Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

10 ΕΚΛΕΚΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ


 Σας παρουσιάζουμε 10 εκλεκτά προϊόντα από όλη την Ελλάδα που κατέχουν περίοπτη θέση στο τραπέζι.

Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για τα ελληνικά προϊόντα, είτε πρόκειται για τα αρτιζανάλ τυριά και τα βούτυρα, είτε για τα εξαιρετικά ελαιόλαδα και τα πρωτοκλασάτα μέλια. Ήξερες όμως ότι υπάρχει ελληνικό χαβιάρι, προσούτο και μπουράτα; Βιολογικό ταχίνι ψυχθρής έκθλιψης, άλλειμα σύκου και μηλόξιδο;

Ξεχωρίζουμε 10 εκλεκτά προϊόντα από όλη την Ελλάδα που κατέχουν περίοπτη θέση στο τραπέζι.

Προσούτο Ευρυτανίας

Χειροποίητα αλλαντικά φυσικής ωρίμανσης παράγει το Αλλαντοποιείο Στρεµµένος στον Προυσό Ευρτανίας. Η µικρή µονάδα παραγωγής  «παντρεύει» την καλή πρώτη ύλη (φρέσκο χοιρινό κρέας) µε την τέχνη του χειροποίητου αλλαντικού και τη φυσική ωρίμανση, με τα αλλαντικά να εµπλουτίζονται µε τα φυσικά αρώµατα του ελατοδάσους. Το προσούτο παράγεται από ειδικά επιλεγμένο χοιρινό μπούτι, συνδυάζοντας την παράδοση της Ευρυτανίας και την τεχνογνωσία της Πάρμας. 

Χαβιάρτι από την Άρτα

Σε έναν υδροβιότοπο έκτασης 330 στρεμμάτων στις παρυφές του Αμβρακικού κόλπου, είναι χτισμένες οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας Thesauri, η οποία παράγει ελληνικό χαβιάρι από καθαρόαιμους οξύρυγχους.

Βιολογικό Μέλι Έλατο Βανίλια Μαινάλου

Ξεχωρίζει για τη γεύση και τη μικρή συγκέντρωση σε σάκχαρα. Το Βιολογικό Μέλι Έλατο Βανίλια παράγεται αποκλειστικά στην οριοθετημένη περιοχή του όρους Μαινάλου στην Αρκαδία κι εχει χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π.

Βιολογικό ταχίνι ψυχθρής έκθλιψης από τον Έβρο

Το βιολογικό ταχίνι ψυχθρής έκθλιψης είναι ανάμεσα στις ελληνικές σπιτικές υπετροφές που παράγει η ΣΑΜΥΘΟΣ, η οποία διαθέτει μονάδα παραγωγής στα Βρυσικά Έβρου. Ποικιλία Έβρου είναι και η πρώτη ύλη, το σουσάμι, που παράγεται μόνο στα ορεινά, βιολογικά, ιδιόκτητα αγροκτήματα της ΣΑΜΥΘΟΣ, το σύνολο των οποίων είναι εντός περιοχής του Δικτύου Natura, ενός Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Περιοχών οι οποίες φιλοξενούν πολύτιμη και σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Βιολογικό μηλόξιδο από τη Θεσσαλία

Προϊόν βιολογικής γεωργίας, μη παστεριωμένο και αφιλτράριστο είναι το μηλόξιδο Χρυσή Μηλιά, το οποίο παράγεται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας που εδρεύει στην Αγιά Λάρισας. Οι ρίζες της ξεκινάνε τη δεκαετία του ’50 από τον παππού της οικογένειας, Δημοσθένη Ντελή, ο οποίος ασχολήθηκε με την καλλιέργεια της μηλιάς. Σήμερα, το έργο του συνεχίζει η νεότερη γενιά, έχοντας επικεντρωθεί την τελευταία δεκαπενταετία αποκλειστικά στη βιολογική δενδροκαλλιέργεια.

PÚRO Single Barrel 

Στο μικρό αλλά υπερσύγχρονο αποστακτήριο Artisan Distillery “PÚRO Karathanos” στο Παλιούρι Καρδίτσας παράγεται το πρώτο ελληνικό single barrel και cask strength παλαιωμένο απόσταγμα PÚRO Single Barrel. Βαθύ χαλκόχρωμο απόσταγμα με κοκκινωπές ανταύγειες, από τη μακρόχρονη παραμονή του στο βαρέλι, με έντονα «δάκρυα» να μαρτυρούν τη συμπύκνωσή του, πίνεται όπως τα μεγάλα παλαιωμένα αποστάγματα, ιδανικά σκέτο σε μεγάλο κολονάτο ποτήρι γευσιγνωσίας και συνοδεύει ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, γλυκά, bitter σοκολάτες και καπνιστές λιχουδιές. Το αποστακτήριο στεγάζεται σε μια παλιά οικογενειακή αγροτική αποθήκη, η οποία έχει μεταμορφωθεί σε έναν μοντέρνο βιομηχανικό χώρο σε σχεδιασμό του αρχιτέκτονα καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Σπύρου Παπαδόπουλου.

