Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νένα Μεϊμάρη: Σου γράφω γιατί υπάρχεις [βιβλίο]

Από τη ζωή μου μέχρι τώρα ζήτησα πολλά και διάφορα. Άλλα μου τα έδωσε απλόχερα και άλλα μου τα στέρησε. Άλλα ήταν ωραία και καλά για εμένα, και άλλα δυσάρεστα μέχρι και ανεπιθύμητα. Αυτό κάνει η ζωή αυτή σε όλους, γιατί όχι και σε εμένα, είπα πολλές φορές στον εαυτό μου.

Αυτό που δεν περίμενα ποτέ είναι να αντιμετωπίσω ό,τι πιο τραγικό θα μπορούσε να μου δώσει. Έτσι απροειδοποίητα, ξαφνικά και βίαια. Ένα βράδυ που έμοιαζε όπως όλα τα άλλα βράδια, η ζωή αποφάσισε να μου χαρίσει μια νέα περιπέτεια, να μου βάλει ένα τέλος στην ξενοιασιά μου και να μου πει απροκάλυπτα: “Your party is over baby”.

Όχι ότι δεν γνώριζα τι θα πει πόνος και θρήνος, θλίψη και κλάμα. Αυτό που δεν γνώριζα ήταν το βάθος αυτής της κατάστασης. Άλλο είναι να είσαι παρατηρητής στη ζωή των άλλων και άλλο είναι να έχει πέσει αυτός ο κεραυνός επάνω σου και το σπίτι σου να καίγεται μέρα νύχτα.

Μέσα σ’ αυτή την πυρκαγιά αποφασίζεις ποιο είναι το επόμενο βήμα σου. Τι θα κάνεις για να επιβιώσεις; Πώς και με ποιον τρόπο θα βοηθήσεις τον εαυτό σου για να βγάλεις την ημέρα σου; Εάν δεν έχεις παιδιά και το σπίτι σου είναι βουβό, με τι θορύβους θα το γεμίσεις για να παραμείνει η λογική σου στη θέση της;

Τότε ήρθαν στον νου μου σαν δώρο εξ ουρανού τα λόγια της καθηγήτριας και μέντορά μου στην Αμερική. «Νένα, εάν ποτέ βρεις την καρδιά σου να ματώνει και δεν ξέρεις τι να κάνεις, τότε πάρε ένα τετράδιο και ένα στυλό και άρχισε να γράφεις», με συμβούλεψε. «Τι να γράψω;» τη ρώτησα μέσα στην ανεμελιά της νιότης μου. «Η καρδιά σου θα σου πει τι θα γράψεις», απάντησε η μέντοράς μου.

Μετά από πολλά χρόνια αυτό ακριβώς και έκανα. Άρχισα να γράφω. Για έναν ολόκληρο χρόνο έγραφα γράμματα στον αγαπημένο μου και τα έστελνα στον ουρανό ή στο σύμπαν αν θέλετε ή στο cloud ή κάπου εκεί πολύ ψηλά, μέσω του Facebook! Δεν με ενδιέφερε αν κάποιοι γύρω μου τα διάβαζαν. Εγώ απευθυνόμουν σε ένα πρόσωπο και σ’ αυτόν τα έστελνα. Μου έκανε πολύ καλό. Ήταν ένα είδος ραντεβού μαζί του. Συγχρόνως άρχισα να ακούω και μουσική όλη μέρα. Όταν έφτασα στο τέλος του πρώτου χρόνου, συνειδητοποίησα ότι η τηλεόραση παρέμεινε μόνιμα κλειστή. Δεν υπήρχαν νέα για εμένα, ούτε current events, ούτε πολιτική, ούτε φυσικές καταστροφές.

Όταν έκλεισαν δύο χρόνια από τον χαμό του και για να τον γιορτάσω με έναν μοναδικό τρόπο, γιατί ήταν μοναδικός, διαφορετικός και ασυμβίβαστος, αποφάσισα να βάλω τα γραπτά μου σε ένα βιβλίο (αναμνήσεων και ιστοριών) προς τιμήν του, όπου και συμπεριέλαβα και τα μουσικά κομμάτια που συνόδευαν κάθε κείμενο. Ο εκδότης χρησιμοποίησε και κάποιο φωτογραφικό υλικό για να εμπλουτίσει το εξώφυλλο.

Δεν είναι φαντασία ούτε και υπερβολή να πω ότι το βιβλίο αυτό μου έσωσε τη ζωή. Έγινε κυματοθραύστης και κατάπιε τη βία που έζησα με τη νέα μου κατάσταση.

Σαν κατάθεση ψυχής τα κείμενα πιθανόν να σας προκαλέσουν λύπη, ιδιαίτερα στην αρχή. Ωστόσο, ο αναγνώστης μπορεί να διακρίνει το βάλσαμο που προσφέρουν σε μια ταλαίπωρη καρδιά, ακόμη και το χιούμορ κάποιες φορές. Αναμφίβολα, το γράψιμο είναι θεραπευτικό, η μουσική το ίδιο.

Σαν bilingual άτομο, χρησιμοποίησα την ελληνική και την αγγλική γλώσσα, αφήνοντας τις λέξεις και το νόημα να βγαίνουν όπως θέλουν. Εγώ, απλά, τα έφερνα στην επιφάνεια. Εξάλλου, οι περισσότεροι γνωρίζουν αγγλικά στην Ελλάδα.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο ΜΑΤΙ, απ’ όπου και μπορείτε να το προμηθευτείτε, εάν σας ενδιαφέρει. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τον εμπλουτισμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης, εκεί που το πνεύμα του λατρεμένου συζύγου μου υπάρχει με το Αναγνωστήριο «Ιγνάτιος Μεϊμάρης».

