Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χάρβαρντ: Τι φταίει και γερνάμε – Μια μικρή αλλαγή για να ζήσουμε πολλά χρόνια

 Η νευρική δραστηριότητα του εγκεφάλου – που επί σειρά ετών θεωρείται ότι εμπλέκεται σε πλήθος διαταραχών από την άνοια εώς την επιληψία – παίζει ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης και στο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με νέα έρευνα, που διεξήχθη από το Ινστιτούτο “Blavatnik” της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

 Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην επιστημονική επιθεώρηση “Nature”, βασίστηκε σε ευρήματα από ανθρώπινους εγκεφάλους, ποντίκια και σκουλήκια και έδειξε ότι η υπερβολική δραστηριότητα του εγκεφάλου περιορίζει το προσδόκιμο ζωής ενώ αντίθετα η καταστολή της υπερδραστηριότητας, το επεκτείνει. 

 Αν και προηγούμενες έρευνες είχαν ήδη διαπιστώσει ότι μέρη του νευρικού συστήματος επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο γερνούν τα ζώα, η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε το πώς η εγκεφαλική δραστηριότητα επηρεάζει την αύξηση ή τη μείωση του προσδόκιμου ζωής. 

 Ο Μπρους Γιάνκνερ από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ μαζί με συνεργάτες του επιχείρησαν να μελετήσουν πώς η γονιδιακή έκφραση στον εγκέφαλο επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων. 

 Αυτοί μελέτησαν τον εγκεφαλικό ιστό χιλιάδων υγιών ανθρώπων που πέθαναν σε ηλικίες από 60 έως 100 έτη. Όταν συνέκριναν δείγματα από εκείνους που πέθαναν πρίν από την ηλικία των 80 ετών με εκείνους που ήταν τουλάχιστον 85 ετών όταν πέθαναν, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτοί που έζησαν περισσότερο είχαν σημαντικά λιγότερα γονίδια που συνδέονται με εγκεφαλική διέγερση. 

Προκειμένου να διερευνήσουν αν πράγματι αυτός είναι ένας παράγοντας που παίζει ρόλο στο προσδόκιμο ζωής, ο Γιάνκνερ και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν σε σκουλήκια φάρμακα που καταστέλλουν την εγκεφαλικη δραστηριότητα. Όσο πιο πολύ κατέστελλαν την νευρική δραστηριότητα, τόσο περισσσότερο ζούσαν τα σκουλήκια κατά μέσο όρο. Το ίδιο συνέβη και με τα σκουλήκια που είχαν εκ φύσεως γονίδια που καταστέλλουν την εγκεφαλική υπερδραστηριότητα. 

 Ο Γιάνκνερ εξήγησε πως η συσχέτιση είναι αμφίδρομη και δήλωσε: “Η μείωση της νευρικής δραστηριότητας στα σκουλήκια αυξάνει το προσδόκιμο ζωής ενώ η αύξησή της το μειώνει”.

 Το επίπεδο της νευρικής δραστηριότητας στα θηλαστικά εκτιμήθηκε με τη μέτρηση μιας πρωτεϊνης γνωστής ώς REST. Τα ποντίκια που δεν είχαν αυτό το γονίδιο παρουσίαζαν σημαντικά αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα συγκριτικά με εκείνα που το είχαν. 

 Η συγκεκριμένη πρωτεϊνη έχει φανεί πως έχει προστατευτική επίδραση για την άνοια και άλλες διαταραχές. Σε αυτή τη μελέτη, ο Γιάνκνερ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της πρωτεϊνης REST στους πυρήνες των εγκεφαλικών κυττάρων των ανθρώπων που έζησαν μέχρι την ηλικία των 100 ήταν σημαντικά υψηλότερα από τα αντίστοιχα αυτών που πέθαιναν νέοι.

 “Αρχικά φαινόταν παράδοξο ότι η καταστολή της νευρικής δραστηριότητας επεκτείνει τη διάρκεια ζωής χωρίς επιβλαβείς παρενέργειες”, λέει ο ίδιος. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι το όφελος προέρχεται από την καταστολή της υπερβολικής εγκεφαλικής δραστηριότητας η οποία σε τόσο υψηλά επίπεδα μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής. Παρόλα αυτά, κατά τον Γιανκνερ ειναι εκπληκτικό το γεγονός ότι κάτι τόσο βραχύβιο όσο η δραστηριότητα του νευρικού κυκλώματος θα μπορούσε να έχει τόσο μεγάλες επιπτώσεις στη ζωή κάποιου.