Μπουράτα από  βουβαλινό γάλα Κερκίνης

Φτιαγμένη σύμφωνα με την αυθεντική συνταγή αλλά από 100% ελληνικό βουβαλινό γάλα, είναι η μπουράτα της Οικογένειας Μπέκα. Παράγεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Σίνδο Θεσσαλονίκης απο βουβαλινό γάλα, το οποίο συλλέγεται απο τους παραγωγούς της Κερκίνης.

Παρμεζάνα Rezzana από το Μέτσοβο

Η Rezzana Tossizza παρασκευάζεται στο τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα από το 1959, σύμφωνα με τη μέθοδο παραγωγής της παραδοσιακής παρμεζάνας. Τυροκομείται με γάλα της περιοχής του Μετσόβου, από αγελάδες ειδικής εκτροφής, σε αριθμημένα κεφάλια των 30-35 κιλών που ωριμάζουν για 30 μήνες σε ειδικές συνθήκες. 

Βιολογικό άλειμμα Σύκου 

Με τρία μόνο υλικά φτιάχνεται το βιολογικό άλλειμα σύκου από το αγρόκτημα Ασκάδα στην Κύμη. Γεύση γλυκιά και φρουτώδης με νότες μελιού και υποβόσκουσες νότες λεμονιού χάρη στο ξύσμα από βιολογικά λεμόνια. Τα εξαιρετικά βιολογικά σύκα Κύμης αποτελούν πάνω από το 80% της σύστασής του. 

Βούτυρο Ξυγαλί από το Κιλκίς

Ο Πόντος θεωρείται η γενέτειρα του βουτύρου (βους+τυρός) . Ξύγαλα στην ποντιακή διάλεκτο σημαίνει γιαούρτι. Ο λόγος που ονομάζεται μέχρι και σήμερα έτσι το βούτυρο είναι γιατί παράγεται από την επεξεργασία του γιαουρτιού (ξύγαλα), το οποίο παλαιότερα  τοποθετούνταν σε ένα ξύλινο αγγείο , το ξυλάγγ’ και αναδεύονταν με δύναμη δίνοντας το βούτυρο και το ταν (παραδοσιακό ρόφημα που μοιάζει με ξινόγαλο). Αποτελεί βασικό και χαρακτηριστικό συστατικό της ποντιακής κουζίνας. Σήμερα μπορεί να μη χρησιμοποιείται πια το ξυλάγγ’, όμως στην οικογενειακή επιχειρήση Ραγιάν εξασφαλίζουν την ίδια διαδικασία για την παραγωγή αυτού του βουτύρου.  Εδώ, ανασύρουν τις πολύτιμες διατροφικές παραδόσεις του ποντιακού γαστρονομικού πολιτισμού και με πολυετή πείρα στον τομέα των παραδοσιακών προϊόντων, κάνουν ένα ταξίδι γεύσεων, που ξεκινά από τον κάμπο της Σαμψούντας, διασχίζει τα βουνά της Τραπεζούντας, τα παρχάρια της Σάντας και καταλήγει στο Ραγιάν, όπως ήταν το όνομα του χωριού Βάθη στο Κιλκίς, όπου εδρεύει σήμερα η εταιρεία.

Πηγή: Ιστοσελίδα THE MAGAZINE

Νένα Μεϊμάρη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί φωτογραφίζω;

“Η φωτογραφία είναι μια αδύναμη φωνή, αλλά μερικές φορές μπορεί να προσκαλέσει τις αισθήσεις μας  προς τη συνείδηση, να προκαλέσει συναισθήματα τόσο δυνατά ώστε να λειτουργούν ως καταλύτες της σκέψης”. W.E. Smith 1977 Θεωρούμε ότι η φωτογραφία εφευρέθηκε για να αποτυπώσει, να ερμηνεύσει, ή να αποδείξει κάτι σχετικά με την πραγματικότητα, κατά το “αυτό υπήρξε” του Roland Barthes. Οι έννοιες, όμως, που στηρίζουν τη φωτογραφία δε σχετίζονται μόνο με την πραγματικότητα. Αφορούν και το νόημα, το βλέμμα, την επιθυμία, το θάνατο, τον χρόνο, τη μνήμη, το λόγο. Η τέχνη της φωτογραφίας δεν περιορίζεται στο να αποτελεί απλή συλλογή πληροφοριών σε εικόνες, αλλά στην πραγματικότητα μας αποκαλύπτει την οπτική γωνία του παρατηρητή, άρα του ατόμου που φωτογραφίζει. Είναι μια γλώσσα, ένας κώδικας επικοινωνίας των συναισθημάτων, των διαθέσεων, των σκέψεων. Ένας τρόπος να γνωρίσεις τον κόσμο, τόσο τον εξωτερικό, όσο κυρίως τον εσωτερικό. Η φωτογραφία κρύβει λοιπόν ένα αμέτρητο δυναμικό όχι μόνο ως ερ...