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε κάνοντας κλικ εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί φωτογραφίζω;

“Η φωτογραφία είναι μια αδύναμη φωνή, αλλά μερικές φορές μπορεί να προσκαλέσει τις αισθήσεις μας  προς τη συνείδηση, να προκαλέσει συναισθήματα τόσο δυνατά ώστε να λειτουργούν ως καταλύτες της σκέψης”. W.E. Smith 1977 Θεωρούμε ότι η φωτογραφία εφευρέθηκε για να αποτυπώσει, να ερμηνεύσει, ή να αποδείξει κάτι σχετικά με την πραγματικότητα, κατά το “αυτό υπήρξε” του Roland Barthes. Οι έννοιες, όμως, που στηρίζουν τη φωτογραφία δε σχετίζονται μόνο με την πραγματικότητα. Αφορούν και το νόημα, το βλέμμα, την επιθυμία, το θάνατο, τον χρόνο, τη μνήμη, το λόγο. Η τέχνη της φωτογραφίας δεν περιορίζεται στο να αποτελεί απλή συλλογή πληροφοριών σε εικόνες, αλλά στην πραγματικότητα μας αποκαλύπτει την οπτική γωνία του παρατηρητή, άρα του ατόμου που φωτογραφίζει. Είναι μια γλώσσα, ένας κώδικας επικοινωνίας των συναισθημάτων, των διαθέσεων, των σκέψεων. Ένας τρόπος να γνωρίσεις τον κόσμο, τόσο τον εξωτερικό, όσο κυρίως τον εσωτερικό. Η φωτογραφία κρύβει λοιπόν ένα αμέτρητο δυναμικό όχι μόνο ως ερ...

Εθισμός στο πένθος!

Νένα Μεϊμάρη Με μεγάλο ενδιαφέρον αγόρασα το βιβλίο “Becoming Supernatural” του DR JOE DISPENZA, στα Ελληνικά. (Πώς συνηθισμένοι άνθρωποι κάνουν το ακατόρθωτο). Όπως λέει και ο Tony Robbins: «Ο Dr Joe Dispenza μας δείχνει πώς να ξεπεράσουμε τα όριά μας και να ζήσουμε μια εξαιρετική ζωή». Δεν έχω τελειώσει ακόμα όλο το πόνημα αλλά από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου βρήκα την απάντηση που ψάχνω εδώ και 5 χρόνια στην ερώτηση: «Γιατί με το που ξυπνάω κάθε πρωί πηγαίνω στις ίδιες σκέψεις της απώλειας;». Γιατί δεν μπορώ να ξεφύγω έστω και ένα πρωινό για τόσο καιρό και ας το έχω προσπαθήσει μερικές φορές. Ο Dr Dispenza μας εξηγεί ότι όταν έχουμε εθιστεί σε "κάτι", αυτό το κάτι μας δημιουργεί συναισθήματα τόσο έντονα που γινόμαστε ένα με αυτά και έτσι καθίσταται ως φυσική πραγματικότητα. Με άλλα λόγια έχουμε εθιστεί σοβαρά σε αυτήν την κατάσταση και έτσι βρισκόμαστε σε επίπεδο επιβίωσης. Τώρα βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουμε συνήθειες και να πετάξουμε τον όπο...

Ποτέ δεν είναι αργά!!!

  «Ποτέ δεν είναι αργά να γίνεις αυτό που θα μπορούσες να είσαι» του George Eliot «Ποτέ δεν είναι αργά – στα μυθιστορήματα η στη ζωή – να αναθεωρήσουμε» της Nancy Thayer «Είμαστε οι πρωταγωνίστριες της δικής μας ιστορίας» της Mary McCarthy «Μην ψάχνεις έξω από τον εαυτό σου. Οι ουρανοί βρίσκονται μέσα σου» της Mary Lou Cook «Λίγο από ότι σου κάνει κέφι, σου κάνει καλό» της Marie Lloyd Νένα Μεϊμάρη

Ο ρατσισμός καλά κρατεί!!!

Νένα Μεϊμάρη «Πήγαινε κάνε κανένα παιδί ή υιοθέτησε κανένα», ακούσαμε πρόσφατα από εκεί που δεν θα έπρεπε να το ακούγαμε αυτό. Ωστόσο είναι κάτι που το ακούμε συχνά εμείς οι γυναίκες και όταν έρχεται και σε εμάς τις χήρες τότε ακούγεται ακόμα πιο έντονα. Η νοοτροπία της κοινωνίας παίρνει για δεδομένο ότι είμαστε χωρίς παιδιά άρα καημένες, για λύπηση και με μοναχικά γεράματα. Ίσως φταίμε και εμείς οι ίδιες γιατί δεν κάναμε τις απαραίτητες θυσίες να μείνουμε στο κρεβάτι για μήνες, να χάσουμε την προσωπική μας ζωή για λίγο και να αφήσουμε τα χόμπι μας στην άκρη, συνεχίζει η νοοτροπία. Κάποια από αυτά τα δέχτηκα και εγώ προσωπικά αλλά φυσικά και δεν τα αγκάλιασα. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που μία γυναίκα και μία χήρα δεν έχει παιδιά. Γιατί όμως αυτό να γίνει στίγμα στη ζωή μας δεν το κατάλαβα ποτέ. Η κοινωνία γαλουχείται με τις δικές της ιδέες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με αντιπροσωπεύουν στο συγκεκριμένο σημείο. Προσωπικά εγώ ποτέ δεν ένιωσα ότι μου λείπει ένα παιδί όσο ζούσε ο άντρας μο...