Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

10 ΕΚΛΕΚΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ


 Σας παρουσιάζουμε 10 εκλεκτά προϊόντα από όλη την Ελλάδα που κατέχουν περίοπτη θέση στο τραπέζι.

Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για τα ελληνικά προϊόντα, είτε πρόκειται για τα αρτιζανάλ τυριά και τα βούτυρα, είτε για τα εξαιρετικά ελαιόλαδα και τα πρωτοκλασάτα μέλια. Ήξερες όμως ότι υπάρχει ελληνικό χαβιάρι, προσούτο και μπουράτα; Βιολογικό ταχίνι ψυχθρής έκθλιψης, άλλειμα σύκου και μηλόξιδο;

Ξεχωρίζουμε 10 εκλεκτά προϊόντα από όλη την Ελλάδα που κατέχουν περίοπτη θέση στο τραπέζι.

Προσούτο Ευρυτανίας

Χειροποίητα αλλαντικά φυσικής ωρίμανσης παράγει το Αλλαντοποιείο Στρεµµένος στον Προυσό Ευρτανίας. Η µικρή µονάδα παραγωγής  «παντρεύει» την καλή πρώτη ύλη (φρέσκο χοιρινό κρέας) µε την τέχνη του χειροποίητου αλλαντικού και τη φυσική ωρίμανση, με τα αλλαντικά να εµπλουτίζονται µε τα φυσικά αρώµατα του ελατοδάσους. Το προσούτο παράγεται από ειδικά επιλεγμένο χοιρινό μπούτι, συνδυάζοντας την παράδοση της Ευρυτανίας και την τεχνογνωσία της Πάρμας. 

Χαβιάρτι από την Άρτα

Σε έναν υδροβιότοπο έκτασης 330 στρεμμάτων στις παρυφές του Αμβρακικού κόλπου, είναι χτισμένες οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας Thesauri, η οποία παράγει ελληνικό χαβιάρι από καθαρόαιμους οξύρυγχους.

Βιολογικό Μέλι Έλατο Βανίλια Μαινάλου

Ξεχωρίζει για τη γεύση και τη μικρή συγκέντρωση σε σάκχαρα. Το Βιολογικό Μέλι Έλατο Βανίλια παράγεται αποκλειστικά στην οριοθετημένη περιοχή του όρους Μαινάλου στην Αρκαδία κι εχει χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π.

Βιολογικό ταχίνι ψυχθρής έκθλιψης από τον Έβρο

Το βιολογικό ταχίνι ψυχθρής έκθλιψης είναι ανάμεσα στις ελληνικές σπιτικές υπετροφές που παράγει η ΣΑΜΥΘΟΣ, η οποία διαθέτει μονάδα παραγωγής στα Βρυσικά Έβρου. Ποικιλία Έβρου είναι και η πρώτη ύλη, το σουσάμι, που παράγεται μόνο στα ορεινά, βιολογικά, ιδιόκτητα αγροκτήματα της ΣΑΜΥΘΟΣ, το σύνολο των οποίων είναι εντός περιοχής του Δικτύου Natura, ενός Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Περιοχών οι οποίες φιλοξενούν πολύτιμη και σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Βιολογικό μηλόξιδο από τη Θεσσαλία

Προϊόν βιολογικής γεωργίας, μη παστεριωμένο και αφιλτράριστο είναι το μηλόξιδο Χρυσή Μηλιά, το οποίο παράγεται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας που εδρεύει στην Αγιά Λάρισας. Οι ρίζες της ξεκινάνε τη δεκαετία του ’50 από τον παππού της οικογένειας, Δημοσθένη Ντελή, ο οποίος ασχολήθηκε με την καλλιέργεια της μηλιάς. Σήμερα, το έργο του συνεχίζει η νεότερη γενιά, έχοντας επικεντρωθεί την τελευταία δεκαπενταετία αποκλειστικά στη βιολογική δενδροκαλλιέργεια.

