Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια νέα αρχή μετά τα 60: «Παραιτήθηκα και άνοιξα το βιβλιοπωλείο που πάντα ονειρευόμουν»

 

Πούλησε το σπίτι της, αγόρασε το κατάστημα και, λίγες εβδομάδες μετά τα 65α γενέθλιά της, άνοιξε το The Book Rest.


Σε όλη της τη ζωή, η Carole-Ann Warburton διατηρούσε μια μικρή ελπίδα που έλαμπε στο πίσω μέρος του μυαλού της. «Ζεις τη ζωή σου. Και κάθε τόσο σκέφτεσαι: “Έχω ένα όνειρο”». Το όνειρο της Warburton ήταν να εργαστεί σε ένα βιβλιοπωλείο.

Χρειάστηκε μια εμπειρία τρομακτικής σύγχυσης για να βρει το δρόμο προς αυτό. Το 2010, κατέρρευσε ενώ βρισκόταν στο σπίτι της. Τα πόδια της δεν ήξεραν τι να κάνουν και έκανε συνεχώς εμετό. Το νοσοκομείο διέγνωσε τελικά μόλυνση στο εσωτερικό του αυτιού. Η Warburton έπρεπε να μάθει να περπατά ξανά. Ανάρρωσε για εβδομάδες στο αγρόκτημα της κόρης της στο Ilminster του Somerset.

Είχε εργαστεί για 15 χρόνια σε διοικητική θέση στην Περιφερειακή Υπηρεσία Ανάπτυξης της Νοτιοδυτικής Ευρώπης. Η κόρη της θεώρησε ότι είχε έρθει η ώρα να παραιτηθεί. «Εδώ υπάρχουν μερικά μπανγκαλόου και σπίτια προς πώληση», της είπε. Ήταν καθαρή σύμπτωση το γεγονός ότι μου έδειξε λεπτομέρειες για ένα μικρό κατάστημα με ένα διαμέρισμα από πάνω».

Το κατάστημα ήταν κουρείο για πολλά χρόνια. Η Warburton το επισκέφθηκε με τη βοήθεια του καινούριου μπαστουνιού της που τη βοηθά στο περπάτημα. «Ήταν ένα απαίσιο μέρος. Το ερωτεύτηκα», δηλώνει. Στην εργασία της, υπέβαλε την παραίτησή της. «Μου είπαν: “Τι θα κάνεις τώρα;” Είπα: «Θα ανοίξω ένα βιβλιοπωλείο». Ήταν η πρώτη φορά που είπε δυνατά το όνειρό της.

«Χρειάστηκαν λιγότερες από 12 εβδομάδες για να συμβούν όλα, αλλά κύλησαν ομαλά», λέει. Πούλησε το σπίτι της, αγόρασε το κατάστημα και, λίγες εβδομάδες μετά τα 65α γενέθλιά της, άνοιξε το The Book Rest. Η Warburton πάντα αγαπούσε τα βιβλία. Όταν ήταν παιδί, έδινε το χαρτζιλίκι της για βιβλία και διάβαζε συνεχώς.

Στο πανεπιστήμιο του Cambridge (σπούδασε μαθηματικά), άρχισε να αγοράζει ακόμα περισσότερα βιβλία – μια συνήθεια που είχε ως αποτέλεσμα να κατακλύζεται παντού από αυτά. «Το σπίτι μας ήταν πάντα γεμάτο», λέει. Ο πρώην σύζυγός της μοιραζόταν το πάθος της. «Τα περισσότερα δωμάτια είχαν κουτιά με βιβλία και ράφια με βιβλία. Είχαμε ένα σπίτι με τέσσερις κρεβατοκάμαρες και όλα τα δωμάτια αποτελούνταν από μικρούς διαδρόμους ανάμεσα σε σωρούς βιβλίων».

