Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αριστοτέλης: «Είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένως. Η τελειότητα δεν είναι μια πράξη αλλά μια συνήθεια»

 


Όλοι γνωρίζουμε πως η διαμόρφωση μιας ευχάριστης ρουτίνας είναι απαραίτητη, αλλά η εφαρμογή της αποτελεί το δυσκολότερο κομμάτι της διαδικασίας.

Αν εξετάσετε τις ζωές επιτυχημένων ανθρώπων, θα συνειδητοποιήσετε ότι ακολουθούν ένα αυστηρό, σταθερό πρόγραμμα, που τους έχει βοηθήσει να χτίσουν συνήθειες παραγωγικότητας με τον καιρό.

Η εγκαθίδρυση ενός λειτουργικού συστήματος αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να εκφράσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Μια επιτυχημένη ρουτίνα καταφέρνει την απόλυτη συγκέντρωση στο στόχο μας από τη στιγμή που ξυπνάμε. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να εγκαθιδρύσετε το αποτελεσματικότερο για εσάς καθημερινό πρόγραμμα.

«Είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένως. Η τελειότητα, έτσι, δεν είναι μια πράξη αλλά μια συνήθεια» – Αριστοτέλης

7 συμβουλές για να διαμορφώσετε ένα παραγωγικό καθημερινό πρόγραμμα

Φτιάξτε μια λίστα με τις υποχρεώσεις της ημέρας

Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε τι χρειάζεται να κάνετε κάθε μέρα. Οπότε εστιάστε στην καταγραφή μιας απλής λίστας. Αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε τα πάντα, μεταφέρετε μαζί το ημερολόγιο σας, ώστε να προσθέτετε. Όσο καταγράφετε τις εργασίες σας, κάντε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:

– Τι χρειάζεται να κάνω πριν πάω στη δουλειά;

– Ποιες είναι οι σημερινές υποχρεώσεις μου;

– Τι χρειάζεται να κάνω για να γυμναστώ;

– Τι χρειάζεται να κάνω για να ετοιμάσω ένα υγιεινό γεύμα;

– Τι χρειάζεται να καθαριστεί σήμερα στο σπίτι;

Αναπτύξτε ένα πρόγραμμα
Αξιολογήστε τα ενεργειακά σας επίπεδα. Ποιες ώρες της ημέρας είστε πιο παραγωγικοί; Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερη ενέργεια το πρωί. Ολοκληρώστε τις σημαντικότερες εργασίες κατά τη διάρκεια εκείνων των ωρών.

Απολαύστε το πρωινό σας
Η πρωινή σας διάθεση καθορίζει πώς θα είναι και η υπόλοιπη μέρα σας. Ακόμα κι αν δεν ξυπνάτε εύκολα, χρειάζεται να βρείτε έναν τρόπο να κάνετε απολαυστικές τις πρώτες ώρες της ημέρας. Προσπαθήστε να σηκωθείτε με το πρώτο χτύπημα του ξυπνητηριού. Αναβάλλοντας το ξύπνημά μας, επικοινωνούμε στο σύμπαν ότι δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε τη μέρα μας.

Μείνετε δραστήριοι κατά τη διάρκεια της μέρας
Τις μεσημεριανές ώρες, συνήθως η ενέργειά μας πέφτει. Οπότε κρατήστε αυτές τις ώρες για πιο βαρετές, αυτοματοποιημένες δραστηριότητες, όπως το να απαντήσετε σε emails, να κανονίσετε ραντεβού κλπ. Κάντε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργασίας, κατά προτίμηση ανά μία ώρα, για να βελτιώσετε την συγκέντρωσή σας.

Εγκαθιδρύσετε ένα απογευματινό τελετουργικό
Το απόγευμα, χαλαρώνουμε τους ρυθμούς μας και το αφιερώνουμε στον εαυτό μας και στην οικογένειά μας. Τα απογεύματα είναι επίσης κατάλληλα για να προγραμματίσουμε την επόμενη μέρα και να μαγειρέψουμε.

Παραμείνετε ευέλικτοι
Η ρουτίνα και οι προσδοκίες σας μπορεί να μην είναι απολύτως τέλεια, έτσι δηλαδή όπως θα τις φανταζόσασταν, και δεν πειράζει καθόλου. Το ζητούμενο είναι να εκμεταλλευτούμε τις παραγωγικές ώρες προς όφελός μας και τις λιγότερο παραγωγικές για λιγότερο δύσκολες εργασίες. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί τη νύχτα και κοιμούνται το πρωί• αναπροσαρμόστε το πρόγραμμά σας ανάλογα με τη μοναδική σας προσωπικότητα.

Να είστε ρεαλιστές
Η ευχάριστη ρουτίνα, θα παρατηρήσετε, πως θα παράγει και ευχάριστα αποτελέσματα. Όμως, χρειάζεται να δώσετε στον εαυτό σας λίγο χρόνο και χώρο για να μπορέσει να αναπτύξει τις νέες συνήθειες. Αν είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας, μπορεί να μην έχετε ποτέ την ευκαιρία να απολαύσετε τα οφέλη της ρουτίνας. Η επιτυχία σας εξαρτάται από το πόσο σοβαρά λαμβάνετε υπόψη το καθημερινό σας πρόγραμμα.