PÚRO Single Barrel 

Στο μικρό αλλά υπερσύγχρονο αποστακτήριο Artisan Distillery “PÚRO Karathanos” στο Παλιούρι Καρδίτσας παράγεται το πρώτο ελληνικό single barrel και cask strength παλαιωμένο απόσταγμα PÚRO Single Barrel. Βαθύ χαλκόχρωμο απόσταγμα με κοκκινωπές ανταύγειες, από τη μακρόχρονη παραμονή του στο βαρέλι, με έντονα «δάκρυα» να μαρτυρούν τη συμπύκνωσή του, πίνεται όπως τα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα, ιδανικά σκέτο σε μεγάλο κολονάτο ποτήρι γευσιγνωσίας και συνοδεύει ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, γλυκά, bitter σοκολάτες και καπνιστές λιχουδιές. Το αποστακτήριο στεγάζεται σε μια παλιά οικογενειακή αγροτική αποθήκη, η οποία έχει μεταμορφωθεί σε έναν μοντέρνο βιομηχανικό χώρο σε σχεδιασμό του αρχιτέκτονα καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Σπύρου Παπαδόπουλου.

Μπουράτα από  βουβαλινό γάλα Κερκίνης

Φτιαγμένη σύμφωνα με την αυθεντική συνταγή αλλά από 100% ελληνικό βουβαλινό γάλα, είναι η μπουράτα της Οικογένειας Μπέκα. Παράγεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Σίνδο Θεσσαλονίκης απο βουβαλινό γάλα, το οποίο συλλέγεται απο τους παραγωγούς της Κερκίνης.

Παρμεζάνα Rezzana από το Μέτσοβο

Η Rezzana Tossizza παρασκευάζεται στο τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα από το 1959, σύμφωνα με τη μέθοδο παραγωγής της παραδοσιακής παρμεζάνας. Τυροκομείται με γάλα της περιοχής του Μετσόβου, από αγελάδες ειδικής εκτροφής, σε αριθμημένα κεφάλια των 30-35 κιλών που ωριμάζουν για 30 μήνες σε ειδικές συνθήκες. 

Βιολογικό άλειμμα Σύκου 

Με τρία μόνο υλικά φτιάχνεται το βιολογικό άλλειμα σύκου από το αγρόκτημα Ασκάδα στην Κύμη. Γεύση γλυκιά και φρουτώδης με νότες μελιού και υποβόσκουσες νότες λεμονιού χάρη στο ξύσμα από βιολογικά λεμόνια. Τα εξαιρετικά βιολογικά σύκα Κύμης αποτελούν πάνω από το 80% της σύστασής του. 

Βούτυρο Ξυγαλί από το Κιλκίς

Ο Πόντος θεωρείται η γενέτειρα του βουτύρου (βους+τυρός) . Ξύγαλα στην ποντιακή διάλεκτο σημαίνει γιαούρτι. Ο λόγος που ονομάζεται μέχρι και σήμερα έτσι το βούτυρο είναι γιατί παράγεται από την επεξεργασία του γιαουρτιού (ξύγαλα), το οποίο παλαιότερα  τοποθετούνταν σε ένα ξύλινο αγγείο , το ξυλάγγ’ και αναδεύονταν με δύναμη δίνοντας το βούτυρο και το ταν (παραδοσιακό ρόφημα που μοιάζει με ξινόγαλο). Αποτελεί βασικό και χαρακτηριστικό συστατικό της ποντιακής κουζίνας. Σήμερα μπορεί να μη χρησιμοποιείται πια το ξυλάγγ’, όμως στην οικογενειακή επιχειρήση Ραγιάν εξασφαλίζουν την ίδια διαδικασία για την παραγωγή αυτού του βουτύρου.  Εδώ, ανασύρουν τις πολύτιμες διατροφικές παραδόσεις του ποντιακού γαστρονομικού πολιτισμού και με πολυετή πείρα στον τομέα των παραδοσιακών προϊόντων, κάνουν ένα ταξίδι γεύσεων, που ξεκινά από τον κάμπο της Σαμψούντας, διασχίζει τα βουνά της Τραπεζούντας, τα παρχάρια της Σάντας και καταλήγει στο Ραγιάν, όπως ήταν το όνομα του χωριού Βάθη στο Κιλκίς, όπου εδρεύει σήμερα η εταιρεία.