Μέχρι να έρθει η στιγμή που εμφανίστηκε το The Book Rest, η Warburton είχε 8.000 με 9.000 βιβλία με τα οποία θα το γέμιζε. Αλλά παρόλο που ονειρευόταν να εργαστεί σε ένα βιβλιοπωλείο, δεν είχε υπολογίσει ότι θα πουλούσε τα δικά της βιβλία. «Χρειάστηκε να το επεξεργαστώ ψυχολογικά αυτό», λέει.

Η πρώτη της πώληση ήταν δύσκολη. «Κρατούσα το βιβλίο. Είπα: “Θα σου αρέσει αυτό. Το απόλαυσα πάρα πολύ και είναι λίγο δύσκολο να το αφήσω να φύγει». Γελάσαμε. Και το άφησα να φύγει. «Ακόμα αισθάνομαι, όταν πουλάω ένα ιδιαίτερο βιβλίο, ότι ζω μια μικρή απώλεια – σαν να μου έχει αφαιρεθεί ένα μικρό κομμάτι του εαυτού μου. Και τότε κάνω την κοινή λογική να επανέλθει στο μυαλό μου και να μου πει: “Ας μάθει κάποιος άλλος από αυτό”. Είναι μια μορφή ωρίμανσης, αν θέλετε, μια αποδοχή».

Φέτος, το The Book Rest γιορτάζει τη 10η επέτειό του – αμέσως μετά, η Warburton θα γίνει 75 ετών. Αν και το κατάστημα δεν έχει ούτε κέρδη ούτε ζημίες, φέρνει άλλες ανταμοιβές, όπως η φιλία. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χώνουν το κεφάλι τους στην πόρτα και λένε: “Είσαι καλά, Carole-Ann;”».

Κι αν οι μέρες είναι ήσυχες, δεν την πειράζει καθόλου. «Είμαι τόσο ευτυχισμένη που στέκομαι εδώ στη μέση ενός σωρού βιβλίων. Μπορώ να περπατήσω στο κατάστημα, να πάρω ένα βιβλίο και να καθίσω να το διαβάσω… Θα ήθελα να συνεχίσω να το κάνω αυτό μέχρι να μην μπορώ πια. Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα. Κάποιος μπορεί να μπει αύριο και να πει: “Αυτό το έψαχνα πάρα πολύ καιρό!”».

Το όνειρο της Warburton έγινε πραγματικότητα, τι γίνεται όμως με εκείνα των άλλων; «Όλα τα όνειρα είναι στα βιβλία», λέει η ίδια. «Είναι όλα εκεί και περιμένουν να τα πιάσουμε».

Πηγή:

www.theguardian.com/lifeandstyle/2021/jul/19/a-new-start-after-60-i-handed-in-my-notice-and-opened-my-dream-bookshop


Νένα Μειμάρη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί φωτογραφίζω;

“Η φωτογραφία είναι μια αδύναμη φωνή, αλλά μερικές φορές μπορεί να προσκαλέσει τις αισθήσεις μας  προς τη συνείδηση, να προκαλέσει συναισθήματα τόσο δυνατά ώστε να λειτουργούν ως καταλύτες της σκέψης”. W.E. Smith 1977 Θεωρούμε ότι η φωτογραφία εφευρέθηκε για να αποτυπώσει, να ερμηνεύσει, ή να αποδείξει κάτι σχετικά με την πραγματικότητα, κατά το “αυτό υπήρξε” του Roland Barthes. Οι έννοιες, όμως, που στηρίζουν τη φωτογραφία δε σχετίζονται μόνο με την πραγματικότητα. Αφορούν και το νόημα, το βλέμμα, την επιθυμία, το θάνατο, τον χρόνο, τη μνήμη, το λόγο. Η τέχνη της φωτογραφίας δεν περιορίζεται στο να αποτελεί απλή συλλογή πληροφοριών σε εικόνες, αλλά στην πραγματικότητα μας αποκαλύπτει την οπτική γωνία του παρατηρητή, άρα του ατόμου που φωτογραφίζει. Είναι μια γλώσσα, ένας κώδικας επικοινωνίας των συναισθημάτων, των διαθέσεων, των σκέψεων. Ένας τρόπος να γνωρίσεις τον κόσμο, τόσο τον εξωτερικό, όσο κυρίως τον εσωτερικό. Η φωτογραφία κρύβει λοιπόν ένα αμέτρητο δυναμικό όχι μόνο ως ερ...

