιο έντονα. Η νοοτροπία της κοινωνίας παίρνει για δεδομένο ότι είμαστε χωρίς παιδιά άρα καημένες, για λύπηση και με μοναχικά γεράματα. Ίσως φταίμε και εμείς οι ίδιες γιατί δεν κάναμε τις απαραίτητες θυσίες να μείνουμε στο κρεβάτι για μήνες, να χάσουμε την προσωπική μας ζωή για λίγο και να αφήσουμε τα χόμπι μας στην άκρη, συνεχίζει η νοοτροπία. Κάποια από αυτά τα δέχτηκα και εγώ προσωπικά αλλά φυσικά και δεν τα αγκάλιασα. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που μία γυναίκα και μία χήρα δεν έχει παιδιά. Γιατί όμως αυτό να γίνει στίγμα στη ζωή μας δεν το κατάλαβα ποτέ. Η κοινωνία γαλουχείται με τις δικές της ιδέες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με αντιπροσωπεύουν στο συγκεκριμένο σημείο. Προσωπικά εγώ ποτέ δεν ένιωσα ότι μου λείπει ένα παιδί όσο ζούσε ο άντρας μο...

Εθισμός στο πένθος!

Νένα Μεϊμάρη Με μεγάλο ενδιαφέρον αγόρασα το βιβλίο “Becoming Supernatural” του DR JOE DISPENZA, στα Ελληνικά. (Πώς συνηθισμένοι άνθρωποι κάνουν το ακατόρθωτο). Όπως λέει και ο Tony Robbins: «Ο Dr Joe Dispenza μας δείχνει πώς να ξεπεράσουμε τα όριά μας και να ζήσουμε μια εξαιρετική ζωή». Δεν έχω τελειώσει ακόμα όλο το πόνημα αλλά από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου βρήκα την απάντηση που ψάχνω εδώ και 5 χρόνια στην ερώτηση: «Γιατί με το που ξυπνάω κάθε πρωί πηγαίνω στις ίδιες σκέψεις της απώλειας;». Γιατί δεν μπορώ να ξεφύγω έστω και ένα πρωινό για τόσο καιρό και ας το έχω προσπαθήσει μερικές φορές. Ο Dr Dispenza μας εξηγεί ότι όταν έχουμε εθιστεί σε "κάτι", αυτό το κάτι μας δημιουργεί συναισθήματα τόσο έντονα που γινόμαστε ένα με αυτά και έτσι καθίσταται ως φυσική πραγματικότητα. Με άλλα λόγια έχουμε εθιστεί σοβαρά σε αυτήν την κατάσταση και έτσι βρισκόμαστε σε επίπεδο επιβίωσης. Τώρα βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουμε συνήθειες και να πετάξουμε τον όπο...