Πηγή: Ιστοσελίδα THE MAGAZINE

Νένα Μεϊμάρη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Mary Elizabeth Frye “Μην στέκεσαι στον τάφο μου και κλαις. Δεν είμαι εκεί…” / Για τον Μάκη Λιόλιο, που έφυγε

 Το ποίημα είναι αρχικά γραμμένο για τα άτομα που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μπορεί, ωστόσο, να "αγγίξει" τον καθένα μας που βιώνει την απώλεια αγαπημένου προσώπου. Μην στέκεσαι στον τάφο μου και κλαις  Δεν είμαι εκεί. Δεν κοιμάμαι.  Είμαι χίλιοι άνεμοι που φυσούν.  Είμαι το διαμάντι που λάμπει στο χιόνι. Είμαι το φως του ήλιου σε ωριμασμένο σιτάρι.  Είμαι η ήπια φθινοπωρινή βροχή.  Όταν ξυπνάς το πρωί  Είμαι η γρήγορη βιασύνη Από ήσυχα πουλιά σε κυκλική πτήση.  Είμαι τα μαλακά αστέρια που λάμπουν τη νύχτα. Μην στέκεσαι στον τάφο μου και κλαις  Δεν είμαι εκεί. Δεν πέθανα Πηγή: faretra.info - ιστοσελίδα Νένα Μεϊμάρη 

Απώλεια

  Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που βιώσαμε ή θα βιώσουμε. Ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί θα είναι πάντα μέσα μας, θα τους κουβαλάμε παντού μαζί μας όπου και να είμαστε, όποια και να είναι η φάση της ζωής μας. Όταν τους θυμόμαστε και τους έχουμε στο μυαλό και την καρδιά μας είναι πάντα εκεί. Τα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι αδύνατο να χαθούν αφού ζουν παντοτινά στη μνήμη μας. Πηγή: Follow Greece Live News - facebook  Νένα  Μεϊμάρη

Εσύ, έχεις αγαπήσει ποτέ;

  Παρακαλούνται όσοι δεν αγάπησαν ποτέ και κανέναν να υποκριθούν έστω ένα αίσθημα παρεμφερές. Μπορεί μια μέρα να παράξουν και ένα αυθεντικό που θα τους σώσει από την ξηρασία που τους απειλεί. Από την έκδοση Η βία του βίου - Τζανάτος Τσιμάρας.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ

Άκου! Η παράσταση αρχίζει! «Ο Θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» Λέων Τολστόι Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023, στις 22:00 Πρεμιέρα τη Νέα Χρονιά! Πρεμιέρα στο ραδιόφωνο και στην εκπομπή "Το Θέατρο της Κυριακής στο Τρίτο" με την παράσταση "Ο Θάνατος του Ιβάν Ιλίτς" του Λέοντος Τολστόι. Η φιλοσοφική νουβέλα του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα που ανέβηκε σε Πανελλήνια Πρώτη το 2018, κάνοντας γνωστό το έργο στο ευρύ κοινό, μεταφέρεται στο ραδιόφωνο από την Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, η οποία υπογράφει επίσης τη θεατρική διασκευή και τη σκηνοθεσία. "Ο Θάνατος του Ιβάν Ιλίτς" βασίζεται σε αληθινό γεγονός, στην αρρώστια και στον θάνατο του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ, όπως τα διηγήθηκε στον ίδιο τον Τολστόι η μητέρα του αποθανόντος. Παρ’ όλο που δεν είναι από τα πιο γνωστά έργα, συγκαταλέγεται από φιλοσόφους και λογοτέχνες στα πιο σημαντικά και πιο ώριμα έργα του Τολστόι. Ο κλασικός συγγραφέας, μέσω του έργου του επιχειρεί ένα προσκύνημα στον Θάνατο, αντιλαμβανόμενος εις βάθος τη σημ...