Ποτέ δεν είναι αργά!!!

  «Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είσαι» του George Eliot «Ποτέ δεν είναι αργά – στα μυθιστορήματα η στη ζωή – να αναθεωρήσουμε» της Nancy Thayer «Είμαστε οι πρωταγωνίστριες της δικής μας ιστορίας» της Mary McCarthy «Μην ψάχνεις έξω από τον εαυτό σου. Οι ουρανοί βρίσκονται μέσα σου» της Mary Lou Cook «Λίγο από ότι σου κάνει κέφι, σου κάνει καλό» της Marie Lloyd Νένα Μεϊμάρη

Ο ρατσισμός καλά κρατεί!!!

Νένα Μεϊμάρη «Πήγαινε κάνε κανένα παιδί ή υιοθέτησε κανένα», ακούσαμε πρόσφατα από εκεί που δεν θα έπρεπε να το ακούγαμε αυτό. Ωστόσο είναι κάτι που το ακούμε συχνά εμείς οι γυναίκες και όταν έρχεται και σε εμάς τις χήρες τότε ακούγεται ακόμα πιο έντονα. Η νοοτροπία της κοινωνίας παίρνει για δεδομένο ότι είμαστε χωρίς παιδιά άρα καημένες, για λύπηση και με μοναχικά γεράματα. Ίσως φταίμε και εμείς οι ίδιες γιατί δεν κάναμε τις απαραίτητες θυσίες να μείνουμε στο κρεβάτι για μήνες, να χάσουμε την προσωπική μας ζωή για λίγο και να αφήσουμε τα χόμπι μας στην άκρη, συνεχίζει η νοοτροπία. Κάποια από αυτά τα δέχτηκα και εγώ προσωπικά αλλά φυσικά και δεν τα αγκάλιασα. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που μία γυναίκα και μία χήρα δεν έχει παιδιά. Γιατί όμως αυτό να γίνει στίγμα στη ζωή μας δεν το κατάλαβα ποτέ. Η κοινωνία γαλουχείται με τις δικές της ιδέες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με αντιπροσωπεύουν στο συγκεκριμένο σημείο. Προσωπικά εγώ ποτέ δεν ένιωσα ότι μου λείπει ένα παιδί όσο ζούσε ο άντρας μο...

Εθισμός στο πένθος!

Νένα Μεϊμάρη Με μεγάλο ενδιαφέρον αγόρασα το βιβλίο “Becoming Supernatural” του DR JOE DISPENZA, στα Ελληνικά. (Πώς συνηθισμένοι άνθρωποι κάνουν το ακατόρθωτο). Όπως λέει και ο Tony Robbins: «Ο Dr Joe Dispenza μας δείχνει πώς να ξεπεράσουμε τα όριά μας και να ζήσουμε μια εξαιρετική ζωή». Δεν έχω τελειώσει ακόμα όλο το πόνημα αλλά από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου βρήκα την απάντηση που ψάχνω εδώ και 5 χρόνια στην ερώτηση: «Γιατί με το που ξυπνάω κάθε πρωί πηγαίνω στις ίδιες σκέψεις της απώλειας;». Γιατί δεν μπορώ να ξεφύγω έστω και ένα πρωινό για τόσο καιρό και ας το έχω προσπαθήσει μερικές φορές. Ο Dr Dispenza μας εξηγεί ότι όταν έχουμε εθιστεί σε "κάτι", αυτό το κάτι μας δημιουργεί συναισθήματα τόσο έντονα που γινόμαστε ένα με αυτά και έτσι καθίσταται ως φυσική πραγματικότητα. Με άλλα λόγια έχουμε εθιστεί σοβαρά σε αυτήν την κατάσταση και έτσι βρισκόμαστε σε επίπεδο επιβίωσης. Τώρα βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουμε συνήθειες και να πετάξουμε τον όπο...