Ποτέ δεν είναι αργά!!!

  «Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είσαι» του George Eliot «Ποτέ δεν είναι αργά – στα μυθιστορήματα η στη ζωή – να αναθεωρήσουμε» της Nancy Thayer «Είμαστε οι πρωταγωνίστριες της δικής μας ιστορίας» της Mary McCarthy «Μην ψάχνεις έξω από τον εαυτό σου. Οι ουρανοί βρίσκονται μέσα σου» της Mary Lou Cook «Λίγο από ότι σου κάνει κέφι, σου κάνει καλό» της Marie Lloyd Νένα Μεϊμάρη

Ο ρατσισμός καλά κρατεί!!!

Νένα Μεϊμάρη «Πήγαινε κάνε κανένα παιδί ή υιοθέτησε κανένα», ακούσαμε πρόσφατα από εκεί που δεν θα έπρεπε να το ακούγαμε αυτό. Ωστόσο είναι κάτι που το ακούμε συχνά εμείς οι γυναίκες και όταν έρχεται και σε εμάς τις χήρες τότε ακούγεται ακόμα πιο έντονα. Η νοοτροπία της κοινωνίας παίρνει για δεδομένο ότι είμαστε χωρίς παιδιά άρα καημένες, για λύπηση και με μοναχικά γεράματα. Ίσως φταίμε και εμείς οι ίδιες γιατί δεν κάναμε τις απαραίτητες θυσίες να μείνουμε στο κρεβάτι για μήνες, να χάσουμε την προσωπική μας ζωή για λίγο και να αφήσουμε τα χόμπι μας στην άκρη, συνεχίζει η νοοτροπία. Κάποια από αυτά τα δέχτηκα και εγώ προσωπικά αλλά φυσικά και δεν τα αγκάλιασα. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που μία γυναίκα και μία χήρα δεν έχει παιδιά. Γιατί όμως αυτό να γίνει στίγμα στη ζωή μας δεν το κατάλαβα ποτέ. Η κοινωνία γαλουχείται με τις δικές της ιδέες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με αντιπροσωπεύουν στο συγκεκριμένο σημείο. Προσωπικά εγώ ποτέ δεν ένιωσα ότι μου λείπει ένα παιδί όσο ζούσε ο άντρας μο...

Εθισμός στο πένθος!

Νένα Μεϊμάρη Με μεγάλο ενδιαφέρον αγόρασα το βιβλίο “Becoming Supernatural” του DR JOE DISPENZA, στα Ελληνικά. (Πώς συνηθισμένοι άνθρωποι κάνουν το ακατόρθωτο). Όπως λέει και ο Tony Robbins: «Ο Dr Joe Dispenza μας δείχνει πώς να ξεπεράσουμε τα όριά μας και να ζήσουμε μια εξαιρετική ζωή». Δεν έχω τελειώσει ακόμα όλο το πόνημα αλλά από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου βρήκα την απάντηση που ψάχνω εδώ και 5 χρόνια στην ερώτηση: «Γιατί με το που ξυπνάω κάθε πρωί πηγαίνω στις ίδιες σκέψεις της απώλειας;». Γιατί δεν μπορώ να ξεφύγω έστω και ένα πρωινό για τόσο καιρό και ας το έχω προσπαθήσει μερικές φορές. Ο Dr Dispenza μας εξηγεί ότι όταν έχουμε εθιστεί σε "κάτι", αυτό το κάτι μας δημιουργεί συναισθήματα τόσο έντονα που γινόμαστε ένα με αυτά και έτσι καθίσταται ως φυσική πραγματικότητα. Με άλλα λόγια έχουμε εθιστεί σοβαρά σε αυτήν την κατάσταση και έτσι βρισκόμαστε σε επίπεδο επιβίωσης. Τώρα βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουμε συνήθειες και να πετάξουμε τον όπο...