 Είναι αισιόδοξο ότι οι θεραπείες που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση της υπερβολικής δραστηριότητας νευρικών κυκλωμάτων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν. Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά, πιθανότατα δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός μπορούν επίσης να συμβάλουν στην επίτευξη της μακροζωίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

«Πέθανε ο άντρας μου και δεν με νοιάζει, στα 40 δεν πήγα, δεν έκανα μνημόσυνα και δεν πατάω στο νεκροταφείο»

  Αυτή η ιστορία με εντυπωσίασε σε σημείο που να γράψω σχόλιο στην κοπέλα. Της είπα ότι δεν το άξιζε αυτό που έζησε και ουσιαστικά καμία γυναίκα δεν αξίζει κάτι τέτοιο. Αφού διαβάσετε την ιστορία της κοπέλας αυτής, διαμορφώστε την προσωπική σας γνώμη. Δύσκολα πράγματα αυτά!!! Έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της μόλις έμαθε πως ο άντρας της είχε ερωμένη και αποφάσισε μετά τον θάνατό του να κάνει σαν να μην υπήρξε ποτέ. «Διαβάζω πολύ καιρό τώρα τις ιστορίες σας και σας συγχαίρω για την αξιέπαινη προσπάθεια. Σκέφτηκα πολύ πριν σας γράψω αλλά θέλω κάπου να τα πω και νομίζω πως και άλλες χήρες στη θέση μου νιώθουν έτσι όπως εγώ. Θα ακουστώ σκληρή αλλά είμαι έτοιμη να με κρίνει και ο κόσμος και ο Θεός. Έχω δυο αγόρια 2 και 4 χρονών. Γνώρισα τον άντρα μου σε ένα ταξίδι με τη δουλειά, αγαπηθήκαμε πολύ και πήγα να μείνω στον τόπο καταγωγής του, αφήνοντας πίσω τις παρέες μου, τους γονείς μου και κυρίως μια πολύ καλή δουλειά. Από στέλεχος έγινα νοικοκυρά και δεν το μετάνιωσα, το έκανα για την α...

Αφιερωμένο σε όλες μας για μια καλή χρονιά!!!

  Νένα Μεϊμάρη

Pilates: Τα 12 σημαντικά οφέλη για το σώμα μας Μεϊμάρη

  Η συνεχής ενασχόληση με το   Pilates , μπορεί να σας βοηθήσει να αποκομίσετε τα σημαντικά του οφέλη. Το Pilates απευθύνεται σε όλους, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, την ικανότητα ή το τρέχον επίπεδο φυσικής κατάστασης. Το Pilates, το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις ταπί και εξειδικευμένου εξοπλισμού, αποτελείται από περισσότερες από 600 κινήσεις και παραλλαγές. Μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής έχοντας  θετική επίδραση στην κατάθλιψη και τον πόνο, κυρίως μειώνοντας τον πόνο στην πλάτη. Τι είναι το Pilates; Αρχικά ονομαζόμενο ως «Contrology»,  το Pilates είναι μια μέθοδος άσκησης ολόκληρου του σώματος και δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Joseph Pilates. Το Pilates ευθυγραμμίζει τη συνολική δομή ολόκληρου του σώματός σας και υποστηρίζει τις αρθρώσεις του. Αυτό που φαίνεται να είναι απλό μπορεί να είναι πολύ πιο απαιτητικό, αλλά απίστευτα αποτελεσματικό όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο. Τα οφέλη του Pilates 1.Αυξάνει τη δύναμη του πυρ...

6 Ιανουαρίου 2025

Άλλη μια καινούρια χρονιά βρίσκεται μπροστά μας και εμείς είμαστε έτοιμες να την υποδεχτούμε με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας, ανανεώσαμε τις λίστες μας, κάναμε τα απαραίτητα ραντεβού μας και αρχίζουμε πάλι από την αρχή. Για μένα σημαίνει πως είναι 5 χρόνια μετά τον χαμό που άλλαξε τη ζωή μου όλη και μπορώ να πω ότι είμαι λιγάκι καλύτερα. Λιγάκι, κάτι είναι και αυτό. Αναγκάστηκα να αναθεωρήσω κάποια πράγματα όταν πρόσφατα πέρασα δύο ολόκληρους μήνες παλεύοντας με ιατρικά θέματα που με έβγαλαν κανονικά από την τροχιά μου και δεν μου άρεσαν καθόλου.  Έτσι επέβαλα στον εαυτό μου να πάρει αποφάσεις με γνώμονα εμένα, την υγεία και την ευεξία μου. Συνειδητοποίησα ότι η κακή μου υγεία δεν θα φέρει πίσω τον αγαπημένο μου και έκανα στροφή 180 μοίρες με τη ματιά μου στραμμένη σε εμένα. Μέσα σε όλη αυτή την εμπειρία παρατήρησα ότι επιθύμησα πολύ το blog και την επικοινωνία με όλα τα κείμενα, τους συγγραφείς και τα άτομα που μου γράφουν. Γι’ αυτό και σήμερα είναι σημαντ...