Πηγή: ιστοσελίδα tromaktiko.gr

Νένα Μεϊμάρη 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί φωτογραφίζω;

“Η φωτογραφία είναι μια αδύναμη φωνή, αλλά μερικές φορές μπορεί να προσκαλέσει τις αισθήσεις μας  προς τη συνείδηση, να προκαλέσει συναισθήματα τόσο δυνατά ώστε να λειτουργούν ως καταλύτες της σκέψης”. W.E. Smith 1977 Θεωρούμε ότι η φωτογραφία εφευρέθηκε για να αποτυπώσει, να ερμηνεύσει, ή να αποδείξει κάτι σχετικά με την πραγματικότητα, κατά το “αυτό υπήρξε” του Roland Barthes. Οι έννοιες, όμως, που στηρίζουν τη φωτογραφία δε σχετίζονται μόνο με την πραγματικότητα. Αφορούν και το νόημα, το βλέμμα, την επιθυμία, το θάνατο, τον χρόνο, τη μνήμη, το λόγο. Η τέχνη της φωτογραφίας δεν περιορίζεται στο να αποτελεί απλή συλλογή πληροφοριών σε εικόνες, αλλά στην πραγματικότητα μας αποκαλύπτει την οπτική γωνία του παρατηρητή, άρα του ατόμου που φωτογραφίζει. Είναι μια γλώσσα, ένας κώδικας επικοινωνίας των συναισθημάτων, των διαθέσεων, των σκέψεων. Ένας τρόπος να γνωρίσεις τον κόσμο, τόσο τον εξωτερικό, όσο κυρίως τον εσωτερικό. Η φωτογραφία κρύβει λοιπόν ένα αμέτρητο δυναμικό όχι μόνο ως ερ...

Εθισμός στο πένθος!

Νένα Μεϊμάρη Με μεγάλο ενδιαφέρον αγόρασα το βιβλίο “Becoming Supernatural” του DR JOE DISPENZA, στα Ελληνικά. (Πώς συνηθισμένοι άνθρωποι κάνουν το ακατόρθωτο). Όπως λέει και ο Tony Robbins: «Ο Dr Joe Dispenza μας δείχνει πώς να ξεπεράσουμε τα όριά μας και να ζήσουμε μια εξαιρετική ζωή». Δεν έχω τελειώσει ακόμα όλο το πόνημα αλλά από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου βρήκα την απάντηση που ψάχνω εδώ και 5 χρόνια στην ερώτηση: «Γιατί με το που ξυπνάω κάθε πρωί πηγαίνω στις ίδιες σκέψεις της απώλειας;». Γιατί δεν μπορώ να ξεφύγω έστω και ένα πρωινό για τόσο καιρό και ας το έχω προσπαθήσει μερικές φορές. Ο Dr Dispenza μας εξηγεί ότι όταν έχουμε εθιστεί σε "κάτι", αυτό το κάτι μας δημιουργεί συναισθήματα τόσο έντονα που γινόμαστε ένα με αυτά και έτσι καθίσταται ως φυσική πραγματικότητα. Με άλλα λόγια έχουμε εθιστεί σοβαρά σε αυτήν την κατάσταση και έτσι βρισκόμαστε σε επίπεδο επιβίωσης. Τώρα βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουμε συνήθειες και να πετάξουμε τον όπο...

Ποτέ δεν είναι αργά!!!

  «Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είσαι» του George Eliot «Ποτέ δεν είναι αργά – στα μυθιστορήματα η στη ζωή – να αναθεωρήσουμε» της Nancy Thayer «Είμαστε οι πρωταγωνίστριες της δικής μας ιστορίας» της Mary McCarthy «Μην ψάχνεις έξω από τον εαυτό σου. Οι ουρανοί βρίσκονται μέσα σου» της Mary Lou Cook «Λίγο από ότι σου κάνει κέφι, σου κάνει καλό» της Marie Lloyd Νένα Μεϊμάρη

Ο ρατσισμός καλά κρατεί!!!

Νένα Μεϊμάρη «Πήγαινε κάνε κανένα παιδί ή υιοθέτησε κανένα», ακούσαμε πρόσφατα από εκεί που δεν θα έπρεπε να το ακούγαμε αυτό. Ωστόσο είναι κάτι που το ακούμε συχνά εμείς οι γυναίκες και όταν έρχεται και σε εμάς τις χήρες τότε ακούγεται ακόμα πιο έντονα. Η νοοτροπία της κοινωνίας παίρνει για δεδομένο ότι είμαστε χωρίς παιδιά άρα καημένες, για λύπηση και με μοναχικά γεράματα. Ίσως φταίμε και εμείς οι ίδιες γιατί δεν κάναμε τις απαραίτητες θυσίες να μείνουμε στο κρεβάτι για μήνες, να χάσουμε την προσωπική μας ζωή για λίγο και να αφήσουμε τα χόμπι μας στην άκρη, συνεχίζει η νοοτροπία. Κάποια από αυτά τα δέχτηκα και εγώ προσωπικά αλλά φυσικά και δεν τα αγκάλιασα. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που μία γυναίκα και μία χήρα δεν έχει παιδιά. Γιατί όμως αυτό να γίνει στίγμα στη ζωή μας δεν το κατάλαβα ποτέ. Η κοινωνία γαλουχείται με τις δικές της ιδέες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με αντιπροσωπεύουν στο συγκεκριμένο σημείο. Προσωπικά εγώ ποτέ δεν ένιωσα ότι μου λείπει ένα παιδί όσο ζούσε ο άντρας μο...